realnost neenakopravnosti spolov

Aktualno-politična novica
6. 3. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

V luči prihajajočega Mednarodnega dneva žensk se v današnjem offsajdu obračamo na dve poročili, izdani v zadnjih dneh. Prvo, izvedeno na evropski ravni, govori o pojavu nasilja nad ženskami in kaže na neverjetno visoko ogroženost žensk znotraj družinskega okolja in partnerskih odnosov, medtem ko je drugo osredotočeno na slovensko okolje ter položaj žensk na delovnem mestu.

Agencija za temeljne človekove pravice je po naročilu Evropskega parlamenta izdelala obsežno raziskavo o nasilju nad ženskami, ki je vkjučevala 42 tisoč anketirank iz vseh 28 držav članic. Kako je bila raziskava zastavljena, do kakšnih sklepov je pripeljala in kako naprej, Katya Andruzs, urednica publikacije omenjene agencije.

Stanje na področju nasilja nad ženskami je zaskrbljujoče, pri čemer je izrednega pomena dejstvo, da se je s problemom težko spopasti, saj gre za procese v zasebnem, domačem okolju. Bolj dostopno in potencialno lažje oblikovano področje so zagotovo odnosi na delovnem mestu, pri čemer je ena osnovnih kategorij merjenja neenakopravnosti višina plačila. Slovenski Ženski lobi je danes skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov predstavil najdbe študije z naslovom Enako plačilo za enako delo in plačna vrzel med spolomaO razlogih, zaradi katerih so se za raziskavo sploh odločili ter najdbah smo govorili s predsednico Ženskega lobija, Metko Roksandić.

 

Offsajd sta pripravila Zala in vajenec Jošt.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness