Referenduma o slabi banki in holdingu sta neustavna?

Aktualno-politična novica
19. 12. 2012 - 17.00
 / OFFsajd

Sodišče je presodilo, da morajo v tem trenutku pred pravico do referenduma imeti prednost ustavne vrednote, ki bi v primeru tovrstnih referendumov ostale nezavarovane. Sodišče je kot glavne vrednote izpostavilo učinkovito izvajanje funkcij države, vključno z ustvarjanjem pogojev za razvoj gospodarskega sistema, uresničevanje človekovih pravic, zlasti pravic socialne varnosti in varstva dela ter pravico do svobodne gospodarskega pobude. Nadalje je pomembno tudi spoštovanje sprejetih mednarodnopravnih obveznosti države in zagotavljanje učinkovitosti pravnega reda Evropske unije na ozemlju Republike Slovenije. 

 

Ustavno sodišče je svojo presojo nadalje utemeljilo z besedami, da v primeru, ko pride do kolizije ustavno zagotovljenih pravic, ustavno sodišče presoja kateri je treba dati prednost pred drugimi, da ohrani ustavnopravno ravnotežje.

Pobuda za presojo ustavnosti je prišla s strani Državnega Zbora, ki je v pobudi zatrjeval, da bi razpis zakonodajnih referendumov ustvaril protiustavne posledice zato je treba nujno zagotoviti takojšnjo uveljavitev zakonskih ukrepov zaradi varstva navedenih vrednot v danih okoliščinah ekonomske krize. Razsodba ustavnega sodišča je nato skoraj dobesedno povzela stališče Državnega Zbora. 

V oddaji se pogovarjamo s pravnikoma Bojanom Bugaričem in Rajkom Pirnatom ter sindikalistom Branimirjem Štrukljem.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness