OFFSAJD avtonomnih prostorov v Hamburgu

Oddaja
23. 12. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

Več kot osem tisoč protestnikov se je v soboto zbralo v Hamburgu. Gre za odziv na izselitve iz centra Rote Flora, zbirališča avtonomne levice in bivališča številnih skvoterjev. Razlogi za protest so večplastni, saj so med prebivalci skvotov v območju tudi begunci iz otoka Lampedusa, tako da so se demonstranti dotaknili tudi bolj splošnih tem pravic nedokumentiranih migrantov. Rote Flora ima močan simbolen pomen za skvoterstvo in radikalno levico na sploh ter več kot dvajsetletno tradicijo gojenja alternative kulture in produkcije, ki ji grozi prekinitev z odločitvijo privatnega lastnika, ki želi prostor razviti v nakupovalno središče, pisarne in dvorano za dogodke.

O centru, protestu ter odzivih policije smo govorili z Anno iz Rote Flora ter Frankom iz Antifa Medien Zentrum Dortmund.

Na primeru Rote Flora smo raziskali splošno problematiko ohranitve avtonomnih prostorov v kontekstu privatizacije in profitnih interesov, ki so del procesa gentrifikacije, ki je močan tako v Nemčiji kot drugje. Rote Flora je tako le eden izmed primerov, ki povezujejo tako ogroženost neodvisnih prostorov, kot tudi  problematiko ksenofobije znotraj Evropske unije ter vedno številnejših migrantov in beguncev, katerim omenjeni prostori pogosto predstavljajo varno zavetišče.

OFFSAJD je pripravila vajenka Zala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.