Akademskih 15 dežel vzhajajočega sonca

Aktualno-politična novica
9. 8. 2021 - 16.00

Današnjih Akademskih 15 začenjamo z nejasnostmi, povezanimi s pričetkom prihajajočega šolskega leta. Medtem ko se je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec mudila na olimpijskih igrah v Tokiu, so se šolniki in šolnice spraševali o poteku pouka. Več pove predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev in ravnatelj Osnovne šole Janka Modra, Gregor Pečan:

IZJAVA

Predstavniki, ki so zastopali ravnateljska združenja vrtcev, osnovnih in srednjih šol, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše SVIZ, ter ministrstvo za izobraževanje so se v četrtek, 5. avgusta, sestali s predstavniki ministrstva za zdravje glede ukrepov v novem šolskem letu. Več o srečanju pove Gregor Pečan:

IZJAVA

Na pomanjkanje informacij o poteku šolskega leta s strani pristojnega ministrstva so se odzvali tudi v stranki Socialni demokrati, krajše SD. Ostalim opozicijskim strankam so poslali predlog zahteve za sklic seje odbora državnega zbora za izobraževanje, saj menijo, da je treba ukrepati že takoj in ne šele dan pred začetkom pouka. Odgovornost za nastalo situacijo so pripisali premierju Janezu Janši ter ga pozvali k odgovoru. V Listi Marjana Šarca pa so v četrtek znova pozvali k razrešitvi ministrice Simone Kustec.

Kaj pa se obeta študentom in študentkam? Sindikati, rektorji, Študentska organizacija Slovenije in rektorska konferenca so pripravili poziv glede izvedbe študijskega procesa. Vse pristojne pozivajo, naj visokošolski zavodi ostanejo odprti za vse tiste, ki ustrezajo pogojem PCT. Zahtevajo nemoten dostop do prostorov fakultet za izvedbo pedagoškega, raziskovalnega ter delovnega procesa, pa tudi možnost brezplačnega testiranja zaposlenih in študentov, ki ne izpolnjujejo pogojev prebolelosti ali cepljenosti. Ob tem pričakujejo, da bodo univerze obravnavane kot prioriteta za izvedbo investicij, in sicer tako v nove stavbe kot – v tem trenutku – za ureditev ustreznega prezračevanja. 

Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru od študentov zahteva vračilo domnevno preveč izplačanega denarja za sodelovanje pri projektih Po kreativni poti do znanja in Študentski inovativni projekti za družbeno korist. Znesek, ki ga morajo vrniti študentje, je v skupni višini dobrih 18 tisoč evrov oziroma povprečno med 300 in 400 evrov na študenta. Dekanja fakultete Maja Fošner [fóšner] pove, da so se v imenu fakultete za nastalo napako že večkrat opravičili, a da hkrati študentje nimajo pravne podlage za to, da bi lahko obdržali denar. Nasprotnega mnenja so v sindikatu Mladi plus, v katerem so v petek 6. avgusta v ta namen organizirali novinarsko konferenco in študentom ponudili zastopnštivo. Več pove predsednica sindikata Tea Jarc:

IZJAVA

V sindikatu dodajajo, da je po pregledu dokumentacije popolnoma jasno, da gre za napako fakultete in da vse podpisane pogodbe, sporazumi in dokumentacija kažejo, da mladim ni treba vračati plačila. 

IZJAVA

Več znanstvenic in znanstvenikov je opozorilo na nedoslednosti pri delovanju Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, krajše ARRS. Tujim recenzentom je agencija v 68 primerih projekte posredovala le v slovenščini, čeprav so prijavitelji agenciji posredovali tudi angleško različico projekta. To v praksi pomeni, da so bili projekti slabo ocenjeni, saj recenzenti napisanega niso razumeli. Na ARRS pojasnjujejo, da je do nedoslednosti prišlo zaradi tehnične napake v starem informacijskem sistemu. Napovedali so, da bodo vseh 68 prijav vrnili v ponovno ocenjevanje. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pa izpostavljajo, da si agencija, ki v našem raziskovalnem prostoru predstavlja najpomembnejšo osebo javnega prava, ne bi smela privoščiti tako ključnega spodrsljaja. Ustanovljena je bila namreč prav z namenom zagotavljanja učinkovitosti, kakovosti, strokovnosti in pospeševanja razvoja slovenske znanosti. V skladu s tem pri SVIZ-u pričakujejo, da bo ARRS nedvoumno pojasnila okoliščine zapleta, obenem pa nemudoma in ustrezno odpravila posledice škode. 

Poglejmo še v tujino. Kot smo že poročali, je madžarska vladajoča stranka Fidesz nedavno sprejela spremembe zakonodaje, ki prepoveduje izobraževalne programe o istospolnosti in oglaševanje na temo LGBT+ skupnosti. V petek objavljeni odlok dodatno določa, da otroške knjige, ki denimo upodabljajo odstopanje od ob rojstvu določenega spola, spremembo spola ali homoseksualnost, ne smejo biti razstavljene v izložbah trgovin, njihove platnice pa morajo biti ovite. Prav tako je prodaja takšnih knjig prepovedana v radiju 200 metrov okrog cerkva in šol.

Stranka slovenske manjšine v Italiji, Slovenska skupnost, je opozorila na problematiko slovenskih šol v Furlaniji-Julijski krajini. V stranki poudarjajo, da slovenska šola predstavlja nezamenljivi kulturni, izobraževalni in družbeni steber naše narodne skupnosti, zato ostro nasprotujejo načrtom zmanjševanja števila učiteljev. Opozarjajo tudi na pomen urada za slovenske šole, ki bi moral zaživeti v skladu z zaščitnim zakonom. 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Fundacija Študentski tolar v okviru programa S tolarjem do diplome še do konca septembra omogoča brezplačno lektoriranje diplomskih in magistrskih nalog. Več informacij o prijavi najdete na spletni strani Študentskega tolarja.

Ministrstvo za kulturo je 30. julija objavilo javni razpis za financiranje štipendij za podiplomski študij in izpopolnjevanje v državah, ki niso članice Evropske unije, na področjih umetnosti, filma, kulturne dediščine in kulturnega menedžmenta. Začetek financiranja je predviden v študijskem letu 2021/22. Rok za prijavo je 30. avgust 2021.

Študentski klub Žalec vabi na finalni večer natečaja Stresi oder 2021, kjer se bodo predstavile tri mlade glasbene zasedbe: UNO DRIVE, PaMži in LPS. Finale se bo odvil ta petek ob 20. uri na Šlandrovem trgu, več informacij o dogodku pa je dostopnih na Facebook strani Študentskega klub Žalec.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.