KUPICA AKADEMSKIH 15

Oddaja
23. 5. 2018 - 14.00

Začnimo z novimi imenovanji v vladne institucije na področju šolstva. Vlada je v Strokovnem svetu Republike Slovenije za poklicno in strokovno izobraževanje razrešila članico, mag. Janjo Meglič. Nadomestil jo je Matija Korunovski, ki je do sedaj deloval v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Tudi na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo je prišlo do spremembe. Vlada je trenutnemu direktorju zavoda Vinku Logarju, ki mu junija poteče mandat, tega podaljšala za nadaljnja štiri leta. Kot utemeljitev podaljšanja mandata je vlada podala mnenje, da gre za kandidata, ki je doktor znanosti na področju managementa ter ima delovne izkušnje s projekti, raziskavami in delovnimi skupinami s področja šolstva.

V sredo, 16. 5, se je na Brdu pri Kranju zbrala delegacija institucij, ki je razpravljala na “Nacionalnem forumu o globalnem učenju ter vzgoji in izobraževanju za trajnostni razvoj”. Dolg naslov, ni kaj. Na forumu so ugotovili, da se s tematikami globalnega učenja in trajnostnega razvoja ukvarja kar zajetna kopica institucij. Na forumu se je zbralo okoli 140 udeležencev. Ključna ugotovitev pa je bila, da potrebujejo novo strategijo nacionalnih smernic vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj, ki niso bile posodobljene že od leta 2007.

Visokošolski sindikat Slovenije je na svoji spletni strani objavil pregled predvolilnih programov političnih strank za parlamentarne volitve 2018. V pregledu so zajete le stranke, ki jim ankete nakazujejo zanesljiv vstop v državni zbor. Hkrati gre le za prikaz ukrepov na področjih visokega in višjega šolstva ter znanosti, brez komentarjev sindikata. Povezava do pregleda predvolilnih programov bo dostopna na spletni strani Radia študent pod današnjo oddajo Akademskih 15.

Prejšnji teden smo v oddaji Akademskih 15 poročali, da so rektorji slovenskih univerz prišli na idejo ustavne presoje zakona o visokem šolstvu. Do današnje oddaje pa smo pridobili informacije, da sta od ustavne presoje odstopila državna svetnica in prorektorica na ljubljanski univerzi Branka Kalenić Ramšak ter rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič. Od ustavne presoje naj bi odstopili tudi v rektoratu Univerze v Mariboru, vsaj tako upajo v Visokošolskem sindikatu Slovenije. Več o tem Marija Javornik Krečič - predsednica Visokošolskega sindikata na Univerzi v Mariboru.

Izjava: Krecic

S tem študijskim letom je Fakulteta za družbene vede uvedla digitalno knjižnico študijskih gradiv Zebra, kar naj bi bil velik korak naprej za FDV. Na Zebri naj bi bilo dostopno vso gradivo, potrebno za študij. S tem naj bi se izognili sivi coni v lokalni fotokopirnici, kjer se nelegalno fotokopirajo avtorska dela, študentom pa ne bi bilo treba kupovati študijskih gradiv.

A za večino študentov se z vzpostavitvijo portala ni veliko spremenilo. Vsakemu študentu je bilo plačilo slabih 27 evrov za vzpostavitev portala Zebra vsiljeno, saj je bil to pogoj za vpis na fakulteto. Portal je zaradi modernizacije namenjen prebiranju na tablici, računalniku ali telefonu, tako da študente sili k branju na elektronskih napravah ne glede na njihove preference, pravi Vid Jančič - sodelavec Radia Študent in študent na FDV. Ob tem še doda, da na FDV poteka peticija proti omenjenemu portalu Zebra.

Izjava: jancic

V četrtek, 24. 5, bo v predavalnici FDV 11 seja začasnega delovnega telesa za nadzor implementacije študijskega portala Zebra, kjer se bo razpravljalo o tej temi. Zainteresirani študentje boste lahko na seji predstavili svoje poglede.

Pred tujimi novicami še malo študentskega športnega pridiha. V sredo, 16. maja 2018, je na ljubljanskem Rožniku potekalo državno univerzitetno prvenstvo v orientacijskem teku 2016/2017, ki se ga je udeležilo 138 tekmovalcev in tekmovalk. V rekreativni kategoriji sta bila zmagovalca Manca Kržišnik in Martin Rafael Gulin. Gregor Hvala in Tajda Bogataj pa sta slavila v tekmovalni kategoriji ter si s tem priborila pravico do nastopa na svetovnem univerzitetnem prvenstvu v orientaciji 2017/18.

V Velenju pa je 19. in 20. maja 2018 potekalo dvodnevno državno univerzitetno prvenstvo v sabljanju za študijsko leto 2017/18. Prvega dne prvenstva se je udeležilo 18 študentov športnikov. V disciplini “sablja” je v moški konkurenci zmagal Danil Bubko. V disciplini “floret” pa si je v moški konkurenci prvo mesto »prisabljal« Simon Dobelšek.

Pa na tuje. 16. maja so v glavnem mestu Čila - Santiagu - potekali študentski protesti in zasedbe univerz. Glavni povod za protestni pohod je porast spolnega nadlegovanja na univerzah. Njihova glavna zahteva je, da se sprožita bolj učinkovit nadzor in protokol v primerih spolnega nadlegovanja. Protesti seveda niso minili mirno, na ulicah Santiaga so jih pričakali vladni oziroma policijski vodni topovi.

V Franciji še vedno potekajo stavke in protesti javnega sektorja. Z barikadami in zasedbami univerz se jim pridružujejo tudi študentje, ki nasprotujejo “Makaronovim” spremembam vpisnih pogojev na univerze.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Prijava na konferenco “Dangerous Questions: Why Academic Freedom Matters”, ki se bo odvila 13. junija na Fakulteti za družbene vede, je podaljšana do 25. maja. Povezavo do prijave najdete v opisu njihovega dogodka na Facebooku.

Jutri ob 18. uri bo na Filozofski fakulteti pogovor z naslovom “LEVICA V LABIRINTU”. Kot gost bo nastopil  Kevin Ovenden.

Jutri prav tako vabljeni na še eno v sklopu predavanj ‘Piškot’. Dr. Rizos Sakellariou z Univerze v Manchestru bo predstavljal svoje raziskovalno delo “Parallel Computing in the era of the Cloud and Heterogeneous Computing”. Dobimo se ob 14.15, v predavalnici 3 Fakultete za računalništvo in informatiko.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije v torek, 29. maja 2018, pripravlja pogovor z naslovom »Medkulturna vzgoja in izobraževanje: vključevanje otrok priseljencev«.

Univerza v Ljubljani je objavila prvi razpis za kandidate za mlade raziskovalce v letu 2018. Rok za prijavo je 22. junij 2018 do polnoči. Razpis je objavljen na spletni strani Univerze v Ljubljani.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.