Podatkovni veliki brat

Aktualno-politična novica
vsevideče oko
15. 7. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Evropska unija, bolj natančno njeno sodišče, je v redkem obdobju treznosti, sklicujoč se na pravico do zasebnosti, aprila razveljavila retencijsko direktivo oziroma direktivo o shrambi telekomunikacijskih podatkov. Slednja je operaterjem telekomunikacijskih storitev nalagala večletno hrambo podatkov. Sprejetje same direktive je med svojim predsedovanjem leta 2005 sprožila Velika Britanija, pod pretvezo boja proti terorizmu. Pomnimo, da so se v sredini dotičnega leta odvili londonski bombni napadi.

Glede sprejema direktive na ravni Evropske unije so bile polemike že od začetka. Nemčija je bila v dolgotrajnem sporu z Evropsko komisijo, saj ni želela vpeljati zakonov na nacionalni ravni. Obenem sta Avstrija in Irska 2011 sprožili postopek pred evropskim sodiščem, kar je privedlo do aprilske razveljavitve. Slovenska vlada, kot poslušen učenec evropske ideje, je retencijsko direktivo udejanjila v sklopu 13. poglavja Zakona o elektronskih komunikacijah-1, ki je v veljavo stopil 15. januarja 2013.

Več nam je povedal novinar Dela, Lenart Kučić, generalni direktor direktorata za informacijsko družbo, Marjan Turk, ter Britanski aktivist NO2ID kampanje, James Baker
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.