15. 11. 2016 – 17.00

ZIMSKO SPANJE HOTELOV METROPOL

Audio file

Portoroški Hoteli Metropol so v prejšnjem tednu nadaljevali z odpuščanjem. Prekinitev pogodbe o zaposlitvi sta po podatkih Konfederacije Sindikatov KS90 dobila vsaj 2 delavca. V Hotelih Metropol se je sicer od prevzema s strani hrvaškega podjetja Liburnia Riviera Hoteli zvrstilo že več krogov odpuščanj in ponudb o prostovoljni prekinitvi zaposlitve. Do prevzema je prišlo na začetku lanskega leta, po tem, ko so banke zahtevale prestrukturiranje bivšega lastnika, Hotelov Bernardin. Pojasni Damijan Volf, predsednik Obalne sindikalne organizacije pri konfederaciji sindikatov KS90:

Izjava

Od takrat v Hotelih Metropol sindikati beležijo povečano število kršitev pravic iz delovnega razmerja. Te se nanašajo predvsem na delovni čas in odmor za malico. Nadaljuje Volf:

Izjava

Z utemeljitvijo racionalizacije poslovanja pa so zaposleni deležni tudi odpuščanj in ponudb o prostovoljni prekinitvi delovnega razmerja. Natančno utemeljitev pradstavi Volf:

Izjava

Lastnik torej zasleduje cilj poslovanja izključno v poletnem obdobju, ko sta zasedenost in dobiček najvišja:

Izjava

Ob tem Volf izpostavlja, da so Hoteli Metropol v lanskem letu uspeli občutno povečati število nočitev v zimskem obdobju:

Izjava

Inšpektorat za delo je glede morebitnih kršitev v Hotelih Metropol sprožil postopek, ki je še v teku. Domnevne kršitve se nanašajo na varnost pri delu in na razporejanje delovnega časa. Pojasni Branka Knafeljc, podsekretarka na Inšpektoratu za delo:

Izjava

Volf izpostavlja, da je ustrezno postopanje državnih organov na primeru Hotelov Metropol ključno, saj utegnejo v primeru, da morebitne kršitve ne bi bile sankcionirane, takšen fleksibilen poslovni model prevzeti tudi drugi gostinci:

Izjava

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.