Policisti na pavzo

Aktualno-politična novica
25. 12. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije sta napovedala stavko policistov 12. februarja prihodnje leto. Menijo namreč, da je vlada kršila stavkovni sporazum, ko je z aneksom h kolektivni pogodbi podrla razmerja med delovnimi mesti znotraj plačne podskupine C3. Poleg tega zahtevajo odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju, presistematizacijo delovnih mest v najnižji plačni skupini J, izplačilo posebne nagrade, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob kateremkoli času v vrednosti 120 evrov bruto na mesec, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah v višini 60 evrov bruto na mesec, ureditev pravic kariernega policista v tarifnem delu kolektivne pogodbe, drugačno ureditev premakljivega delovnega časa ter določitev pravice do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

Stavkovni odbor je bil ustanovljen že maja letos. Prejšnji teden sta sindikata oblikovala stavkovne zahteve in v petek napovedala stavko. Časovnico predstavi Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije:

Izjava

Glavna zahteva sindikata se nanaša na ureditev razmerij znotraj plačne podskupine C3. V to podskupino sodita poklica policist in kriminalist, nekateri policijski uradniki pa sodijo v druge podskupine, razloži Uroševič:

Izjava

S stavkovnim sporazumom iz junija 2016 se je vlada do obeh policijskih sindikatov zavezala, da bo odpravila anomalije zaradi neovrednotenih specifičnih dolžnosti in zaradi neprimernega vrednotenja zahtevnosti dela policistov v primerjavi z ostalimi pooblaščenimi uradnimi osebami. Kmalu nato je  temu ustrezno sprejela aneks številka 2 h Kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti. Vendar je letos poleti vlada sprejela še aneks številka 3 h kolektivni pogodbi, s katerim je posegla v plačna razmerja znotraj podskupine C3. Vlada se je o novem aneksu dogovorila le z ostalimi sindikati državne uprave, čeprav se je v stavkovnem sporazumu s policijskima sindikatoma zavezala, da dogovorov iz njega ne bo spreminjala brez njunega privoljenja. Več Uroševič:

Izjava

Hkrati je vlada z Dogovorom o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju tudi razvrednotila poklic policistov v razmerju do drugih poklicnih skupin pooblaščenih uradnih oseb. Sindikata zato sedaj zahtevata, naj vlada sprejme aneks številka 4, v katerem bodo upoštevane prejšnje zaveze vlade o novem razmerju med delovnimi mesti, pri čemer bi se orientacijsko delovno mesto policista in kriminalista dvignilo. Orientacijska delovna mesta so tista delovna mesta, ki omogočajo primerjavo med plačnimi skupinami in v njih. Razloži Uroševič:

Izjava

V aneksu številka 3 h Kolektivni pogodbi za državno upravo je med drugim ustanovljenih nekaj novih vrst delovnih mest, ki so višje vrednotena kot nekatera obstoječa delovna mesta v plačni skupini J, a so po mnenju sindikatov po vsebini in zahtevnosti primerljiva. Čeprav sta sindikata že septembra na to opozorila Ministrstvo za notranje zadeve, to ni pripravilo ustreznega odziva. Zato je ena izmed stavkovnih zahtev sindikatov tudi presistematizacija delovnih mest v plačni skupini J. Razloži Uroševič:

Izjava

Dalje se policisti zavzemajo za ureditev pravic kariernega policista v tarifnem delu kolektivne pogodbe za policiste. Ta trenutno med drugim določa celovito in specifično ureditev kariernega sistema v policiji. Vendar predpostavlja nadaljnjo dopolnitev, tako da generalni direktor policije in reprezentativni sindikati sprejmejo podrobnejša priporočila za delovanje kariernega sistema. Ta določitev priporočil pa naj po mnenju sindikatov ne bi bila mogoča, saj kolektivna pogodba za policiste ne določa podsistemov kariernega sistema. Razloži Uroševič:

Izjava

Še ena od zahtev sindikatov je drugačna ureditev premakljivega delovnega časa in obvezne prisotnosti javnih uslužbencev na delu. Premakljiv delovni čas je namreč v vladnih službah, ministrstvih in organih v njihovi sestavi trenutno določen med pol 8. in 9. uro, premakljiv konec delovnega časa pa med pol 4. in pol 6. popoldne, oziroma v petek med pol 3. in pol 5. uro. Policisti se zavzemajo za zamejitev tega razpona z začetkom od 7. ure zjutraj in koncem do 3. ure popoldne, temu ustrezno pa tudi prilagoditev obvezne prisotnosti na delu. Razloži Uroševič:

Izjava

Uroševič sicer upa, da se bo vlada na njihove zahteve odzvala pred začetkom stavke in je ta napovedana tako pozno ravno zato, da ima vlada medtem dovolj časa za pogajanja. Današnji Offsajd zaključi Uroševič:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Cerar misli, da če kupi vodni top da je že opravil šiht. phahahhahaha

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.