Pada vlada, poslanci kresujejo

Aktualno-politična novica
30. 4. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Po petkovem kongresu Pozitivne Slovenije, na katerem so ljubljanski gostinci svojega župankoviča nastavili še na čelo največje stranke, so se ti pretresi preselili tudi v poslanske vrste. Poslansko skupino Pozitivne Slovenije je že zapustilo 14 poslancev, vodstvo poslanske skupine pa je od Janija Möderndorferja začasno prevzela Barbara Žgajner. Möderndorfer je predsedniku Državnega Zbora Janku Vebru že podal predlog za ustanovitev nove poslanske skupine, v kateri bo predvidoma sodelovalo 12 poslancev nekdanje Pozitivne Slovenije, dva pa bosta stopila v vrste nepovezanih.

Zdi se, da znotraj koalcijskih partneric Pozitivne Slovenije obstaja enotno mnenje o predčasnih volitvah. Poslanska skupina Socialnih demokratov v svojih odzivih ne pristaja na začasnega mandatarja, prav tako je v zahtevi po predčasnih volitvah neomajna Državljanska lista. Z razpadom poslanske skupine Pozitivne Slovenije je vlada namreč izgubila večino v parlamentu in postala bolj kot ne ne-operativna. Kako v Državljanski listi ocenjujejo dosedanje delo vlade in kakšna naj bo njena prihodnost, smo govorili z njihovo poslanko Katarino Hočevar.

Klik do izjave.

Negotovo okolje v katerem se ima znajti slovenska politika v prihajajočih mesecih pa je že pospešilo pozive k sprejetju izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Razpravo sprožajo v Slovenski demokratski stranki, ki razpadanje Pozitivne Slovenije kritizira, češ da ta s svojim brezciljnim tavanjem rešuje predvsem politično usodo kmalu nekdanje premierke Alenke Bratušek. Poslušamo izjavo Jožeta Tanka, vodje poslanske skupine SDS, ki  začne s prvim poskusom Zorana Jankovića, da bi oblikoval svojo vlado in nadaljuje o neuspešnosti levih vlad pri uvajanju strukturnih reform:

Klik do izjave.

Agenda SDS je, da se še pred morebitnimi predčasnimi volitvami sprejme izvedbeni zakon fiskalnega pravila, ki bo naslednjim nosilcem oblasti omogočil pravno podlago za korenitejše reze v javni sektor. Poslušamo Tanka, ki predstavi stališče poslanske skupine SDS:

Klik do izjave.

V samostojni Sloveniji so poslanci že dvakrat vložili ustavno obtožbo, vendar ta nikoli ni dobila zadostne podpore poslancev, zato nikoli ni prišla do ustavnega sodišča. Sedaj se z njo ne strinjajo v stranki Državljanska lista, ki je sicer bila pobudnik zapisa fiskalnega pravila v slovensko ustavo. Govori Katarina Hočevar, poslanka Državljanske liste.

Klik do izjave.

Za odziv smo poklicali tudi v razpadajočo Pozitivno Slovenijo, kjer pa ga nismo uspeli pridobiti, saj so po njihovih navedbah trenutno prav vsi njihovi poslanci že na počitnicah, kresujejo pa tudi v njihovih službah za odnose z javnostmi. V SDS-u medtem ne gradijo prvomajskega kresa ampak pod noge koalicije grmadijo politična polena, kot revanš na domnevno politično konstruirane procese proti njihovemu prvaku - Janezu Janši. Nadaljuje Tanko:

Klik do izjave.

Ko smo že pri takšnih knjigah, bo Janša v zaporu morda lahko končal svojo trilogijo. Knjižnim fikcijam Premiki in Okopi bi se lahko kmalu pridružili tudi Zapahi.

OFFSajd sta nagrmadila Luka Tetičkovič in vajenec Jošt.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

kaj pa strukturna sprememba v imenu Land Distribution predvsem med tistimi ljudmi, ki ne posedujejo zemlje?

http://farmingthecity.net/

farming the city in Amsterdam
but LJubljana has better soil, water and air!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness