Pokanje loncev

Oddaja
Mauricio Macri
8. 8. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Zajadrali smo v drugi teden avgusta in spet je čas za kumarice iz ozimnice. Nekoliko širše dojeta zima je namreč v države Latinske Amerike prinesla desni obrat. Od Venezuele pa do Argentine je zadišalo po neoliberalnih politikah, ki počasi, a vztrajno odstranjujejo vonj po tako imenovanem socializmu 21. stoletja. Drugi teden avgusta posvečamo situaciji v latinskoameriških državah. Naš ključ bo arbitrarno zaporedje črk, poznano tudi kot abeceda. Prva v našem fokusu torej Argentina.

Decembra lani je vajeti oblasti v Argentini prevzel Mauricio Macri, vodja desničarske stranke Republikanski predlog. Na poziciji predsednika države je nasledil levičarsko populistko Christino Kirchner iz Stranke justicialistov, ki jo je ustanovil Juan Peron. Kratek povzetek do zdaj sprejetih politik Macrija poda sociolog Juan Pablo Ferrero z Univerze v Bathu.

Izjava

Od abstraktnega h konkretnemu. Macrijevi ukrepi vključujejo davčno razbremenitev višjega razreda in odpravo protekcionistične politike Cristine Kirchner, torej konec omejitev na uvoz nekaterih izdelkov. Poleg tega se je januarja Macri lotil Kirchneristično usmerjenih javnih uslužbencev, po poročanju nekaterih medijev naj bi odpustil oziroma ne podaljšal pogodbe približno 10 tisoč ljudem.  Pomembna novost je tudi pokojninska reforma.

Izjava

Vlada je občutno dvignila tudi cene energentov, obenem pa odpravila omejitev na varčevanje v ameriških dolarjih. Slednjega so se ljudje posluževali predvsem zaradi nestabilnosti lastne valute. Omeniti velja tudi dvig obrestnih mer.

Izjava

V začetku tega tisočletja se je Argentina lotila restrukturiranja svojega mednarodnega dolga. Večina upniških skladov je pristala na takojšnjo poplačilo z znižano vrednostjo obveznice, nekaj pa jih je vztrajalo pri višji ceni. Ta manjšina je svojo pravico iskala na ameriških sodiščih, končno zadoščenje pa so dosegli z dogovorom, ki ga je sklenil kapitalu uslužni Macri.

Izjava

Poravnava je izboljšala argentinski ugled v svetu mednarodnih financ. Ferrero pojasni posledice, ki iz tega izhajajo.

Izjava

Udarjanje in rožljanje s posodami je poseben način protesta, značilnega za Latinsko Ameriko. Je rostfraj že žvenketal od Macrijevega nastopa na oblast?

Izjava

Fererro spregovori tudi o vlogi sindikatov.

Izjava

Za konec še o mednarodni in regijski dimenziji vzpona desničarske vlade v Argentini oziroma o tem, kako se je spremenil odnos Argentine do levičarskih vlad v regiji.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness