Prilično čudna situacija

Oddaja
Makedonija
28. 2. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Vodja makedonske opozicijske Socialdemokratske stranke (SDSM) Zoran Zaev je v ponedeljek makedonskemu predsedniku Gjorgeju Ivanovu predal več kot 61 podpisov, potrebnih za sestavo vlade. Uspelo mu je pridobiti podporo vseh albanskih strank, ki so se uvrstile v parlament, tako največje Demokratične unije za integracijo, krajše DUI, kot tudi ostalih dveh, Besa in Zveze za Albanijo. Spomnimo, da je Nikola Gruevski, vodja desno usmerjene stranke VMRO-DPMNE, ki je zmagala na decembrskih parlamentarnih volitvah, v začetku februarja vrnil mandat za sestavo vlade. Ni mu namreč uspelo dobiti podpore DUI, ki bi bila potrebna za sestavo vlade. Razlog za prekinitev pogajanj z DUI je bilo nesoglasje glede mandata Posebnega preiskovalnega tožilstva, ki preiskuje korupcijske afere in zlorabo oblasti, ki jih je s posnetki telefonskih pogovorov razkrila opozicijska SDSM.

Protesti proti albanščiniUspešen dogovor za sestavo koalicije med socialdemokrati in albanskimi strankami pa je v Makedoniji pripeljal do protestov. Ti so se začeli včeraj in nadaljevali tudi danes, organizira pa jih Združenje Enotna Makedonija. Socialdemokratom očitajo, da so preveč popustili albanskim strankam in s tem ogrozili makedonske interese. Točna vsebina dogovora sicer še ni znana, a kot kaže, so protesti zgolj zavlačevalna taktika proti podelitvi mandata Zaevu. Kdaj bo znana odločitev predsednika Ivanova o podelitvi mandata, nam pove Ana Petruševa, direktorica Balkanske preiskovalne novinarske mreže za Makedonijo.

Izjava Ane Petruševe o podelitvi mandata za sestavo vlade Zoranu Zaevu.

Močan vpliv na razreševanje makedonske politične krize ima tudi Evropska unija. Pod pritiskom slednje so bile na primer v Makedoniji razpisane predčasne volitve in vzpostavljeno Posebno preiskovalno tožilstvo. Med vikendom pa sta tako EU kot zveza NATO predsednika Ivanova pozvali, naj ponudi mandat za sestavo vlade Zoranu Zaevu. Petruševa meni, da takšni pritiski ne bodo imeli odločilnega vpliva na samo odločitev.  

Komentar Ane Petruševe o pritiskih EU na makedonskega predsednika.

Razlog za propad koalicijskih pogajanj med VMRO in DUI je bilo nestrinjanje okrog mandata Posebnega preiskovalnega tožilstva, ki preiskuje razkritja iz prisluškovalne afere izpred dveh let. Po mnenju politologinje in članice levičarskega gibanja Solidarnost Sonje Stojadinović bi tožilstvo v primeru uspešne sestave nove koalicije neovirano nadaljevalo s svojim delom:

Izjava Sonje Stojadinović o Posebni preiskovalni komisiji.

Razlogi za ponedeljkov nekajtisočglavi protest so dokaj trhli. Socialdemokratski stranki se stežka očita to, kar se je stranka VMRO z albansko stranko DUI že dogovorila.

Ana Petruševa komentira razloge za proteste proti koaliciji pod vodstvom SDSM.

Podobnega mnenja je tudi Sonja Stojadinović.

Sonja Stojadinović opozori še na protislovje znotraj protestov samih. Del protestnikov naj bi se zavzemal za enotno Makedonijo, drugi pa za etnično čisto Makedonijo.

Izjava o protislovnosti protestov.

Gruevski in ZaevŠe eden izmed problemov, s katerim se bo morala Socialdemokratska stranka soočiti, če oziroma ko bo dobila mandat, je močna lokalna mreža VMRO-DPMNE.

Zaključi Stojadinović.

Dodajam še izjavo političnem programu SDSM, ki še s socialnega vidika osvetli politično situacijo v Makedoniji.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

kar zavrnu je mandat ...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness