Simbolika proti realpolitiki

Oddaja

Palestina je postala 123-ta članica Mednarodnega kazenskega sodišča v Haggu, za članstvo v katerem si prizadeva že vse od njegovega nastanka. Članstvo v Mednarodnem kazenskem sodišču bo Palestini omogočilo vlaganje primerov proti izraelskim osebam, odgovornim za vojne zločine na okupiranem palestinskem ozemlju.

Kot meni palestinski novinar Abed Samara, ima vključitev Palestine v Mednarodno kazensko sodišče simbolno težo, saj ji daje pravico, do katere so upravičene države:

Izjava

Podobno mnenje izrazi tudi Erik Valenčič, poznavalec Bližnjega vzhoda:

Izjava

Pa bodo izraelski vojni zločinci res obsojeni?

Izjava

Optimistična ni tudi Vasilka Sancin iz ljubljanske Pravne fakultete, ki opozarja, da je Mednarodno kazensko sodišče podvrženo političnim pritiskom:

Izjava

Eden izmed vojnih zločinov, ki ga opredeljuje ženevska konvencija, je tudi naseljevanje prebivalstva okupatorja na okupirano ozemlje, kar počne Izrael. A možnost, da bi Palestinska oblast preko Mednarodnega kazenskega sodišče uspela pridobiti to ozemlje nazaj ali vsaj zavreti rast naselij, je praktično nična. Kot razloži Sancinova, sodišče sploh ni pristojno za odločanje o zločinih držav:

Izjava

Po novem bo torej vsaj teoretično Mednarodno kazensko sodišče lahko razsojalo o zločinih na ozemlju Palestine. Enako kot za Izrael bo to veljalo tudi za palestinske militantne organizacije, kakršna je na primer Hamas. Pa je Hamas zaradi tega zaskrbljen? Nadaljuje Erik:

Izjava

Tudi Samara potrdi, da sta Fatah in Hamas v želji po članstvu v Mednarodnem kazenskem sodišču enotna:

Izjava

Za Izrael neugodna poteza Mednarodnega kazenskega sodišča je že pripeljala do povračilnih ukrepov Izraela in njegovih zaveznikov. Palestinska nevladna organizacija za človekove pravice Al-Haq s sedežem v Ramali je med prvimi opozorila na povračilne ukrepe izraelskih oblasti. Po sprejetju v Mednarodno kazensko sodišče, na katerem bodo Palestinci poskušali uspešneje iskati pravico, je Izrael odgovoril z zasegom 400 milijonov ameriških dolarjev vrednega fonda, v katerega se stekajo pobrani davki Palestincev. Davke seveda pobira Izrael, zaseg fonda pa ni pravzaprav nič novega ali neobičajnega. Tovrstnih metod se sicer poslužuje venomer, ko naredi Palestina korak proti večji mednarodni priznanosti. Vodja oddelka za pravno raziskovanje in zastopništvo pri Al-Haqu, Wesam Ahmad, o pritiskih:  

Izjava

Povračilne ukrepe je moč pričakovati tudi s strani Združenih držav Amerike. Po tamkajšnji zakonodaji lahko kongres, zaradi tako imenovanega enostranskega postopanja palestinskih oblasti, prekine vso pomoč državi, ki jo namenjajo preko organizacije US Aid. S proizraelskimi republikanci, ki nadzorujejo oba domova kongresa, je to precej verjetno. Abed Samara pove, da je pomoč že začela presihati:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.