16. 4. 2020 – 17.00

Pekel žena #piekłokobiet

Audio file

Večini svetovne populacije dandanes skrbi povzroča spopadanje s posledicami epidemije novega koronavirusa. Skrbi rangirajo od negotovosti odprave restriktivnih ukrepov, še posebej v državah z avtoritarno-nagnjeno vlado, drugje pa se ukvarjajo z blaženjem gospodarske krize, ki jo bolj kot ne vsi pričakujejo. Nekatere države to preokupacijo s krizo in seveda prepovedjo javnega gibanja in zbiranja izkoriščajo za uresničitev lastnih agend. 

Audio file
21. 5. 2016 – 12.00
Poskus zaostritve zakona o splavu na Poljskem

Poljska, ena izmed držav, ki ženskam ne dodeljuje niti osnovnih človeških pravic - torej splošnega dostopa do varnega in legalnega opravljanja splava -, namerava odvzeti še zadnje možnosti, v katerih se ženska sama odloči, kaj se bo zgodilo z njenim telesom. Splav je na Poljskem trenutno dovoljen v treh instancah: če je zarodek poškodovan ali nosečnost grozi zdravju matere in če je zarodek posledica posilstva ali incesta. Pred vlado se je znašel predlog zakona, ki bi onemogočil opravljanje legalnega splava na Poljskem v primeru okvare fetusa. Tako bi bila ženska primorana roditi otroka, ki je tako ali tako obsojen na smrt. Danes je vlada o zakonu glasovala - ni bil zavrnjen, prav tako ni bil potrjen, poslali so ga v revizijo in bodo o njem ponovno odločali. 

Hkrati se obravnava še en predlog zakona z imenom Ustavimo pedofilijo. Ta spolno vzgojo v šolah enači s spolno zlorabo, saj nepolnoletnim otrokom predstavlja možnost kontracepcije in jim daje splošno predstavo delovanja njihovih teles. Tako bi lahko tudi zdravnik, ki z nepolnoletno osebo govori o spolnosti ali ji predpiše kontracepcijske tabletke, pristal v zaporu zaradi obtožbe pedofilije. 

O zdajšnji zakonodajni ureditvi splava in spremembah, ki bi jih prinesel obravnavani zakon, spregovori profesorica sociologije na univerzah v Varšavi in Södertörnu Ela Korolczuk. 

Izjava

Audio file
31. 3. 2020 – 16.00
Prekinitev nosečnosti v času koronakrize

Takrat je bila Poljska, ki zaradi restriktivnih zakonov noseči ženski ni omogočala pridobiti ginekološkega potrdila o okvari fetusa in je bila ta prisiljena donositi, obtožena nehumanega ravnanja enačenega z mučenjem. Takih primerov bi po tem zakonu bilo na stotine. Ideja zakona je torej, da bi ženske morale vseh devet mesecev nositi otroka, ga roditi in pokopati, preden sploh pridejo iz porodnišnice. Razlog za predlog tega zakona razloži članica društva Kultura Liberalna, filozofinja Emilia Kaczmarek. 

Izjava

Obravnava zakona prihaja v času, ko sta prepovedana javno zbiranje ter prosto gibanje, čeprav to ni bil nujno načrt vlade. Predlog zakona je namreč sad civilne pobude. Novi koronavirus pomeni, da je vsaka oblika fizičnega protesta otežena - vseeno so na socialnih omrežjih vzklili mnogi spletni protesti. Več aktivistka Zuzanna Dziuban.

Izjava

Audio file
17. 10. 2019 – 17.00
O predlogu zakona o prepovedi spolne vzgoje na Poljskem

Drugi obravnavani zakon bi izničil delavnice varne spolnosti v šolah, saj enači pozitivno naslavljanje spolnosti pred nepolnoletnimi kot pedofilijo. To pomeni, da bi vsakemu, ki bi omogočal spolno vzgojo, grozila tri leta zapora. 

Na Poljskem se že dandanes srečujejo s težavami, kot so najstniške nosečnosti in povišanje okužb s sifilisom. Prostovoljka organizacije Ponton Finka Heynemann meni, da se bodo te tegobe samo poslabšale. 

Izjava

Korolczuk opozarja, da taki in podobni zakoni niso le težava na Poljskem - marveč so le del homofobnih in mizoginih organizacij. 

Izjava

Vzpodbudno je tudi javno mnenje - več kot polovica državljanov podpira liberalizacijo dostopa do splava. A štejejo glasovi na voliščih, kjer pa je vladajoča ultra konzervativna opcija oktobra osvojila skoraj 45 odstotkov glasov. 

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.