Slavljenje socialdemokracije

Oddaja
30. 5. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Stranka Socialni demokrati je minuli teden s festivalom Levstikova in v soboto s slavnostno akademijo obeležila 120 let strankarske organiziranosti socialne demokracije na Slovenskem. Pot današnjega SD-ja je po njihovi interpretaciji leta 1896 začrtal ustanovni shod Jugoslovanske socialdemokratske stranke, ki je bil v svojem bistvu namenjen širšemu južnoslovanskemu delavstvu. Že pred tem so se pod okriljem avstrijske socialdemokratske stranke oblikovala razna sindikalna in kulturna društva, namenjena samoorganiziranju delavcev. Po ustanovitvi stranke se je pokazala tudi radikalnost njenih stališč. Vodilni so prisotnost svojih poslancev v parlamentu razumeli ne zgolj kot sredstvo strankinega opolnomočenja v meščanskem sistemu, temveč tudi kot stopnjo na poti k proletarski državi.

Takrat edina delavska stranka in glasnica socialističnih idej je s svojim delovanjem postala najprej nezanemarljiv, kasneje pa eden izmed najpomembnejših faktorjev pri oblikovanju delavske politike in socialističnega boja. A ta politika se je v naslednjih 120-ih letih krepko spremenila. Kje v delovanju svoje stranke vidi kontinuiteto s preteklostjo delavskega organiziranja na Slovenskem, nam pojasni predsednik stranke Socialni demokrati, Dejan Židan:

Izjava se nahaja v posnetku.

Socialni demokrati so sicer med drugim nasledniki Komunistične partije. Mnenje o poti socialdemokracije je z nami delila Sonja Lokar, dolgoletna članica Socialnih demokratov:

Izjava se nahaja v posnetku.

Svoje razumevanje trenutne politične situacije in možnost socialdemokratske politike v njej nam je predstavil tudi Igor Lukšič, profesor na Fakulteti za družbene vede, sicer pa bivši predsednik Socialnih demokratov:

Izjava se nahaja v posnetku.

Sodobna socialdemokracija v svojem delovanju stremi k brzdanju negativnih učinkov kapitalizma. O kapitalizmu kot sistemu in načinih njegovega brzdanja spregovori predsednik Židan:

Izjava se nahaja v posnetku.

Kako pa na nadaljevanje socialdemokratske tradicije gledajo mladi? Novoizvoljeni predsednik podmladka socialnih demokratov Mladi forum, Žiga Štajnbaher, predstavi svoj pogled na kapitalizem in mehanizme za njegovo omejevanje:

Izjava se nahaja v posnetku.

Kaj pa o kompromisih z zahtevami kapitala kot članica stranke SD meni Lokar?

Izjava se nahaja v posnetku.

Glavni teren boja socialne demokracije v Sloveniji je parlament, kjer pa se je pojavil levi konkurent - Združena levica. Komentira Dejan Židan.

Izjava se nahaja v posnetku.

Svoje mnenje o vse glasnejših zagovornikih socialistične politične usmeritve deli tudi Sonja Lokar.

Izjava se nahaja v posnetku.

Lokar je kritična tudi do notranje demokracije v stranki SD.

Izjava se nahaja v posnetku.

Pred koncem nekaj besed o konfliktu med kapitalom in delom ter prihodnosti socialdemokracije pove Igor Lukšič:

Izjava se nahaja v posnetku.

Najbolj jasno sliko o prihodnosti socialdemokracije na Slovenskem pa najbrž lahko poda Žiga Štajnbaher, ki bo strankin podmladek vodil naslednji dve leti. Za konec smo ga poprosili, da se opredeli do nekaj ključnih oziroma spornih vprašanj.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Offsajd sta pripravila Jaša in vajenka Sara.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness