15 minut za stereotipe in ksenofobijo

Oddaja
14. 2. 2022 - 16.00

Vlada je na seji 10. februarja izdala odločbe o dodelitvi koncesij 12 zasebnim visokošolskim zavodom za skupno 15 programov, potem ko je 18. novembra lani sprejela razpis za dodelitev koncesij v visokem šolstvu. O podelitvi koncesij je odločala strokovna komisija, katere člani so predsednik komisije in državni sekretar MIZŠ Mitja Slavinec, državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in Andrej Čuš, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Skupno je koncesijo prejelo 12 zavodov za 15 programov. Med drugim je koncesijo za dodiplomski in magistrski študijski program novinarstvo prejela Fakulteta za medije, krajše FAM, katere dekan in tretjinski lastnik je Borut Rončević. Spomnimo, da je Ministrstvo za kulturo omenjeni fakulteti lani zagotovilo 24.000 evrov za študijo o medijski krajini v Sloveniji, sedaj pa se FAM obeta še ustanovitev javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo – Znanstvenega in tehnološkega središča Novo mesto.

O faktorizaciji in cikliranju na Fakulteti za humanistične študije
 / 22. 10. 2021
Na Univerzi na Primorskem se je oblikoval Avtonomni kolektiv ŠPON – Študentke proti nacionalizmu, ki poroča o problematičnih diskriminatornih in ksenofobnih praksah.  Univerza je kot vodjo oddelka za odnose z javnostjo zaposlila Alenko Paulin, nekdanjo piarovko SDS, ki je leta 2020 v odzivu na intervju z raziskovalko z Mirovnega inštituta, Lano Zdravković, v tvitu zapisala: »Pritepe se z Balkana, dobi v Sloveniji vse, nakar Slovencem razlaga, da so konstrukt. Ma marš aus!«

Kolektiv je v izjavi nadalje opozoril na nedopustno delovanje nekaterih profesorjev, ki so ga v obliki anonimnih izjav izpostavili študentje in študentke. ŠPON je opozoril še na odločitev dekanata in referata iz začetka letošnjega leta. Devetega januarja so študentke in študenti namreč prejeli e-pošto z navodilom, da se tujci, ki so v času praznikov odšli domov, zaradi slabšanja epidemioloških razmer še en teden ne smejo udeležiti predavanj v živo. V tistem času je bila Slovenija država z najslabšo epidemiološko sliko, zato je bil takšen argument nerazumen. Kolektiv je zapisal: »Tu se poskuša vsiliti zgodbo, da slovenski študenti niso odšli domov k svojim družinam, da se niso srečevali s prijatelji in da so bolj odgovorni do trenutne situacije in so bili očitno med prazniki izolirani, v stiku z drugimi pa smo bili samo mi – tuji študenti.« Zagovornik načela enakosti je po prejemu prijave o diskriminaciji tujih študentk in študentov že sprožil postopek.

Izjava skupine Študentke proti nacionalizmu (ŠPON)

 Od ksenofobije k premagovanju spolnih stereotipov. Člani dvoletnega mednarodnega projekta Stella so aktivirali spletno orodje, ki izobražuje na področju izboljšanja in prenosa dobrih praks vključevanja spola v osnovnih šolah v Sloveniji in Srbiji. Zavihki so ločeni po triadah, na voljo pa sta tudi podstran za učitelje in podstran za starše. Učitelji se na spletni strani spoznajo s konceptom prikritega kurikula, na voljo pa je tudi nekaj strokovnih in znanstvenih člankov o spolnem stereotipiziranju v osnovnih šolah. Otroci in mladostniki se soočijo z miti o spolih, razmislijo lahko o problematiki pravljic, v katerih so deklice vedno tihe, mirne in nemočne, medtem ko so za starše pripravljena navodila, ki jih spodbujajo k spolno nezaznamovanemu vedenju in premagovanju lastnih predsodkov. 

V februarju se v osnovno šolo vpisujejo bodoče prvošolke in prvošolci. Tudi letos so se mnogi starši odločili, da vpis preložijo za eno leto. Odstotek otrok, ki šolski prag prestopijo leto kasneje, se zadnjih 10 let povečuje. V šolskem letu 2011/2012 se je leto kasneje vpisalo nekaj več kot 5 odstotkov otrok, naslednje leto pa bo teh otrok že skoraj 12 odstotkov. Glede na informacije iz vrtcev in šol se starši za odlog odločajo, ker želijo otrokom omogočiti še eno leto brezskrbnega otroštva ali ker sami ocenjujejo, da otrok na šolski ritem iz različnih razlogov še ni pripravljen. Vrsta strokovnjakov svari, da gre velikokrat za nesmiseln korak, saj leto brez kakršnegakoli doslednega dela z otroki, ki bi omogočilo njihov napredek, ne pomeni lažjega prehoda.

Dijaki in dijakinje programa lesarstvo s Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, krajše SGLŠ, so pred 20 leti izdelali lesene pručke, ki so jih nato podarili novorojenčkom iz porodnišnice Postojna. Ob 40-letnici SGLŠ iščejo pručke oziroma dvajsetletnike in dvajsetletnice, ki so pručke takrat prejeli, da bi jim ponovno podarili praktično darilo ter izvedeli, kam so pručke prispele in kako so se uporabljale. Več o akciji nam pove ravnateljica SGLŠ Cvetka Kernel.

IZJAVA

 

TUJINA

Floridski kongres z republikansko večino je oblikoval zakon, s katerim bi v šolah prepovedali razprave, ki naj ne bile primerne starosti učenk, ter spodbujanje razprav o spolni usmerjenosti ali spolni identiteti. Zakon z naslovom Pravice staršev v izobraževanju bi staršem omogočal, da vložijo tožbo, če bi šole obravnavale teme, ki se jim bodo zdele neprimerne. Floridsko okrožje Polk je s knjižnih polic osnovnih šol odstranilo tudi 16 knjig, ki naj bi podajale sporne vrednote. Med drugim gre za dela Tek za zmajem, Trinajst razlogov, ki govori o najstniških samomorih, in Nineteen minutes, ki obravnava šolska streljanja.

Tri harvardske študentke so vložile tožbo proti svoji univerzi, ki je po njihovem pričevanju ignorirala večletno spolno nadlegovanje enega izmed profesorjev, antropologa Johna Comaroffa. Profesor naj bi študentkam grozil, da jim bo onemogočil akademsko napredovanje, če ga bodo prijavile. Harvardska univerza je za zdaj potrdila, da je Comaroff dajal neprimerne komentarje, s katerimi je kršil pravilnik o nadlegovanju na podlagi spola, ni pa bil spoznan za krivega spolnega nadlegovanja. Primer je razburil akademsko javnost, saj so profesorju v bran stopili priznani akademski kolegi, medtem ko drugi opozarjajo na obstoječa razmerja moči, ki bolj kot žrtve ščitijo storilca. 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Letos bo po dveh letih premora Škisova tržnica ponovno potekala v živo. Mladi glasbeniki se lahko prijavite na razpis Škisolov 2022 in si morda zagotovite nastop na dogodku 5. maja. Prijave zbirajo do 28. februarja. Več informacij najdete na spletni strani Škisa.

23. februarja ob 18. uri bo potekala 41. Skupščina Študentske organizacije Slovenije, krajše ŠOS, na kateri bosta izvoljena oziroma imenovana nova predsednica in generalni sekretar ŠOS. Skupščina bo potekala v virtualni obliki.

Vabilo na 41. skupščino ŠOS

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.