15 Pogrešanih plakatov

Aktualno-politična novica
29. 3. 2021 - 16.00

*naslovnica je z Instagram profila @nismosdl 

V soboto so prebivalci študentskih domov v Ljubljani v znak nestrinjanja s samovoljnimi odločitvami uprave domov z oken svojih sob razobesili protestne plakate in rjuhe. Ker so v preteklosti podobno akcijo že naredili na javnih mestih, kjer so bili transparenti hitro odstranjeni, so tokrat v varnem zavetju svojih sob in študentskih domov pričakovali, da bodo plakati ostali na mestu. Temu ni bilo tako, več pove študentka in prebivalka študentskega doma, Klara.

IZJAVA

S tem ko so stanovalci domov protestno izobesili plakate s svojih oken na fasado bloka, niso kršili nobenih prepovedi domskega reda. Po drugi strani pa vstopa zaposlenega v študentsko sobo ne gre pripisati nobeni določbi domskega reda ali statuta študentskih domov, prav tako nismo nikjer zasledili pravila, po katerem se lahko stanovalcu odvzame zasebna lastnina. Na izjavo uprave o dogajanju čez vikend še čakamo, ko jo prejmemo, bo dodana k prispevku na spletni strani.

O problematiki uvedbe zunanjih varnostnih služb
 / 26. 3. 2021

Kot so odločili včeraj na Brdu, bo s prvim aprilom šolanje zopet potekalo na daljavo. Ukrep je zaenkrat predviden za obdobje do 12. aprila, izjemoma pa bodo lahko v vrtce in v prvo triado poslali svoje otroke starši, ki delajo v kritični infrastrukturi. Delo v vzgojnih zavodih bo še naprej potekalo nemoteno. Predsednik združenja ravnateljev in ravnateljic Grêgor Péčan pravi, da pouk na daljavo ne dosega kakovosti običajnega pouka in da predstavlja le izhod v sili.

V četrtek je potekala nujna izredna seja študentskega zbora Študentske organizacija Univerze v Ljubljani, krajše ŠOU, na kateri so imenovali člane pritožbene komisije. Pritožbena komisija je bila uvedena ob spremembi statuta junija leta 2020 in bi naj nadomestila do takrat delujoča nadzorna organa, tožilstvo in razsodišče. Predsedstvo ŠOU je zboru v izvolitev kot predstavnika strokovnih služb predlagalo Heleno Sorč in Gregorja Lipovca, kolegij predsednika zbora pa je predlagal Gregorja Jerebica in Ajasa Midžana. Poslanski klub Zagon je v razpravi izrazil pomislek glede predlaganega člana Gregorja Lipovca, ki ni član strokovnih služb, a bi jih naj v pritožbeni komisiji kljub temu predstavljal. Nasprotovali so tudi izvolitvi Ajasa Midžana, ki trenutno deluje kot poslanec v študentskem zboru in kot svetovalec predsedstva, zaradi česar se je pojavil pomislek o delovanju v več vejah oblasti naenkrat. Midžan je ta očitek zavrnil z argumentom, da pritožbena komisija glede na sedanjo ureditev ne more zares delovati kot nadzorni organ. Vsi predlagani kandidati za pritožbeno komisijo so bili uspešno izvoljeni. Zakaj imamo tovrstno komisijo, če ne za nadzor, ostaja uganka. Podrobneje o dogajanju na seji danes ob 18. uri v oddaji 5 minut za boljši ŠOU na Radiu Študent.

Študentski domovi in nadzor
 / 19. 3. 2021

Prejšnji ponedeljek je podmladek Slovenske demokratske stranke, Slovenska demokratska mladina, krajše SDM, organiziral sestanek, na katerega so povabili predstavnike Mladinskega sveta Slovenije in Študentsko organizacijo Slovenije, krajše ŠOS. Na srečanju je predstavnik ŠOS predstavil predloge organizacije za izboljšanje položaja študentov nasploh in tudi v kontekstu naslednjega protikoronskega zakona. Med drugim so spregovorili o zakonu, ki so ga spisali na ŠOS in za katerega pravijo, da bi sistemsko naslavljal težave, s katerimi se študentke in študenti srečujejo. Več o sestanku in predlaganem zakonu pove predsednik ŠOS Andrej Pirjevec.

IZJAVA

Pirjevec doda, da se v skupne projekte s političnimi podmladki na ŠOS-u kot apolitični organizaciji ne bodo spuščali, vendar pozdravljajo možnost pridobitve dodatnega kanala, prek katerega bodo lahko dosegli želene spremembe položaja študentov. Več o delu SDM v tem kontekstu pove predsednik SDM Dominik Štrakl.

IZJAVA

Kot ugotavljajo strokovnjaki s Fakultete za šport, se je gibalna sposobnost učencev in dijakov v preteklem letu znatno poslabšala, obenem se je pri istih skupinah povečala debelost. Zato še toliko bolj bode v oči nova odločitev Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport o prekinitvi financiranja dodatnega športnega programa. Na ministrstvu pojasnjujejo, da so sredstva prerazporedili na program “Hura, prosti čas”, ki se v večini odvija poleti. Slednji naj ne bi mogel nadomestiti sistematičnega dela z otroki med šolskim letom, prav tako se program v večini izvaja pri zasebnem sektorju ali društvih, katerih kader ja manj usposobljen. Gregor Starc opozarja tudi na odvzem sredstev programu plavalnega opismenjevanja, saj na ministrstvu sklepajo, da bodo bazeni ostali zaprti.

V petek sta na sedežu Univerze v Mariboru rektor Zdravko Kačič in generalni direktor Agencije RS za okolje, krajše ARSO, podpisala sporazum o sodelovanju. S podpisom se instituciji zavezujeta k sodelovanju tako na znanstveno-raziskovalnem kot tudi na izobraževalnem področju z namenom krepitve raziskovalno-razvojnega sodelovanja in vzpostavitve povezav med mariborsko univerzo in ARSO.

V preteklem tednu sta umrla dva nekdanja rektorja Univerze v Ljubljani, zaslužna profesorica dr. Andreja Kocijančič in akademik in zaslužni profesor dr. Miha Tišler. Slednji je med letoma 1991 in 1995 zasedal mesto prvega rektorja ljubljanske univerze v samostojni Sloveniji. Bil je tudi dekan takratne Fakultete za naravoslovje in tehnologijo in redni profesor na današnji Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Predaval je na številnih tujih univerzah in med drugim zasedal vodstvene položaje mednarodnih organizacij in združenj s področja kemije in visokega šolstva. Od leta 1977 je bil redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Dr. Andreja Kocijančič je bila profesorica na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je vodila Katedro za interno medicino in bila med drugim tudi prodekanja. Ustanovila je Kliniko za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Funkcijo rektorice univerze je zasedala med letoma 2005 in 2009, v svojem mandatu je poudarjala potrebo po tesnejšem povezovanju z gospodarstvom, zvišanju kakovosti izobraževalnih programov, internacionalizaciji ter po združevanju in povezovanju raziskovalnega dela. Na spletni strani ljubljanske univerze je možen vpis v elektronski žalni knjigi obeh nekdanjih rektorjev.

Poglejmo še v tujino. V sredo je mjanmarska vojska brez obrazložitve iz zapora izpustila 628 ljudi, v večini gre za študente, ki so protestirali državnemu udaru. Med izpuščenimi je bilo več kot 300 takih, ki so bili aretirani 3. marca na mirnem protestu v mestu Tamwe. Izpustili so jih dan po tem, ko je smrt ustreljene sedemletne deklice sprožila tiho stavko po državi, v kateri so ljudje v Mjanmaru ostali doma. Po poročanju organizacije, ki lobira za izpustitev političnih zapornikov, je še vedno pridržanih več kot 2000 protestnikov.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Še vedno potekajo predstavitve rektorjev Univerze v Ljubljani, ki so dostopne na spletnih platformah Zoom in Youtube. Danes ob 16. uri se je začela predstavitev umetniškim akademijam, ki jo lahko še vedno ujamete.

Stanovalke in stanovalci ljubljanskih študentskih domov, ki se z aktualnim delovanjem uprave in direktorja Tomaža Pečnika ne strinjajo, pripravljajo novinarsko konferenco, ki bo v sredo, 31. marca, pred stavbo uprave študentskih domov ob 17. uri.

Na Fakulteti za arhitekturo je v nastajanju nova študentska revija FAUL, katere končna podoba bo vsakič prilagojena vsebini in obliki izbranih študentskih projektov. V prvi številki se sprašujejo, kaj pomeni javni prostor v času, ko lahko preko videokonferenčnih orodij kukamo v najbolj zasebne dele stanovanj, hkrati pa nam je odtujena uporaba javne infrastrukture. Svoje prispevke lahko pošljete ne e-naslov revije, ki je objavljen na spletni strani fakultete.

Microsoft Slovenija, Fast Lane Slovenija, Ministrstvo za javno upravo, Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije in nekateri drugi so v sodelovanju z univerzama v Ljubljani in na Primorskem predstavili novo pobudo, poimenovano Digitalna znanja za delovna mesta prihodnosti. S slednjo želijo udeležencem približati ključna znanja za uspešno delo in življenje v digitalni dobi. Sodelujoči nagovarjajo študente, iskalce zaposlitve ter že zaposlene, ki morajo zaradi digitalizacije pridobiti dodatna znanja in spretnosti. Udeležencem so na voljo štirje brezplačni učni programi v angleškem jeziku, ob zaključku pa pridobijo potrdilo o opravljenem izobraževanju.

Protestnih plakatov ne bi odstranila Iva.

 

7. 4. 2021 - Dodajamo povzetek odgovorov Študentskih domov Ljubljane na naša novinarska vprašanja:

V sobe študentk in študentov so v soboto vstopali na podlagi 58. člena Domskega reda (DR), ki določa pravico do vstopa v bivalne in morebitne skupne prostore za delavca oz. pooblaščeno osebo zavoda. 

Izobešanje transparentov na fasado študentskega doma je prepovedano na podlagi 41. člena Domskega reda, ki določa, da so bivalni in skupni prostori namenjeni bivanju in v njih niso dovoljene kakršnekoli druge dejavnosti, razen dejavnosti, ki so izrecno dovoljene v DR. 

Če spornih predmetov stanovalci ne odstranijo sami, jih lahko odstrani pooblaščena oseba zavoda. To velja za vse predmete, ki so predmet kršenja DR. 

Stanovalci lahko transparente ob predhodni najavi prevzamejo na upravi Zavoda. 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.