Djabe vsebina

Oddaja
27. 1. 2017 - 14.00

Ob koncu leta se nekateri radi držijo načela - novo leto, nov začetek, tej zaobljubi so letos sledili tudi na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem, krajše ŠOUP, saj so v novo leto stopili z novim predsednikom. 19. decembra 2016 je zdaj že bivši predsednik ŠOUP-a Seit Demiri po dvomesečnem razmisleku javnosti sporočil svoj odstop.

Pa začnimo na začetku. Seit Demiri je svojo pot začel na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Tam je bil član študentskega sveta od leta 2008 do 2010. Do Študentske organizacije Univerze na Primorskem, krajše ŠOUP, pa je prišel po naključju. Pred leti je kontaktiral ŠOUP in se kasneje udeležil tudi sestanka, na katerem je izpostavil skrb nad neekološkim tiskanjem študentskega časopisa Kažin, ki na razočaranje mnogih študentov humanistike sedaj ne izhaja več. Njegova prva aktivnost v ŠOUP-u je bila priključitev skupini prostovoljcev, kasneje je deloval kot sodelavec resorja za socialo, konec leta 2011 pa je postal sekretar za izobraževanje. Mesto predsednika ŠOUP-a je zasedel leta 2013 in leta 2015 nadaljeval svoje delo v drugem mandatu, ki pa ga ni pripeljal do konca, saj je odstopil. Demiri nam je pojasnil razloge za odstop.

IZJAVA

Kljub navidezno upravičljivim razlogom za odstop Seita Demirija ne smemo spregledati dejstva, da bo na ŠOUP-u kmalu lahko prazen še en stolček, direktorski stolček. Direktor ŠOUP-a Sebastijan Kokl je bil lani pogojno obsojen zaradi ponarejanja statuta, na sodišču pa ga čaka še ena obtožnica, ker naj bi izdajal fiktivne račune in izplačeval študentski denar svojemu privatnemu podjetju. Prav tako so nam na ŠOS-u povedali, da pripravljajo spremenjeni Zakon o skupnosti študentov s predlogom o dodatnem členu prepovedi opravljanja funkcije v študentski organizaciji osebi, ki je bila pravnomočno obsojena za naklepno kaznivo dejanje. A Demiri pravi, da ima drugačne načrte za prihodnost.

IZJAVA
Ko pa smo ga vprašali o direktorskem stolčku ŠOUP-a, se je nasmehnil in dodal:

IZJAVA

Glavna razloga za njegov odstop sta torej želja po zaključitvi študija in doseženi cilji. Pa poglejmo, kaj naj bi ti cilji bili. Glavna dva cilja, ki jih je dosegel v zadnjem mandatu, sta preselitev ŠOUP-a v nove prostore, ki jih imajo v lasti, in gradnja zasebnega študentskega doma Villa Domus. Demiri se pohvali tudi z drugimi doseženimi cilji:

IZJAVA

Če se je v njegovem mandatu bolj posvečali ustanavljanju novih platform ŠOUP, so se bolj malo osredotočali na samo vsebino, namenjena študentom, ki je bila iz leta v leto skoraj ista. Razen Zdravega maja, nekaj slabih komercialnih zabav ter treh vrst športno-pijanskih dni, imenovanih Čista desetka, Mokra čista desetka in Zimska čista desetka, ponudijo bore malo. A po besedah novega predsednika se nam na ŠOUP-u obeta več vsebine.Demirija je na mestu predsednika ŠOUP-a nasledil absolvent Fakultete za turistične študije - Turistica Univerze na Primorske Nassim Djaba. V različnih mladinskih in študentskih organizacijah deluje že od 15. leta. Sodeloval je tudi pri ustanovitvi mladinske zveze No excuse oziroma Brez izgovora Slovenija. V prvem letniku se je priključil študentskemu svetu Fakultete za turistične študije, na ŠOUP-u pa je pred enim letom postal sekretar za izobraževanje. Djaba nam je povedal, kakšni so cilji, ki jih želi doseči v času predsedovanja ŠOUP.

IZJAVA

Kot ste lahko slišali, si Djaba pri študentih želi tudi aktivacije, participacije in kritičnega razmišljanja. To zveni nekam znano, a vendar ne bi bilo prvič, da si ŠOUP sposoja ideje od drugih študentov. Želi si tudi, da bi študentje sokreirali vsebino ŠOUP-a. Podobnega projekta so se letos lotili tudi v Klubu študentov Občine Koper, prijavljenim dijakom bodo namreč namenili nekaj sredstev in jih mentorirali pri izvedbi njihovega projekta. Aktivni študentje pa na Primorskem niso čakali na posluh ŠOUP-a, ampak so že sami ali v sodelovanju s profesorji pripravili različne okrogle mize in ostale dogodke. Na Obali so se v zadnjih letih odprli tudi prostori, kot so Center mladih Koper, Študentska soba FHŠ in UP INDE, v katerih lahko študentje pripravljajo različne dogodke, predavanja in okrogle mize. Djabo smo vprašali, če se mu zdi, da je študentov, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri organiziranju dogodkov, dovolj:

IZJAVA

Če Djaba zdaj odpira vrata študentskim idejam, pa v preteklosti na ŠOUP-u ni bilo tako. V prvem mandatu Seita Demirija leta 2013 se je Študentskemu zboru ŠOUP kot samostojna programska študentska skupina želela pridružiti Študentska lista Burja, a so jih iz volitev izločili. Očitali so jim neustrezno izpolnjeno kuverto in nepravilno izpolnjen kandidacijski obrazec. Člani liste so to razumeli kot namerno izločitev iz zaprte skupine ljudi na ŠOUP-u. Kako bodo upoštevane ideje študentov v prihodnje, bomo pa še videli.

Več dobre vsebine si želi tudi vajenka Amadeja.

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

slovenskenovice.si/novice/slovenija/clanek/iz-kluba-studentov-izginjajo-tisoci-evrov-69425

IZOLA – Izolski policisti so pred približno enim mesecem prejeli prijavo o domnevnih nepravilnostih v Klubu izolskih študentov in dijakov (KIŠD). Temu od 3. decembra 2015 predseduje 26-letni Blaž Slavec, sicer odvetniški pripravnik, ki statusa študenta po naših podatkih nima več od lani – a naj bi ga po notranjem statutu moral imeti za ta položaj. No, pri vodenju kluba naj bi mu pomagal še en neštudent, 31-letni Seit Demiri, ki to počne neformalno in se, tako je za Slovenske novice izjavil Slavec, »na zadeve spozna«. Mimogrede: tudi na info točki kluba KIŠD dela neštudentka, samostojna podjetnica Petra Enright ...

SEIT s KIŠD tako zvani zlatna FUGA

SEIT s KIŠD tako zvani zlatna FUGA

Ko mi paše sem MUSLIMAN, ko mi paše sem VINAR, ko mi paše sem KOSOVAR, ko mi paše sem IZOLAN, ko mi paše sem NATURALIZIRAN SLOVENEC!!!!!!!!!!!!!!!!!

ki pleni po Sloveniji in Slovencem odžira kruh

STDMR prodaja prehranskih športnih dodatkov, Seit Demiri, s.p.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness