Klubski maraton 2021

Klubski maraton 2021

Klubski maraton Radia Študent je najpomembnejši generator nove glasbene ustvarjalnosti v Sloveniji, ki s svojim utečenim programom dela odkriva, vzpodbuja in promovira nove kreativne presežke domače alternativne glasbene produkcije. Je izjemno uveljavljena oblika predstavljanja nove glasbene produkcije, ki ob intenzivni medijski podpori (preko programa Radia Študent, najav drugih medijev in obširne promocije) postavlja idealno platformo za nadaljnji razvoj vzhajajočih glasbenih ustvarjalcev. Vedno pogosteje pa Klubski maraton daje smernice tudi organizatorjem poletnih alternativnih glasbenih festivalov, ki že v istem letu vabijo izbrane maratonce na svoje festivale. Bistvo Klubskega maratona je, da omogoči prodor še neuveljavljenim alternativnim glasbenim skupinam, ki ob kreativnosti, svežini in originalnosti izkazujejo jasne obete in ambicije za nadaljnji ustvarjalni razvoj.

Klubski maratonci 2021 so:

birds of unknown

Krilata štajerska jazz formacija

Ptica pevka in njena spremljevalna inštrumentalista nas skozi raziskovanje neznanega popeljejo v zasanjani svet jazza. Trio s prepletanjem kitare, saksofona in glasu postreže s široko paleto čustev letalcev, ki so ušli iz kletke in spet svobodno prepevajo na poletnem soncu.

Long Dumb Voices

Dolgoglasni radijski indie

Ljubljanski ljubljenci odločno ubirajo strune nostalgičnih dvatisočih, medtem ko si utirajo pot iz bunkerja. Dva podaljšana glasova, opremljena s spevnimi kitarskimi linijami, pripovedujeta zgodbe za lahko noč in pojeta ode kitajskim pobiralcem stav. In kot gre pregovor – dolg glas seže v deveto vas.

Cogito ergo Sex

Sapioseksualni postpunk dvojec iz Ljubljane

V izolaciji vznikli projekt, ki se utaplja v analognih sintetizatorjih in skozi prvi, drugi in tretji lovi svoj lastni novi val. Z zvočnimi eksperimenti in poezijo dvojec vabi nazaj v čas, ko je maršal še živel in ko je v Rožni kraljeval FV.

Matthias von Strumberger und seine Jugend

Surferska garda koroškega barona

Kot svetla točka na radarju Rockin’ Bones zapiskata baron in njegova mladina, ki z distorziranimi vokali in umazanimi kitarami surfa po rifih. Sončna očala in prtljažnik, poln pijače, sta obvezna, medtem ko vas fantje furajo po razbeljenih kalifornijskih cestah.

Opran možgan

Škofjeloška pank mladež

V garažah kaljena umazana hardcore ekipa odločno nasprotuje vsem, ki trdijo, da je pank mrtev. Posvojenci kranjske železniške postaje med pranjem na visokih obratih rjovijo svoja antiklasistična sporočila skozi zvočne zidove umazanih rifov.

Project xm1

Robustni jezdeci traperske krajine

Robustni trap beati in življenjski situaciji primerne sladko-grenke besede sleherno dušo privežejo na plot. A Zasavci zapovrh tega po lirični krajini pregovorno mrtve scene marširajo brez ozira na lokalne omejitve, in če je trap zares rajnki, so xm1 več kot očitno odkrili vir življenja.

Klubski maraton 2021 obsega 13klubskih datumov po Sloveniji:

03.07.2021 MKNŽ Ilirska bistrica Opran možgan, Matthias von Strumberger und seine Jugend

09.07.2021 MIKK Murska Sobota Long Dumb Voices, birds of unknown

13.07.2021 Studijski koncert RŠ Long Dumb Voices

15.07.2021 Studijski koncert RŠ Cogito ergo Sex

16.07.2021 Pumpnca (Novo mesto) Long Dumb Voices, Cogito ergo Sex

20.07.2021 Studijski koncert RŠ project xm1

24.07.2021 eMCe plac (Velenje) project xm1, Matthias von Strumberger und seine Jugend

27.07.2021 Studijski koncert RŠ Opran možgan

03.08.2021 Studijski koncert RŠ Matthias von Strumberger und seine Jugend

05.08.2021 Studijski koncert RŠ birds of unknown

06.08.2021 C.M.A.K. Cerkno Matthias von Strumberger und seine Jugend, Opran možgan, Cogito ergo Sex

07.08.2021 Center mladih Koper Matthias von Strumberger und seine Jugend, project xm

21.08.2021 Dvorana Gustaf Pekarna (Maribor) Opran možgan, Cogito ergo Sex

Kot vsako leto je tudi v letu 2021 v tednu pred pričetkom turneje pri Založbi Radia Student (ZARŠ)izšla tradicionalna kompilacija Klubskega maratona, posneta čez poletje v studiu RŠ. Kompilacija Klubski maraton 2021 vsebuje po dve skladbi vsakega izvajalca. Kompilacije so kot zastonjski promocijski material na voljo na koncertih turneje in na finalnem koncertu v Ljubljani, v digitalni obliki pa na Bandcampu Založbe Radia Študent.

,