Matura v školjki!

Oddaja
19. 6. 2020 - 16.00

Maturantje so vsako leto v stiski, vsako leto se pritožujejo, vendar letos prvič po dolgem času legitimno. Odpoved pouka tik pred maturo, dvomi glede same izvedbe, debakel objavljene pole matematike. Matura je bila letos torej prav lunatična.

Lunatiki

Začnimo z domnevno razkrito polo matematike. Na teren smo želeli poslati K-9 enoto Radia Študent, ki jo vodi Komisar Fjodor Dostojanstveni, ki nam po navadi pomaga pri tovrstnih primerih, ker izvoha vsako sled, vendar so nam na Policiji sporočili, da je Komisar Fjodor suspendiran. Odločitev je komentirala Marjeta Kangler, vodja Policijske Enote Starše, krajše P.E.S.

Izjava 

Sklepamo, da gre za še eno vladno rošado na policiji, s katero se želijo zavarovati pred preiskavami. Fjodor je svoj smrček očitno potisnil v prevroče zadeve. Toda po drugi strani je naša stalna komentatorka 5-labina Pajmon, sicer strokovnjakinja za optimizacijo rezultatov ocenjevanj in cenjena teoretičarka pedagogike, komentirala, da razkritje pole ni nujno slaba stvar. 

Izjava

Dobra ali slaba poteza? Vladna zarota proti Komisarju Fjodorju Dostojanstvenemu ali vršenje reda in discipline? Zaključke prepuščamo vam. Toda med dijaki je zavrelo tudi zato, ker so se počutili, kot da se ministrstvo zanje sploh ne briga. Imeli so manj pouka, bolj stresne pogoje in tako dalje. Veliko dijakov je izredno razočaranih nad celotno gimnazijsko izkušnjo. Na pomaturitetni zabavi v Miklavžu pri Ormožu smo ujeli dijakinjo, ki je svojo gimnazijsko izkušnjo opisala takole.

Izjava

Glede na to, da je dijakinja gimnazijo očitno opravljala kar sedem let, moramo priznati, da gimnazijsko izobraževanje verjetno pozna kar natančno.

Očitno pa je v vsem skupaj le nekaj dobrega: dijaki so se med seboj povezali kot še nikoli prej, pisali so odprta pisma, se združevali in nasploh razvijali samonikli razredni duh, razredno samozavedanje. Gre torej za zgodovinsko pozitiven, celo dialektičen proces razrednega boja.

We are all in this together

Ministrica za šolstvo, Simona Kustec, je prejšnji teden na videokonferenci govorila s predstavniki Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Kot ponavadi, ko gre za študentske organizacije, ni bilo povedano prav veliko. Toda sprašujemo se: mar ni to točno to, kar želijo, da mislimo? Že večkrat v zgodovini se je pokazalo, da pravo sporočilo dostikrat ni skrito v dejanskih besedah. Pri pesmi Stairway to Heaven, recimo, se je šele s poslušanjem pesmi nazaj ugotovilo, da gre za satanistično molitev. Zato smo tudi mi izjavo ministrice zavrteli nazaj. 

avajzI

Ste slišali? Ker jaz nisem. Rasto, si slišal? 

Rasto

Jaz nisem slišala nič. Ali je ministrica dejansko Finka ali pa nam v resnici nima nič povedati. Zaključke prepuščamo vam. Nagradno vprašanje: mislite, da je bil ta pogovor s tonskim tehnikom spontan? Če boste pravilno ugotovili - odgovor bo na spletni strani po oddaji - ste pravi lunatiki. 

Toda kolikor dijakom ni pomagalo ministrstvo, ki jim ni dalo pravih odgovorov glede izvedbe mature in pouka, bi jih lahko branili vsaj Dijaška organizacija Slovenije oziroma matična Študentska organizacija Slovenije. Poročevalka s terena Hana Hauptmann je za nas pripravila krajši prispevek, v katerem našteje vse, kar sta DOS in ŠOS storila za letošnje maturante.

Prispevek

S tem je ŠOS podrl svojevrsten rekord. Letošnjo bero brucov je namreč razočaral, še preden so sploh postali študentje. 

Matura gor, matura dol. Dijaki so z njo sedaj zaključili in lahko v miru zapijejo stres in solze - do naslednjič, torej, do jesenskega roka. Kaj pa Looneyverza pa se vrača ob naslednji polni luni. Ali pa ob ščipu, krajcu ali kaki drugi lunini meni. 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.