Razgibanih 15

Aktualno-politična novica
24. 5. 2021 - 16.00

Drago poslušalstvo, v tokratnih Akademskih 15 manevriramo med novostmi, nepravilnostmi in težnjami po boljšem jutri.

Z 21. majem so dijakinje in dijaki zadnjih letnikov srednjih šol zaključili svoje drugo ocenjevalno obdobje. Spomladanski rok splošne mature se je začel 4. maja s pisanjem eseja iz slovenskega jezika, z današnjim dnem pa bo velika večina izmed 17.800 maturantov prejela tudi svoja spričevala. Dijakinjam in dijakom, ki bodo med opravljanjem mature zboleli in jo bodo tako morali opravljati v jesenskem roku, se bo štelo, kot da so slednjo opravili v spomladanskem, s čimer naj bi bila zagotovljena enakopravna obravnava vseh maturantk in maturantov pri vpisu na fakultete.

Prav tako se je z današnjim dnem pričelo samotestiranje dijakinj in dijakov v domačem okolju. Testi so skladno z odločbo agencije za zdravila opremljeni z navodili, prostovoljno samotestiranje pa naj bi se izvajalo vsakih sedem dni. Vsem, ki so virus preboleli v zadnjih 6 mesecih ali pa so prejeli oba odmerka cepiva, se ni treba testirati.

V preteklem tednu se je nadaljevalo sojenje še zadnji dijakinji, zoper katero je bil sprožen prekrškovni postopek na shodu za odprtje šol. 9. februarja so policisti zaradi domnevnega kršenja Zakona o nalezljivih boleznih dvema dijakinjama in dijaku izdali pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške. V sredo, 19. 5., je bila obravnave deležna še zadnja izmed dijakinj oz. dijakov, Katarina Kolar, ki v izjavi opiše potek postopka. 

IZJAVA

Odločitev sodišča torej še ni znana, pri čemer Katarina dodaja. 

IZJAVA

Pred mariborskim okrajnim sodiščem se je na dan sojenja zbrala tudi skupina posameznic in posameznikov, ki so Katarini enako kot njenima predhodnikoma izkazali podporo.

Na Fakulteti za logistiko v Celju je prišlo do napake pri nakazilu projektnih sredstev. Fakulteta je namreč sodelovala na javnem razpisu Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju, pri čemer je bila 46 študentkam in študentom obljubljena in izplačana urna postavka 9 evrov bruto namesto 6,39 evra, kot to določajo pravila razpisa. Fakulteta se je za napako sicer opravičila, vendar vztraja pri povračilu denarja, za katerega naj bi imeli študentje na voljo dva tedna časa.

Študentje so za Večer povedali, da je vračanje denarja, ki so ga prejeli za opravljeno delo, v času epidemije, ko študentskega dela skoraj ni, boleče in za marsikoga celo nemogoče. Prav tako so se povezali s pravniki, ki zatrjujejo, da je za nastalo situacijo odgovorna Fakulteta, kar pomeni, da 46 študentov denarne vrednosti, ki skupno nanese nekaj več kot 18.000 evrov, ni dolžnih povrniti. Glede primera so se obrnili tudi na rektorja Univerze v Mariboru Zdravka Kačiča, ki je s primerom seznanjen, vendar slednjega za medije ni želel komentirati.

Šolski sindikat Sviz je v prvi polovici maja zbiral podpise zaposlenih v vzgoji in izobraževanju kot poziv k odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Očitajo ji odsotnost samokritičnosti in neprevzemanje odgovornosti, pri čemer dodajajo, da Kustec več kot očitno ni primerna za dotično funkcijo. Na to kaže tudi trenutno odpovedovanje šol v naravi na mnogih ljubljanskih osnovnih šolah, saj jim ministrstvo ni posredovalo navodil glede izvedbe tovrstne dejavnosti. Poziv, s katerim v sindikatu zahtevajo odstop ministrice Kustec, je podpisalo okoli 17.000 zaposlenih od skupno 51.000 zaposlenih v izobraževalnih institucijah in visokošolskih zavodih.

Študentski obvestilnik 

Jutri, torej v torek, 25. 5., ob šestih Slovensko sociološko društvo v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature organizira predstavitev knjige, imenovane Intimni življenjski stili študentov in študentk v Sloveniji. Raziskovalno delo omogoča vpogled v poglavitne vzorce vedenja na področju intimnega življenja študentske populacije, ki v Sloveniji do sedaj še ni bilo deležno podrobnejše obravnave. Predstavitev si bo mogoče ogledati na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature.

V sredo, 26. 5., ob dveh se bo prek spleta odvil dogodek Afrika v učnih načrtih: antropološke perspektive. Kot izpostavljajo v opisu, je Afrika v šolskem sistemu pogosto še vedno predstavljena evrocentrično in z idejo delitve na 'razvite nas' in 'nerazvite njih'. Glede na bližajočo se prenovo učnih načrtov je namen dogodka podajanje konstruktivnih predlogov in komentiranje uokvirjanja ljudstev iz drugih kulturnih kontekstov. Kot gostje se bodo poleg antropološke zasedbe dogodka udeležile tudi posameznice in posamezniki iz Zavoda za šolstvo, Oddelka za geografijo, Humanitasa ter Zavoda Global.

Zaključujemo z informacijo, da bo v petek akademskih petnajst minut do ure protesta pred ljubljansko univerzo ponovno prisoten in dejaven tudi študentski blok.

Novice je pripravila Lori.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.