17. 7. 2024 – 17.00

S cenzuro nad naciste

Audio file
Vir: Dirk Bindmann, Wikimedia (Creative Commons)

Nemška notranja ministrica Nancy Fäser je prepovedala revijo Compact, ideološko blizu reakcionarni stranki Alternativa za Nemčijo. Točneje, prepovedala je njenega založnika Compact-Magazin GmbH skupaj s podružnico Conspect Film. Kot je ministrica pojasnila, so razlog za prepoved neposredni pozivi v prispevkih revije k rušenju ustavnega reda. Prepoved je Fäser označila kot dokaz, da se vlada bori proti »intelektualnim požigalcem«. Policija je nato nato v prostorih medija in domovih vodstva revije v zveznih deželah Brandenburg, Hesse, Saška in Saška-Anhalt opravila hišne preiskave. Direktor in urednik revije, Jürgen Elsässer, je dejal, da je policija zaplenila tudi denarna sredstva revije, in označil ukrep ministrstva za fašističnega. Spletna stran revije ni več dostopna. Medij je objavljal antisemitske, protimigrantske in homofobne vsebine ter širil teorije zarote o cepljenju in čipiranju. V času predvolilnih kampanj je revija podpirala kandidate Alternative za Nemčijo. Za Compact je med drugim pisal vodja avstrijskh identitarcev, Martin Sellner. 

Vsebino politične pozicije revije Compact analizira berlinski dopisnik portala Euractiv, Nick Alipour.

Izjava

Audio file
16. 2. 2015 – 16.59
O populistični stranki Alternativa za Nemčijo, ki se je iz vzhodne razširila še v zahodno Nemčijo.

Revija Compact je bila mesečnik z naklado 40 tisoč izvodov. Poleg tiskanih izvodov je imela še svoj podcast in YouTube kanal Compact TV s 350 tisoč naročniki, ki je še vedno dostopen. Na njem objavljene oddaje povprečno dosegajo do sto tisoč ogledov, nekateri dokumentarni filmi pa imajo tudi milijon ogledov. Več o dometu in vplivu revije razloži Alipour.

Izjava

Čeprav je nazor revije nedvoumno na skrajni desnici, je odločitev o prepovedi revije oziroma njenega založnika, kot meni raziskovalec na Nemškem inštitutu za mednarodne in varnostne zadeve, Raphael Bossong, nenavadna.

Izjava

Audio file
17. 9. 2018 – 17.00
Kaj imajo skupnega skrajna desnica, nemška obveščevalna služba in kriza velike koalicije?

Facebook in Instagram sta že leta 2020 ukinila računa revije zaradi uporabe sovražnega govora v njenih objavah. Urad za zaščito ustave je revijo Compact leta 2021 klasificiral kot ekstremistično, odločitev o prepovedi revije pa je zdaj sprejelo notranje ministrstvo. Več o uradu in postopku prepovedi pove Bossong.

Izjava

Notranje ministrstvo je, kot omenjeno, za ekstremistično organizacijo označilo založnika revije in revijo s tem razlogom tudi prepovedalo. Ni pa neposredno prepovedalo medija, s čimer se je ministrstvo izognilo strožjim kriterijem za medijsko cenzuro. Na odločitev se lahko lastnik revije še pritoži. Zgodovino podobnih primerov predstavi Alipour.

Izjava

Audio file
6. 5. 2024 – 17.00
Pogovoriti se moramo o Nemčiji

V Alternativi za Nemčijo po pričakovanjih kritizirajo cenzuro revije. Voditelja stranke Alternativa za Nemčijo, Stefan Möller in Hans-Christoph Berndt, sta prepoved označila za napad na svobodo medijev. Sprejemljivost odločitve za levo in liberalno stran pa opiše Bossong.

Izjava

Protesti proti stranki Alternativa za Nemčijo so se začeli v sredini januarja, potem ko je preiskovalni medij Corrective razkril, da se je več članov stranke udeležilo neonacistična shoda v Potsdamu. To je po celotni državi sprožilo val protestov, ki še vedno sporadično potekajo v več nemških zveznih državah. Možnost neposrednih ukrepov proti AfD pojasni sogovorec.

Izjava

Ukrepi, kot je ta, objektivno pomenijo omejevanje svobode govora, česar se država ne poslužuje zgolj proti reakcionarjem, vendar za nacisti ne bomo jokali. 
 

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.