PO TTIP IN CETI - TISA

Oddaja
29. 9. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Greenpeace je prejšnji teden razkril dokumente iz pogajanj glede trgovinskega sporazuma TISA. TISA oziroma sporazum o trgovanju s storitvami je sporazum, ki zajema Evropsko unijo, Združene države Amerike, Kanado, Avstralijo ter več azijskih in latinskoameriških držav. Območje, v katerem bo, če bo sprejeta, veljala TISA, je odgovorno za približno 70 odstotkov globalnega storitvenega sektorja.

Kljub v zadnjem času precej razgreti razpravi o prostotrgovinskih sporazumih v Evropi, predvsem o evro-ameriškem TTIP in evro-kanadski CETI, se je sporazumu TISA v večji meri uspelo obdržati pod radarjem. Da bi tako tudi ostalo, trenutni pogajalski predlog predvideva, da bi podrobnosti sporazuma ostale tajne še 5 let po njegovem sprejemu. O problematiki tajnosti spregovori Maryant Fernandez iz organizacije EDRI, ki se ukvarja s pravicami na spletu:

Izjava

Predlog sporazuma, ki je trenutno v obravnavi, ne predvideva neposredne sprostitve regulacije storitvenega sektorja. Vendar pa močno omejuje uvedbo dodatnih regulacij, ki bi bile bolj restriktivne od tistih, ki bodo v veljavi v trenutku sprejema sporazuma. Pojasni Susan Cohen Jehoram iz Greenpeace Nizozemska:

Izjava

TISA bi sicer uvedbo dodatnih regulacij dopuščala, a bi te morale prestati tako imenovani preizkus potrebnosti. Potrebnost določenega ukrepa pa je v praksi težko dokazati. Nadaljuje Cohen Jehoram:

Izjava

Greenpeace pri tem posebej izpostavlja problematiko storitev, vezanih na energetiko. Trenutni osnutek sporazuma TISA namreč kot kriterija za presojo dopustnosti uvedbe regulacij ne navaja stremenja k zmanjšanju izpusta toplogrednih plinov. Zavrnitev dovoljenja za gradnjo naftovoda, kakršno je, sklicujoč se na okoljski vidik, konec lanskega leta izdal ameriški predsednik Barack Obama, bi bila na primer s sporazumom TISA onemogočena. Nadaljuje Cohen Jehoram:

Izjava

Druge nevladne organizacije, med njimi tudi EDRI, pa opozarjajo na oteževanje uvajanja strožjih ukrepov za zagotavljanje varstva elektronskih podatkov. Ti naj bi se med državami podpisnicami sporazuma lahko prosto pretakali. TISA v trenutni obliki sicer ne predvideva nižanja standardov na tem področju, a tudi tu uvaja omejitve glede uvajanja dodatnih regulacij, ki morajo prestati test potrebnosti. Razloži Fernandez:

Izjava

Poleg tega pa osnutek sporazuma eksplicitno predvideva izjeme glede varstva podatkov, v kolikor država določi, da to služi njenemu nacionalnemu interesu:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness