Akademskih15 stalne pripravljenosti

Oddaja
6. 1. 2016 - 14.00

Začenjamo v Franciji, kjer vse od terorističnega napada v Parizu, 13. novembra lani, vladajo izredne varnostne razmere tudi na šolah. Uvedli so sistematično preverjanje oseb, ki vstopajo v stavbe osnovnih, srednjih in visokih šol. Tako starši kot učenci pred vhodom v šole ne smejo več postopati, na območju šol pa je po novem prepovedano tudi parkiranje. Šolarji so prestali tudi različna urjenja, s katerimi so se seznanili, kako ukrepati v primeru izrednih varnostnih situacij.

Nekoliko drugačen poostren nadzor pa preti tudi francoskim srednjim šolam v regiji Ile de France, kjer predstavnica regije pri borbi proti vse večji uporabi marihuane med srednješolci napoveduje uporabo testov za ugotavljanje pristonosti THC-ja v slini. Pri tem je naletela na ostre kritike. Prvi očitek je pravne narave, za omenjeno preverjanje je namreč pristojna samo policija in ga v skladu z zakonom ne more izvajati nobena druga institucija. Testiranje je tudi moralno sporno, saj bi bile z njim kršene osebne svoboščine dijakov, ki so povrhu vsega še mladoletni. Nenazadnje se poraja tudi vprašanje učinkovitosti takšnega testiranja, ki popolnoma zanemari moč preventive, saj temelji na zasačenju dijakov po uživanju prepovedane droge.

V Angliji študenti zaradi šolnin, ki se uvrščajo med najvišje na svetu, in višanja življenjskih stroškov s težavo shajajo skozi mesec. Anonimna anketa spletnega foruma The Student Room je pokazala, da tretjina angleških študentov marsikateri dan preživi brez hrane, 13 procentov vprašanih se za zagotavljanje osnovnih življenjskih potrebščin poslužuje kraje. Mnogi se v obupu zatekajo tudi k igram na srečo ali k prostituciji.  

Kaj pa se na novega leta dni dogaja v Sloveniji? Na področju študentskega dela prav nič. Naj vas spomnimo, da so bili po ureditvi le-tega v noveli zakona o uravnoteženju javnih financ februarja lani študenti vključeni v pokojninsko zavarovanje, minimalna urna postavka pa se je ustalila na 3,80 evra. Skladno s tem sta se uredila tudi višina in način delitve koncesijske dajatve, ki sedaj s strani študenta znaša 16 odstotkov. Na pobudo Študentske organizacije Slovenije pa bi se, v kolikor bi prišlo do zmanjšanja količine študentskega dela za več kot 15 odstotkov, s 1. januarjem letošnjega leta koncesijska dajatev zmanjšala s 16 na 9,59 odstotka. A ker takšnega upada minulo leto nismo doživeli, se obremenitev študentskega dela v letošnjem letu ne bo spreminjala.

Zaposleni na devetih ljubljanskih fakultetah, ki so si med letoma 2012 in 2014 nezakonito izplačevali dodatek za tako imenovano stalno pripravljenost, bodo v skladu z odredbo Inšpektorata za javni sektor morali vračati zgolj toliko, kolikor so si nezakonito nakazovali v zadnjih desetih mesecih. Tako bodo od nelegalno izplačanih 770.000 evrov bruto primorani vrniti samo 190.000 evrov. Inšpektorica za javno upravo Lidija Apohal Vučković nam je pojasnila, da imajo na inšpektoratu zgolj pristojnosti, s katerimi lahko zahtevajo delno povračilo denarja, ne pa tudi sankcij. Kršitelji za tovrstno izplačevanje dodatkov niso imeli niti pravne niti vsebinske podlage. Zaposleni na visikošolskih institucijah namreč ne opravljajo neodložljivih del, prav tako ne nudijo stalnih storitev. Kot je za včerajšnje Odmeve na TV Slovenija 1 povedal tudi predstavnik Visokošolskega sindikata Slovenije, Marko Marinčič:

Izjava

Marinčič je še dodal:

Izjava

Ekonomska fakulteta je pravilnik o stalni pripravljenosti leta 2011 sprejela kar sama. Tudi preostalih osem fakultet se je za izplačevanje omenjenega dodatka odločalo popolnoma na lastno pest, brez soglasja rektorja. A rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik zoper dekane fakultet, ki so ta izplačila odobrili, ne namerava ukrepati. Kot je včeraj povedal za TV Slovenija:

Izjava

Rektor pa se ni izjasnil o tem, v katerem primeru bi bile kršitve zlonamerne. Med posamezniki, ki so si izplačevali omenjene sporne dodatke, sta tudi trenutna ministra Maja Makovec Brenčič in Dušan Mramor. Slednji je izjavil, da si je v času njegovega dekanovanja fakulteta zadala cilj uvrstiti se med odstotek najboljših ekonomskih in poslovnih fakultet na svetu. To je zaposlene na fakulteti dodatno obremenilo, kar naj bi po besedah ministra upravičilo koriščenje dodatka za stalno pripravljenost.

Dodajamo še odziv Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Sklad za razvoj kadrov in štipendije je objavil razpise za vrsto štipendij v tujini! Več o poteku prijave najdete na spletni strani sklada.

Fundacija Študentski tolar je razpisala 49.500 evrov nepovratne denarne pomoči za študente v socialni stiski. Pogoj za prijavo na razpis je, da prosilec ni v rednem delovnem razmerju in ima status študenta na kateremkoli visokošolskem ali višješolskem zavodu članice ŠOU v Ljubljani. Denarna pomoč se bo dodelila 165 študentom v enkratnem znesku v vrednosti 300 evrov, rok za prijavo je 5. februar.

Slovensko sociološko društvo vabi danes ob 18.00 v Trubarjevo hišo literature, kjer bo potekal pogovor o zborniku z naslovom Max Weber in znanost kot poklic. Pogovor bo vodil Gorazd Kovačič, vstop je prost.

Za tem pa vas KUD Transformator ob 20h vabi na Metelkovo v klub Gromka na predstavo Outopija, na kateri se boste lahko urili v participatorni demokraciji ter preizkušali slasti in pasti političnega odločanja. Vstopnine ni.

Novice sta v stalni pripravljenosti spisali vajenka Aicha in Staša.

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ta isti gnoj bo potem pridigal o tem, kako študentje državi tratimo denar, nam onemogočali zaporedni in vzporedni študij in podobno. Hkrati je na nekaterih fakultetah samo en hišnik, čeprav je velika potreba po dodatnem varnostniku, ni računalničarjev, nič! Gnoj!

profesor(ica) slo univerze: "znanstveno je dokazano, da čakanje človeka plemeniti, mu daje potreben čas za razmislek, pogovor, refleksij..da bi se iznedrilo nekaj novega, znanstveno oprejemljivega..proov zavidamo vsem delavcem in delavkam na čakanju! Mi lahko čakamo zgolj nekaj ur na teden".

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness