12. 12. 2016 – 17.00

ŠERIF NA DIVJEM VZHODU

Audio file

Pridnestrska republika, sicer mednarodno nepriznana, a de facto obstoječa republika na vzhodnem bregu reke Dnester v Moldaviji, ima novega predsednika. Volivci so na včerajšnjih volitvah na to mesto izvolili dosedanjega predsednika parlamenta oziroma Vrhovnega sovjeta Vadima Krasnoselskega. Ta je premagal dosedanjega predsednika Jevgenija Ševčuka, k zmagi pa mu je izdatno pripomogla podpora enega največjih in politično najvplivnejših gospodarskih konglomeratov v državi, znanega pod imenom Šerif. Rusija, najmočnejša mednarodna zaveznica Pridnestrske republike, ki na ozemlju slednje vzdržuje tudi nekaj več kot tisočglavo vojaško enoto, se v volitve ni neposredno vmešavala. So pa gospodarske težave v Rusiji v kombinaciji z nekaterimi ekonomskimi odločitvami dosedanjega predsednika Ševčuka krive za ekonomsko krizo v Pridnestrski republiki. To je vodilo do nezadovoljstva s Ševčukovo vlado. Razloži Andrey Devjatkov, profesor na Univerzi Lomonosov v Moskvi:

Izjava

Izdatno je k izvolitvi Krasnoselskega pripomogla tudi podpora podjetja Šerif. Krasnoselski je član stranke Obnovlenje, ki je politični projekt podjetja Šerif. Da je bila izvolitev Krasnoselskega za predsednika v resnici samo še en korak v širjenju Šerifove politične moči, pojasni Piotr Oleksy, zgodovinar iz poljske Univerze Adama Mickieviča v Poznanu:

Izjava

Šerif je skupina podjetij, ki v Pridnestrski republiki obvladuje velik del dobičkonosnih sektorjev. Njihovo razpredenost pojasni Devjatkov:

Izjava

Podporo Šerifa je nekdaj užival tudi sedanji predsednik Jevgenij Ševčuk. V zadnjih nekaj letih pa so proračunski prihodki Pridnestrske republike močno upadli in Ševčuk je rešitev iskal v večji obremenjenosti zasebnega sektorja. Zvišal je ceno plina, ki ga država zastonj dobiva od Rusije in nato prodaja državljanom in podjetjem, povišal pa je tudi carine. Vse to je močno udarilo tudi po prihodkih Šerifa. Nadaljuje Devjatkov:

Izjava

Ekonomske reforme predsednika Ševčuka so udarile tudi po plačah javnih uslužbencev, ki so se zmanjšale za 30 odstotkov. Ukinil je tudi dodatke pokojninam. Več kot polovica pridnestrskega prebivalstva je upokojencev, še nadaljna četrtina pa javnih uslužbencev. Volivci so tako kljub strahu pred še večjim monopolom podjetja Šerif raje izbrali njegovega kandidata Krasnoselskega. Pojasni Piotr Oleksy

Izjava

Novi predsednik pa bo moral, če bo želel ustreči Šerifu in volivcem, prilive v proračun najti nekje drugje. Kar ne bo lahko, saj je proračun Pridnestrske republike na udaru na več frontah. Na eni strani se je od leta 2012 močno zmanjšala višina pomoči, ki jo državi namenja Rusija. Prav tako se je zmanjšala kupna moč v Rusiji, ki je največji izvozni trg Pridnestrske republike. Poleg tega je država lastnica več podjetij iz sektorja težke industrije, ki ustvarjajo izgubo, a so pomembni zaposlovalci.

Proračunske težave pa ne izvirajo le z vzhoda, temveč tudi z zahoda. Moldavija ima namreč podpisan prostotrgovinski sporazum z Evropsko unijo, ki je del pridružitvenega sporazuma med Evropsko unijo in Moldavijo. Ta je bil podpisan sredi leta 2014, v veljavi pa je od letošnjega poletja. Sporazum, katerega del je tudi Pridnestrska republika, predvideva, da bo slednja znižala ali opustila carine na uvoz iz Evropske unije. Devjatkov opozarja, da bo to s stališča proračunskih prihodkov problem:

Izjava

Rusija se je po besedah Devjatkova z evropsko prihodnostjo Moldavije sprijaznila in tako v Moldaviji kot v Pridnestrju vodi bolj pragmatično politiko. Prav tako je moldavska vlada pod vodstvom Pavla Filipa precej bolj pragmatična v svojem odnosu do Rusije, kot je to veljalo za prejšnje vlade. Tako trenutno potekajo pogovori z Moldavijo o sprostitvi omejitev na izvoz moldavskih produktov, predvsem vina in sadja, v Rusijo:

Izjava

Ultimativna omejitev, ob katero bo udaril vsak poskus približevanja med Moldavijo in Rusijo, pa je vprašanje Pridnestrske republike. To vprašanje je tako zaradi notranje moldavske politične situacije kot zunanjepolitičnega okolja preobčutljivo, da bi ga lahko odprl katerikoli moldavski politik. Zaključi Devjatkov:

Izjava

 

Offsajd sta pripravila Zwitter in vajenka Lana.

 

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.