Policijskih 15

Oddaja
24. 10. 2018 - 14.00

Prejšnji teden sta policija in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v okviru projekta “Medvrstniško nasilje - zmanjšanje nasilja med mladimi” organizirala delavnico, ki je bila namenjena izboljšanju državne strategije na področju preprečevanja medvrstniškega nasilja in nasilja nad učitelji. Ministrstvo za izobraževanje se je projektu pridružilo zato, “ker se medvrstniško nasilje poraja v različnih oblikah tako v šoli kot izven nje ter na spletu”. Sicer gre za projekt, ki ga je predlagala policija, ki je tudi oblikovala pojem medvrstniškega nasilja in njegove značilnosti.

Med izvajanjem projekta bodo strokovnjaki z različnih področij raziskovali pojavne oblike medvrstniškega nasilja in primerne odzive nanj. Pri tem je poudarjeno preventivno delovanje, znotraj katerega policija sodeluje predvsem z institucijami s področja zdravstva in šolstva. Tomislav Omejec, vodja Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi, pojasni, kako deluje policija, preden medvrstniško nasilje dobi znake prekrška ali kaznivega dejanja.

IZJAVA

V okviru omenjenega projekta bodo potekala tudi usposabljanja policistov za boljše prepoznavanje različnih pojavnih oblik medvrstniškega nasilja. Omejca smo vprašali, kakšna bo konkretna vsebina teh usposabljanj.

IZJAVA

Ministrstvo za izobraževanje na svoji spletni strani kot način preventivnega delovanja pri preprečevanju medvrstniškega nasilja navaja tudi “jasno izrekanje za ničelno toleranco do nasilja”. O stališču policije do načela ničelne tolerance, Omejec.

IZJAVA

 

Nadaljujemo z novico o postopku proti Harvardu, o katerem smo že poročali. Odvetnik, ki je pred leti neuspešno tožil Univerzo v Teksasu, ker naj bi diskriminirala belce, letos toži Harvard, ker naj bi diskriminiral Azijce. Obe univerzi namreč pri izboru študentov privilegirata temnopolte in Latinoameričane. Ta primarni predmet spora je v dokaznem postopku prešel v raziskovanje Harvardovega sprejemnega postopka nasploh. Zaslišani dekan, ki je zadolžen za sprejemni postopek, je potrdil, da obstaja “interesni seznam”, na katerem so otroci donatorjev in diplomantov. Odvetnik, ki zastopa tožeče študente, je v zvezi s tem predložil tudi elektronska sporočila, v katerih se zaposleni na univerzi ukvarjajo z verjetnostjo donacije ob sprejemu posameznega kandidata in si čestitajo, kadar so predvidevanja potrjena.

V sodnem postopku se je znašla tudi zasebna profitna fakulteta Berkeley. New York jo toži zaradi izdajanja plenilskih posojil svojim študentom. Berkeley naj bi namreč študentom ob vpisu posredoval zavajajoče podatke - na  primer, da posojil, ki jih izda fakulteta, ni treba vrniti - in jih tako prepričal, da so namesto državnih posojil vzeli posojilo neposredno od fakultete. Berkeley naj bi ob vpisu navajal tudi napačne informacije glede programov in njihove zaposljivosti.

Kolumbijski študenti s protesti zahtevajo dvig sredstev za visoko šolstvo. Pridružili so se jim tudi gimnazijski učitelji; najprej zaradi zakonodajnega osnutka, ki je predvideval znižanje sredstev za javne šole, po umiku osnutka pa so se pridružili zahtevi po zvišanju sredstev za šolstvo. Pozivajo tudi k izpolnitvi sporazuma iz leta 2017, ki med drugim predvideva odpravo plačilnih razkorakov in izboljšanje zdravstvenih storitev in do sedaj še ni bil v celoti izpolnjen.

Tudi sindikati javnega sektorja v Sloveniji ne umikajo svojih stavkovnih napovedi. Včeraj so namreč zavrnili predlog vladne pogajalske skupine, in sicer predvsem zato, ker ne predvideva dviga plač razreda z najnižjimi plačami, kakor je to predvideval sporazum s prejšnjo vlado. Vladna skupina po drugi strani trdi, da predlogi sindikatov bistveno presegajo finančni okvir 306 milijonov evrov. Obe strani sta se pripravljeni še pogajati, tako da se pogajanja nadaljujejo v petek.

Varuhinja človekovih pravic napoveduje oblikovanje priporočila vladi o izvajanju stavke v šolstvu. Meni namreč, da bi se lahko stavka v šolstvu uredila tako, da bi bila v zakonodaji postavljena zahteva po nemotenem izvajanju pouka - torej, da bi se stavko na primer izvajalo v času, ko ni pouka. Napoved je odziv na pismo predstavnika staršev, ki menijo, da se s stavko v času pouka krši pravica otrok do izobraževanja.

Zaključujemo z novico, ki smo jo napovedali že prejšnji teden. Volilna komisija Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, krajše ŠOU, je objavila začasne rezultate volitev v študentski zbor in upravne odbore visokošolskih zavodov. Na Fakulteti za družbene vede kot edini volilni enoti, na kateri je več list predložilo svoja kandidata za poslanca v študentski zbor, je zmagala VseFDVjevska lista, ki je v prejšnjem mandatu delovala znotraj poslanskega kluba Modro za študente. Vsak izmed kandidatov VseFDVjevske liste je prejel nekaj več kot 350 glasov, medtem ko jih je vsak posamezni kandidat nasprotne liste, Ljubitelji družboslovnih strok, prejel okrog 115.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes se v Kinoteki začenja jesenska filmska šola, ki je posvečena študentskim in delavskim gibanjem leta 1968 ter je osredotočena na dokumentarne filme, hkrati pa bodo potekala tudi predavanja na to temo.

Danes poteka tudi tiskovna konferenca z naslovom “Status quo na trgu dela”, ki obravnava položaj mladih prekarnih delavcev.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness