Varnost, zasebnost, udobje

Oddaja
6. 7. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Evropski parlament je sprejel predlog preoblikovanja misije Frontex, evropske organizacije za varovanje meja, v novo Evropsko obmejno in obalno stražo. Nova, močnejša organizacija pomeni tudi korak naprej pri povezovanju evropskih držav. Število osebja se bo povečalo z okoli 400 na začetku leta 2016 na vsaj 1.000 do leta 2020. Države članice bodo morale prispevati tudi pripadnike represivnih sil in tehnično opremo v skupno enoto za krizno posredovanje, ki bo štela 1.500 oseb.

Agencija bo imela v vsaki državi schengenskega območja, kjer je zunanja meja ogrožena, prisotnega uradnika, ki bo preverjal učinkovitost varovanja meje. Če bo država imela probleme pri varovanju meje, naj bi ji obmejna in obalna straža pomagala vzpostaviti red. Če država ne bo pristala na sodelovanje s stražo, bodo lahko sosednje države schengenskega območja znova uvedle mejni nadzor. Kakšen je koncept Obmejne in obalne straže, opiše Maja Orel Schwarz, tiskovna predstavnica odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve v Evropskem parlamentu.

Izjava

Podrobnosti delovanja nove Obmejne in obalne straže opiše Jošt Žagar, sodelavec Radia Študent, ki se mudi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Izjava

Nekatere stranke v parlamentu večje povezovanje pozdravljajo, druge, predvsem evroskeptične stranke pa so do njega skrajno kritične. Žagar opiše tudi, kakšna stališča so do tega predloga pred današnjim glasovanjem v parlamentu izražale evropske stranke.

Izjava

Da bi bolje nadzorovala svoje zunanje meje, bo Evropska unija uskladila pooblastila straže z Evropsko agencijo za nadzor ribištva in Evropsko agencijo za pomorsko varnost. Slednja bo tako dobila nova pooblastila za izvajanje nadzora nad morjem z brezpilotnimi letalniki. Pri tem bodo lahko uporabljali kamere ter brezpilotna in klasična letala, vse to pa spada pod tehnično opremo, ki jo morajo zagotoviti države članice. Pripadniki straže bodo tudi aktivno pomagali pri vračanju beguncev, ki ne pridobijo azila, nazaj v države izvora. Kako bo delovalo vsaj 1.500 enot za hitro posredovanje in o povečanju proračuna še zadnjič Žagar.

Izjava

Predlog, ki je bil sprejet, je sicer znatno šibkejši od tistega, ki ga je prvotno predlagala Evropska komisija. Ta je vseboval pravico do posredovanja enot obmejne in obalne straže na ozemlju države članice tudi brez njene privolitve v primeru nezadostnega varovanja schengenske meje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness