15 OBREMENJENIH UČITELJEV

Oddaja
25. 5. 2020 - 16.00

V četrtek, 21. maja, je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše SVIZ, dopolnil predlog dogovora z ministrstvom za izobraževanje. Z dopolnjenim predlogom želi SVIZ seznaniti vse zaposlene v vrtcih, šolah in dijaških domovih ter jih povabiti k zbiranju podpisov. Dogovor vključuje ustrezno vrednotenje povečanega obsega dela ter upravičenost do izplačila dodatka za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja, ki so na delovnem mestu dodatno obremenjeni. SVIZ že nekaj časa opozarja na večjo obremenjenost zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja, a od ministrice Simone Kustec konkretnega odgovora še ni. Še več: Kustec je prejšnji teden zavrnila pogovore s SVIZ-om. Če odgovora ministrstva na predlog dogovora ne bo, sindikat napoveduje zaostritve v delovanju.

Ministrstvo za izobraževanje je zbralo podatke o prisotnosti učencev in zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah v prvem tednu po vrnitvi v šolske klopi. K pouku se je po podatkih ministrstva vrnilo slabih 95 odstotkov učencev prve triade in dobri dve tretjini maturantov. Dijakov nižjih letnikov, ki dobivajo dodatno učno pomoč ali izvajajo prakso, je zgolj en odstotek, zato zanje še naprej velja izobraževanje na daljavo. V osnovne šole sta se prav tako vrnili približno dve tretjini vseh učiteljev.

Danes so se po vnovičnem odprtju šol v klopi vrnili tudi devetošolci, učenci od četrtega do sedmega razreda pa še vedno ostajajo doma. Z današnjim dnem se vrata odpirajo tudi za otroke s posebnimi potrebami. Vanja Ropič, mati otroka s posebnimi potrebami in pobudnica za odprtje šol, centrov, vrtcev in zavodov s prilagojenim programom, razloži, kakšno je stanje šol za otroke s posebnimi potrebami.

Ropič razloži, kako je izgledal prvi dan vrnitve otrok s posebnimi potrebami v šolo.

Za danes je načrtovana tudi analiza prvega tedna po zagonu vrtcev in šol, ki jo bo podal direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj. Če bo epidemiološka ocena dobra, se bodo s 1. junijem šole morda odprle tudi za preostale učence.

Prejšnji torek, 19. maja, je po medijih zaokrožil poziv z imenom Učiteljski (korona) manifest, ki ga je podpisalo sedem učiteljev in profesorjev. Podpisniki s pozivom od ministrstva za izobraževanje in od Nacionalnega inštituta za javno zdravje zahtevajo, da se šole in vrtci odprejo za vse otroke. Uroš Mikolič, eden izmed podpisnikov manifesta, razloži, kaj je glavni razlog za njegov nastanek.

Mikolič obrazloži, kakšna je vsebina manifesta.

Slišati je tudi vse več opozoril glede pomanjkanja kadra in prostora, saj so morali v šolah zaradi manjših skupin učencev povečati število učiteljev. Vse več pedagogov in psihologov pa opozarja tudi na stiske otrok, ki nastajajo zaradi nemogočih in nečloveških ukrepov. Še vedno ostajajo odprta vprašanja glede dodatne strokovne pomoči otrokom z različnimi primanjkljaji, od gluhih in naglušnih, slepih in slabovidnih, do otrok z motnjami avtističnega spektra, motnjami pozornosti ali disleksijo. Za mnoge pomoč na daljavo ni mogoča.

Vlada Republike Slovenije je po podatkih Slovenske tiskovne agencije iz splošne proračunske rezervacije za pokrivanje izpada prihodka za javne vrtce zaradi epidemije namenila okoli pet milijonov evrov. Zasebnim vrtcem pripadajo proračunska sredstva v višini 85-ih odstotkov za posameznega otroka. Vlada je tako za zasebne vrtce namenila nekoliko manj kot 250 tisoč evrov. 

Poglejmo še v tujino. Profesorica srbskega jezika Ena Nedić je pred slabima dvema tednoma pred srbsko skupščino zažgala svoja priznanja, fakultetne diplome in licence s sporočilom, da ne želi več živeti v državi, v kateri vlada paradoksalno stanje. Svoje dejanje je označila kot avtonomno in samoiniciativo, ob tem pa poudarja, da »nič, kar je res dragoceno, ne more zgoreti. V Srbiji je vse naprodaj – diplome, otroci, organi, delovna mesta, volilni glasovi, dostojanstvo – skratka vse, kar ne bi smelo imeti cene.«

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Vse študente opozarjamo, da je danes zadnji dan za oddajo vloge za enkratni solidarnostni dodatek za študente. Vlogo lahko oddate na spletni strani eUprave, izplačilo pa je predvideno do 1. junija. 

Univerza v Ljubljani pripravlja v sklopu kariernih centrov brezplačni spletni dogodek z naslovom Najpogostejša vprašanja samozaposlenih v kulturi. Dogodek se bo odvil jutri, 26. maja, ob 11. uri. Na dogodek se lahko prijavite z obrazcem, ki ga najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani. 

Jutri poteka še zadnji dan tridnevnega novinarskega festivala, ki ga organizira Društvo študentov novinarstva FEJS. Jutrišnje dogajanje se bo odvijalo na Študentskem kampusu s pričetkom ob 15. uri. 

 

Štafeto mladosti ponosno drži v zrak Maruša.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness