PROJEKT CAMISEA

Aktualno-politična novica
29. 1. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

V Offsajdu smo že poročali o tem, kako brazilska vlada skuša omogočiti preživetje staroselskih skupnosti v porečju Amazonke, danes pa pogled obračamo v Peru, kjer imajo 70 odstotkov perujskega amazonskega ozemlja v najemu različni giganti, ki se brez oziranja na staroselske skupnosti ali okoljevarstvena tveganja okoriščajo s črpanjem naravnih virov, in kako jim pri tem še dodatno pomaga perujska vlada. Ta je odobrila širitev kontroverznega projekta Camisea, in sicer na področje, kjer živijo amazonske staroselske skupnosti, natančneje v rezervat Nahua-Nanti. Ta je poleg vsega še tamponsko območje nacionalnega parka Nanu, ki je pod Unescovo zaščito. Na veliko nesrečo staroselskih skupnosti se v rezervatu Nahua-Nanti nahajajo velika polja zemeljskega plina in posledično tudi največji energetski projekt Peruja, Camisea.

Zaradi projekta, ki se je začel v 80tih je prišlo do prvega stika med delavci Shella - upravljitelju projekta in staroselsko skupnostjo Nahua. Ker pripadniki le te niso imeli razvite imunitete na bolezni, ki so jih s seboj prinesli Shellovi delavci, je polovica skupnosti preminila.Perujska vlada je tokratno razširitev projekta odobrila kljub velikemu nasprotovanju nekaterih prominentnih politkov v Peruju, perujske javnosti, nacionalnih in mednarodnih organizacij, tudi Združenih narodov, ki se zavzemajo za pravice stroselcev. Tokratno širitev projekta bo vodil argentinski plinski gigant Pluspetrol, ki na območju rezervata načrtuje seizmično testiranje, detonacije ter nove vrtine.

O projektu, luknjah perjuskih zakonov, ki bi morali ščititi staroselce in neizogibnih posledicah, ki jh bo širjenje projekta imelo za staroselske skupnosti v rezervatu smo se pogovarjali z Rebecco Spooner iz organizacije Survival Intarnational, ki že pol stoletja predoča problematiko staroselskih skupnosti tako imenovanemu razvitemu svetu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.