Partijarh

Oddaja
22. 2. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

ustoličenje

 

Srbski škofje so za novega patriarha Srbije izvolili Porfirija Perića, ki smo ga v prejšnji izjavi zalotili ravno med ustoličenjem. Nazadnje je Porfirije služil kot zagrebško-ljubljanski metropolit. Pred njim je delo patriarha opravljal patriarh Irinej, ki je lani novembra preminil za koronavirusom. Že prej je bil Porfirije v medijih izpostavljen kot predvideni kandidat, ki mu je naklonjen predvsem srbski predsednik Aleksandar Vučić. ˝To so zgolj vaše domneve˝, kajti o samem posegu Vučićeve vlade v volitve do sedaj ni bilo predstavljenih nobenih dokazov. 

Novoizvoljeni patriarh Porfirije je leta 1986 doštudiral iz teologije v Beogradu, leto pred tem pa je bil menih v samostanu na Kosovu. 2005 je postal predstavnik verske skupnosti Radiodifuzne agencije, 3 leta kasneje tudi njen predsednik. Več o Porfiriju in njegovi predvideni vlogi pove novinar tednika Vreme Nedim Sejdinović. 

izjava

Sejdinović ocenjuje, da je Porfirije, kar se tiče odnosa s politiko, boljši kandidat, kot je bil patriarh Irinej.

izjava

Srbskega patriarha izbirajo svečeniki Srbske pravoslavne cerkve. Ti izvolijo tri kandidate, prvaka na koncu odloči žreb. Proces izbire patriarha podrobneje opiše predstojnik Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani Aleksandar Obradović.

izjava

Novemu patriarhu Porfiriju naj bi bil naklonjen predvsem srbski predsednik Aleksandar Vučić. Neposrednih dokazov za to v srbskih medijih, ki pišejo o vplivu Vučića na volitve, ni najti, vendar je znano, da nihče od treh kandidatov, ki so med duhovščino prejeli največ glasov, ni prišel iz domnevnega protivučićevskega kroga srbskih verskih glavarjev. Porfirije je prejel 31 glasov, bački škof Irinej 30, banjaluški škof Jefrem pa 24. Budimsko-nikšiški škof Joanikije je s 17 glasovi pristal šele na četrtem mestu in tako ni prejel dovolj glasov, da bi se uvrstil v skupino kandidatov, med katerimi zmagovalca odloči žreb. Joanikije je imel podporo v tako imenovanem trdem krilu srbske pravoslavne cerkve, ki Vučićevi politiki nasprotuje. Odnos med Vučićem in Porfirijem opiše Nedim Sejdinović.

 izjava

Vpliv srbske politike v cerkvenih zadevah in obratno sicer v Srbiji ni nekaj novega. Zgodovinsko povezavo med srbsko državo in cerkvijo pojasni vodja knjižnice Katoliškega inštituta in raziskovalec na Teološki fakulteti Simon Malmenvall. Ocenjuje, da do neposrednega stika med politiko in cerkvijo še toliko bolj prihaja v zadnjih 20 letih, odkar je Srbska pravoslavna cerkev s srbskim narodom povezana tesneje, kot je bilo to v navadi v prejšnjem stoletju.

izjava

Malmenvall trdi, da je Porfirije predan srbskemu narodu, kar se kaže tudi v njegovi jasni opredelitvi do Kosova. Vendar od Porfirija kot patriarha po mnenju Malmenvalla ne moremo pričakovati nacionalistične drže. 

izjava

O Kosovskem vprašanju spregovori tudi Sejdinović, ki meni, da je vloga pravoslavne cerkve v omenjenem kontekstu zelo pomembna.

izjava

Bog na nebu, Porfirije na Zemlji, Vučić u srcu!

Offsajd je pripravila vajenka Hana, mentoriral je Martin.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness