Poljska nabavi Scilo da tuče Karibdo

Oddaja
29. 5. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Mesec dni pred zasedanjem vrha članic zveze NATO v Bruslju je poljsko obrambno ministrstvo poskrbelo, da bo slednje potekalo v duhu povečanih napetosti med Rusijo in Zahodom. Ministrstvo je namreč vladi predlagalo vzpostavitev stalne baze ameriške vojske na poljskem ozemlju, za izgradnjo katere bi Poljska sama priskrbela dve milijardi dolarjev proračunskih sredstev.

Čeprav Poljska že zdaj v rotaciji gosti okoli 16 tisoč ameriških vojakov, je kupila in namešča ameriški protiraketni sistem Patriot, in čeprav med državama obstaja obsežno vojaško sodelovanje, ministrstvo v predlogu izraža potrebo po stalni prisotnosti vsaj ene ameriške oklepne divizije. Zaradi Rusov, kakopak. Pripravljenost na sofinanciranje izgradnje je v predlogu izrecno označena kot način lajšanja odločitve ameriškega Kongresa “v časih negotove proračunske politike”, predlog pa je bil poslan v Washington brez posvetovanja s poljskim zunanjim ministrstvom in predsednikom Andrzejem Dudo.

Gavin Rae, sociolog na varšavski Univerzi Kozminski, poudarja, da poteza ni pretirano presenetljiva:

Izjava

Prav tako je odločitev povsem skladna z vladno strategijo povečevanja proračuna za obrambo:

Izjava

Predlog ministrstva je javnosti posredoval medijski portal Onet, Rae pa pri tem ne izključuje možnosti namernega “leaka”, glede na to, da se je razkritje zgodilo ravno v času srečanja ministrov članic zveze NATO v Varšavi:

Izjava

Med parlamentarnimi strankami obstaja načelno soglasje o tem projektu, prav tako so vse zavezane k povečanju sredstev za obrambo. Trenutna vlada je zgolj šla korak dlje od svojih predhodnic, pri čemer ji grejo na roko tudi aktualna geopolitična trenja:

Izjava

Vlada uživa tudi precej visoko priljubljenost navkljub, kakor omeni Rae, manjšim uporom proti aspektom njene socialne politike. Ti pa se ne vežejo na vprašanje obrambne strategije, saj je izvedba tega projekta le uresničitev skoraj dve desetletji obstoječe ideje o stalni prisotnosti ameriške vojske:

Izjava

Čeprav Poljska trenutno uživa gospodarsko rast, Rae opozarja, da se to lahko spremeni, čeprav nihče izmed odločevalcev trenutno ne razmišlja o tem scenariju. Prav tako prioritizacija takšnih projektov neizogibno pomeni rezanje financiranja za druge, po pravilu tiste bolj socialne narave:

Izjava

Rusko zunanje ministrstvo se je na odločitev že odzvalo z opozorilom, da izgradnja stalnega ameriškega oporišča tako blizu ruskega ozemlja Poljsko spreminja v primarno tarčo v primeru izbruha oboroženega konflikta ter za regijo predstavlja varnostni riziko. Poljska argumentacija gre seveda v obratno smer.

Izjava

Kaj pa civilnodružbena opozicija tej strategiji eskalacije? Izvenparlamentarna levica?

Izjava

Prišli smo torej do točke, kjer ena bolj nacionalno zavednih držav, če uporabimo mehkejše izrazoslovje, plačuje tuji vojaški velesili, da poseže v njeno nacionalno suverenost z vzpostavitvijo stalnega vojaškega oporišča. Rae današnji Offsajd zaključi s pogledom na instrumentalizacijo že mestoma bibličnega strahu pred Rusi.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness