Sovji siroti

Aktualno-politična novica
Velika uharica - mladiča
17. 6. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Društvo za proučevanje in opazovanje ptic Slovenije oziroma DOPPS je začelo spremljati razvoj dveh mladičev velike uharice, ki jima je pred dvema tednoma umrl oče. Zanju zdaj skrbi le mama, društvo pa je pripravljeno na reševalno akcijo, če bi se izkazalo, da sama zanju ne more ustrezno poskrbeti. Zaenkrat ji to uspeva, so sporočili iz društva. Preživetje obeh mladičev je toliko pomembnejše, ker gre za ogroženo vrsto. Zato iz društva s pomočjo telemetričnega oddajnika, ki so ga namestili na enega od mladičev, spremljajo njuno vitalnost. Nesrečo mladičev so sicer v društvu odkrili naključno, potem ko je domačin blizu Kraškega roba našel mrtvega samca sove uharice, za katerega je bil usoden električni drog nad železnico. Ker smo v času sezone gnezditve, je društvo takoj sprožilo akcijo iskanja morebitnih mladičev. Več o dogajanju pove Tomaž Mihelič iz DOPPS, ki je vodil intervencijo:

Izjava

Telemetrični oddajnik beleži lokacijo in aktivnost mladiča. Na podlagi teh podatkov društvo lahko sklepa o njegovem zdravju, razloži Mihelič.

Izjava

Vloga, misticizem, praznoverje, realnost in svoboda.
 / 24. 7. 2013
Poleg osirotelega mladiča društvo že dlje časa spremlja osem samcev iz populacije velikih uharic. Od teh jih je že tri ubila elektrokucija. Šele z uporabo telemetrije so v društvu ugotovili, da električni daljnovodi pticam predstavljajo bistveno večjo nevarnost, kot so sprva mislili.

Izjava

Elektrokucija je dejansko glavni razlog, da je velika uharica postala ogrožena vrsta. Drugi dejavnik predstavljajo denimo plezalci, saj zaradi njih uharica ne more gnezditi v stenah, razloži Mihelič.

Izjava

Društvo z Elektrom Primorsko in Parkom Škocjanske jame sodeluje pri kohezijskem projektu ZaKras, v okviru katerega bo izoliranih okoli tisoč rizičnih stojišč daljnovodov. Kako so se projekta lotili, razloži Mihelič.

Izjava

Projekt predstavi Tjaša Frelih, vodja korporativnega komuniciranja Elektro Primorske.

Izjava

Trenutna zakonodaja še zdaleč ni optimalna. Le na območjih Natura 2000 regulacije določajo, da morajo biti renovacije ali novogradnje daljnovodov pticam prijazne. To bi bilo treba natančneje tehnično specificirati, meni Mihelič, še posebej sedaj, ko s tehnologijo telemetrije vemo, zakaj prihaja do elektrokucije. Ta grožnjo sicer predstavlja tudi drugim pticam, a velikim uharicam še posebej. Razlogov za to je več.

Izjava

Velika uharica daljnovode uporablja za lov, obenem pa lovi sama, zato se druge pripadnice njene vrste iz njenih napak ne morejo učiti.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness