15. 10. 2015 – 17.00

Udesnenje medijskega prostora

Audio file

Slovenska medijska pokrajina je onesnažena z novim občilom politične toksičnosti. Z zaživitvijo spletne strani bodoče televizije Nova24TV je v operativno fazo stopil dlje časa napovedovani medijski projekt stranke SDS in somišljenikov, ki ob internetnem portalu predvideva še ustanovitev radijske postaje. Prvi korak k uresničitvi, ki ga je predsednik SDS Janez Janša ponosno napovedoval že pred meseci, je bil storjen v začetku julija, ko sta bili ustanovljeni družbi Nova24TV.si, ki bo oddajala televizijo, in Nova, ki bo bdela nad radiem in portalom.

Stolčke v upravnem odboru poleti ustanovljene Nove24TV.si so takoj zasedli Janši zvesti kadri. Najpomembnejšega med njimi, predsedniškega, je zasedel z SDS stalno spogledujoči se podpredsednik Nove Slovenije Aleš Hojs, v upravnem odboru pa najdemo še denimo bogu, družini in pravni državi zavezanega Aleš Primca, ki je sicer tudi predsednik programskega sveta Nove24TV*, teologa Ivana Štuheca, pa tudi generalnega sekretarja vlade v času Janeza Janše Boža Predaliča. Po mnenju filozofa Borisa Vezjaka je izbira jasna.

izjava

Da omenjeni člani upravnega odbora, kakor tudi številni drugi podporniki novonastalega medija tako ali drugače podpirajo lik in delo Janeza Janše oziroma njegove SDS, ob vsej očitnosti najbrž ni potrebno posebej pojasnjevati. No, kljub temu je predsednik upravnega odbora Nova24TV.si Aleš Hojs maloštevilne novinarje na predstavitveni tiskovni konferenci prepričaval, da v primeru novega medija nikakor ne gre za projekt SDS, našteti pa imajo z Janševo stranko in njim pravzaprav malo skupnega.  

izjava

Ob tem, ko Hojs zanika, da bi za medijskim projektom stala največja opozicijska stranka, pa hkrati ne skriva, da bodo nagovarjali predvsem politično desno profilirane bralce, gledalce in poslušalce. Tudi s skrbno izbranimi sogovorniki in gosti oddaj oziroma vsebin, ki jih bodo producirali. Kdo bo prišel skozi uredniško sito, lahko ugibamo, no, kdo bo težje ali sploh ne, pa ni dvoma.  

izjava

Tako, slišali ste, ne gre za politični projekt, pač pa uravnoteženje bojda premočno v levo nagnjene medijske vage.  Boris Vezjak.

izjava

Nikakor ne, odgovorni urednik televizije Nova24TV, ki bo predvidoma začela oddajati decembra, Uroš Urbanija, si je zaželel, da njeni novinarji vsebin nikakor ne bodo krojili po svoji, pač pa po meri resnice

izjava

SDS-ova želja po medijskem iskanju resnice seveda ni nova.

izjava

Pri tem pa ostaja razlika, če so Janša in SDS v preteklosti iskali resnico s pomočjo vplivanja na druge medije, z aktualnim projektom njihovi medijski apetiti postajajo precej bolj neposredni.   

izjava

Nova24TV in sorodna medija, ki bosta nastala, bodo slovenski medijski prostor uravnotežali, kot se je izrazil izvršni direktor medija Uroš Andrej Kregar, na za slovensko okolje specifičen način.

izjava

Kako se kaže foxnewsovstvo na slovenski način in napisan z desnico, se lahko prepričate na uradnem twitter računu novoustanovljenega medija. Tovrstno poročanje pa utegne pomeniti le še večjo vulgarizacijo medijskega prostora.

izjava

Politična profiliranost novega medija pa lahko prinese tudi večjo politizacijo medijev.

izjava

Za finančno pokritje novega medijskega projekta oziroma konkretneje Nove24TV bodo poskrbeli ustanovni družbeniki. V ponedeljek se tako pričenja prodaja delnic, ki bodo posameznikom na voljo po 100 evrov do konca novembra, oziroma dokler družba Nova24TV.si ne bo dokapitalizirana v višini treh milijonov evrov. Kot zagotavlja Hojs, se naložba izplača, medij namreč dobiček pričakuje že v 3. letu delovanja.  

izjava

razmere na medijskem trgu so, kot pojasnjuje novinarka Financ Petra Sovdat, vse prej kot cvetoče, z vse manjšimi prihodki se namreč ubadajo tudi vse etablirane komercialne medijske hiše v Sloveniji.

izjava

No, če so komercialni mediji odvisni od oglaševalskih prihodkov, pa naj Nove24TV po besedah izvršnega direktorja Andreja Kregarja ti niti ne bi preveč zanimali, saj bi ogrozili njihovo medijsko avtonomijo.  

izjava

Dolgoletni apetetiti SDS-a in somišljenikov po močnejši prisotnosti v medijskem prostoru so z zagonom Nove24TV vsaj delno potešeni. Od uspešnosti novega medija pa bo po mnenju Borisa Vezjaka odvisno ali tudi dokončno in v celoti.

izjava





*Dodano.

 

 

Vir fotografije: Delo.si

 

   

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.