Ukrajina - Vzhodno ali zahodno od raja?

Oddaja
ukrajinski zemljevid konflikta
22. 8. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

ruski zemljevid ukrajinskega konfliktaV zadnji seriji poletnih tematskih Offsajdev se bomo posvetili Ukrajini. Obdelali bomo tamkajšnje liberalne reforme, centralizacijo oblasti in umestili konflikt na mednarodni parket. Danes pa se bomo osredotočili na situacijo na jugovzhodu v močno industrializirani regiji Donbas. Medijska poročanja o dogajanju si diametralno nasprotujejo, odvisno od notranjepolitičnih in geopolitičnih interesov, ki jih medij zastopa. Preplet interesov v Ukrajini smo obdelali ob začetku konflikta v seriji oddaj, ki so dostopne na naši spletni strani ob posnetku današnje oddaje (Ples ukrajinske in tuje elite, Korporativni prevzem Ukrajine, Ukrajina - dežela konfliktov), in v zadnjem letu se niso močno spreminjali.

Prav tako pa se v zadnjem letu nista močno spremenila položaja upornikov in vladnih sil. Kljub temu je drugo premirje, podpisano februarja lansko leto v Minsku, trhlo. Manjši spopadi in topniško obstreljevanje se praktično niso prekinili, v zadnjem času so se celo ojačali z ruskim zajetjem domnevnih ukrajinskih operativcev, ki so želeli vstopiti na Krimski polotok. Tega je Rusija aneksirala 18. marca leta 2014 po referendumu, ki je z veliko večino potrdil priključitev k Rusiji. Referenduma Ukrajina, podprta z Zahodom, ni priznala, prav tako pa ni priznala podobnih referendumov, ki so se odvili v regijah Donjecka in Luganska. S to razliko, da teženj po približevanju Rusiji ni uradno upoštevala niti slednja.

Andrej Stopar, zunanjepolitični komentator, opiše trenutno varnostno situacijo v Ukrajini, za katero še vedno ni jasno, kako se bo razpletla:

izjava

S Stoparjem se strinja tudi Volodomir Iščenko s Centra za socialne in delavske raziskave.

izjava

Drugo premirje v Minsku predvideva poleg splošnih določil za vzpostavitev miru, kakršen je umik težkega orožja, tudi prevzem nadzora nad državnimi mejami s strani ukrajinskih sil ter razorožitev vseh nezakonitih milic. V zameno bi morala ukrajinska Verhovna rada do konca leta 2015 sprejeti spremembe ustave, ki bi uporniškim regijam Donjecka in Luganska prinesle večjo avtonomijo. O upoštevanju sporazuma tako ni vredno izgubljati preveč besed.

Uporniško vojsko v veliki meri podpira ruska armada, zaradi česar ima slednja izrazito premoč nad ukrajinsko armado, meni Stopar:

izjava

V Donbasu in na Krimu imajo uporniki veliko podpore med civilnim prebivalstvom, razloži Stopar:

izjava

V Donecku in Lugansku sta se vzpostavili ljudski republiki. Njuno oblast na območjih jugovzhoda Ukrajine komentira Stopar.

izjava

givi in motorolaKako pa o situaciji poročajo mediji? Govorili smo s predstavnikoma medijev ukrajinske in proruske strani: z ustanoviteljem spletnega portala liveuamap.com in direktorjem agencije NewsFront. Prvi na dogajanje gleda kot na ukrajinsko osvoboditev izpod ruske oblasti in proruske upornike prej vidi kot ruske okupatorje. Drugi kot okupatorja vidi tako imenovano kijevsko hunto. Objektivno sliko si je le težko ustvariti:

izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Posnetek prosim

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.