Nasvidenje in hvala za glasove

Oddaja
26. 11. 2021 - 14.00

V začetku prihodnjega leta se nam na ŠOU v Ljubljani obetajo nadomestne volitve v študentski zbor. Volilna komisija ŠOU v Ljubljani je namreč pred nekaj dnevi razpisala dva datuma za nadomestne volitve. Prve nadomestne volitve za poslance študentskega zbora bodo potekale 5. januarja, in sicer na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, krajše AGRFT, Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje oziroma ALUO ter na Biotehniški fakulteti. Druge nadomestne volitve pa bodo potekale 12. januarja na Naravoslovnotehniški fakulteti. S tem bodo v študentski zbor, ki ga načeloma sestavlja štiriintrideset oseb, vstopili štirje novi poslanci oziroma poslanke.

Razpis za nadomestne volitve na treh fakultetah je posledica odstopa treh poslank, medtem ko AGRFT že na rednih volitvah leta 2020 ni imel kandidata. Od poslank, ki so odstopile, sicer uradno dve pripadata listi Modro za študente. Gre za Ajdo Sedlar z Biotehniške fakultete in Jano Godešo z Naravoslovnotehniške fakultete. Po besedah vodje poslanske skupine Modro za študente Ines Fridrih je prva odstopila zaradi študija v tujini oziroma Erasmus izmenjave. Dodaja še, da so se s poslanko razšli v dobrih odnosih. Fridrih smo povprašali tudi po komentarju odhoda poslanke Naravoslovnotehniške fakultete, a ga do redakcije besedila še nismo prejeli. 

Čeprav uradno le dve od treh odstopljenih poslank prihajata iz vrst Modrih, se zdi, da je v praksi tudi predstavnica ALUO Lana Pastirk večinoma delovala skladno z omenjeno študentsko listo. Potrditev tega so vsaj nekateri videli na letošnji šesti redni seji študentskega zbora, na kateri se je poslanka skupaj z nekaterimi drugimi člani Modro za študente nahajala v prostorih Študentskega kampusa, ki je bil takrat uradno zaprt za širšo javnost. Ne glede na to pa je verjetno, da je poslanka zaradi velikega števila podpisnikov peticije proti kandidaturi Andreja Klasinca za direktorja ŠOU v Ljubljani bila tista poslanka, ki je edina poleg opozicije glasovala proti. V tem pogledu bi lahko dejali, da koalicija v študentskem zboru z odstopi izgublja tri poslanke. Po neuradnih informacijah naj bi bila razloga za odstop predstavnice ALUO odhod na študijsko izmenjavo in velik pritisk ŠOU na eni ter študentov na drugi strani. 
Poleg že omenjenih volitev za štiri poslanska mesta v študentskem zboru pa nadomestne volitve 5. januarja na AGRFT in Teološki fakulteti, ki jo v študentskem zboru zastopa poslanka opozicijske skupine Zagon, razpisujejo še nekatera mesta za člane fakultetnih študentskih organizacij. Kandidature za predstavnike na prvih nadomestnih volitvah lahko študentje in študentke oddajo do vključno 10. decembra. Kandidaturo za volitve na Naravoslovnotehniški fakulteti pa je možno oddati do vključno 17. decembra. 

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.