Prostorskih akademskih 15

Oddaja
14. 6. 2017 - 14.00

V ponedeljek je okrajno sodišče nekdanjega direktorja Znanstveno-raziskovalnega središča, Darka Darovca, oprostilo obtožbe o zlorabi položaja. Tožilstvo je Darovcu očitalo zlorabo položaja pri naročilu pravnega mnenja v zvezi z razrešitvijo tedanje dekanje Fakultete za humanistične študije, Vesne Mikolič. A sodnica Melita Černe je Darovca oprostila, saj v postopku ni bil dokazan subjektivni element neposrednega naklepa. Na Univerzi na Primorskem so opozorili, da univerza v postopku ni sodelovala, čeprav se je že marca letos sodišču priglasila kot oškodovanec v tej kazenski zadevi. Prav tako ne nameravajo vreči puške v koruzo in že proučujejo pravna sredstva za nadaljevanje postopka.

V četrtek je vlada potrdila besedilo predloga novele zakona o strokovnih in znanstvenih naslovih in ga poslala v Državni zbor v nadaljnjo obravnavo. Z novelo uvaja globo v vrednosti 2000 evrov za pravne osebe in 100 evrov za odgovorne osebe, ki strokovne in znanstvene naslove ali naslove strokovne izobrazbe podeljuje v nasprotju z zakonsko opredelitvijo. Prizanešeno ne bo niti osebam, ki se predstavljajo z napačnim nazivom.

Dan za tem, torej v petek, je Ministrstvo za izobraževanje objavilo razpis za krepitev kompetenc strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju na področju dela z otroki s posebnimi potrebami. Z razpisom v vrednosti 1,5 milijona evrov želijo spodbujati uspešno vključevanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v vzgojo in izobraževanje s poudarkom na zgodnjem odkrivanju učnih težav ter nudenju pomoči pred postopkom usmerjanja otrok.

Fundacija Študentski tolar je konec tedna objavila razpis za poletne subvencionirane jezikovne tečaje za socialno ogrožene študente. Izbranih bo 60 ljubljanskih študentk ali študentov, ki bodo za obiskovanje tečaja morali doplačati 30 evrov. Razpis traja do 1. septembra oziroma do porabe sredstev.

Poglejmo še, kaj se dogaja onkraj slovenske meje. Samovolja predsednika Trumpa v zvezi z okoljevarstvenimi vprašanji ne bo ostala nenaslovljene. Odstopu Združenih držav Amerike iz Pariškega sporazuma se je poleg guvernerjev, županov, podjetnikov in drugih odločilo zoperstaviti tudi 225 visokošolskih institucij. S podpisom deklaracije We are still in so se kljub pomanjkanju politične volje na vrhu zavezali k zmanjšanju emisij ogljika na ravni zveznih držav.

V Malaviju so policisti ponovno dokazali, da njihova brutalnost ne pozna meja. Z razpršili so se spravili nad mlade šolarje, ki protestirajo, ker jim do nadaljnega odpade pouk. Okoli 40 000 učiteljev, ki učijo v javnih šolah, namreč že slab teden stavka. Učiteljski sindikat je šolskemu ministrstvu podal 24 zahtev, med katerimi so pravica dostojne plače in do plačanega dopusta. Mladi protestniki s transparenti, kot je Pay our teachers; we want to go back to school, s kamenjem in vejami blokirajo cesto. Ministrstvo za šolstvo pa obtožujejo, da, medtem ko so oni prikrajšani za izobrazbo, njihovi otroci obiskujejo privatne šole oziroma se šolajo v tujini.

Učitelji se za svoje pravice borijo tudi v Kolumbiji. En mesec trajajoči protesti, v okviru katerih zahtevajo višje plače in sredstva za šolsko prehrano, boljšo infrastrukturo in prevoz, se bodo nadaljevali. Kolumbijska vlada je učiteljicam in učiteljem ponudila 15 procentno zvišanje plač, a zgolj za tiste zaposlene, ki imajo za seboj že dolgo delovno dobo.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Minulo soboto se je v organizaciji Društva Parada ponosa v Ljubljani pričel že 16. istoimenski festival pri nas. Njegov namen je prispevati k vzpostavitvi družbe, ki bo nediskriminatorna, vključujoča in odprta do vseh posameznic in posameznikov ne glede na njihov spol, spolno usmerjenost, spolno identiteto ali katerokoli drugo osebno okoliščino.  Festival Parada ponosa se bo z bogatim programom, kateremu ne umanjka projekcij filmov, javnih razprav, gledaliških performansov in delavnic, zaključil v soboto s čim drugim kot s Parado ponosa. 

Danes med 16. in 18. uro ste prav lepo vabljeni na Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani, kjer bo potekala predstavitev projektov stanovanjskih zadrug, nastalih v sodelovanju zadruge Zadrugator in udeležencek in udeležencev seminarja profesorice Anje Planišček. V ospredju bodo projekti, ki so jih študentke in študenti zasnovali za parcelo na Rakovi Jelši.

Čemu so si za osnovo snovanja projektov izbrali prav zemljišče na Rakovi Jelši, razloži član zadruge Zadrugator, Rok Ramšak:

Izjava

Da bi bolje razumeli, v kakšnem kontekstu so arhitekturni projekti nastali, prisluhnimo, za kaj si zadruga Zadrugator prizadeva in kako daleč se nahaja po treh letih delovanja. Govori Ramšak:

Izjava

Rok za prijavo na Poletno šolo Bovec, ki se bo odvila med 16. in 30. avgustom, je prestavljen na 23. junij. Filozofska fakulteta v Ljubljani letos razpisuje 8 mest, poletne šole pa se bodo udeležili tudi študenti in študentke iz Celovca, Trsta, Reke in Vidma in Maribora. Tema letošnjega srečanja je Moč družbenih omrežij, poleg glavnega programa, bodo na voljo tudi najrazličnejši jezikovni tečaji. Za udeležbo bodo udeleženci morali odšteti 110 evrov. Za več informacij o prijavi se obrnite na Mednarodno pisarno Filozofske fakultete v Ljubljani.

 

Zadružniških stanovanj se veseli Aicha.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness