Kaj pa delavska in ljudska univerza v Slovenski Bistrici?

Oddaja
3. 5. 2019 - 14.00

Stanje po prvo majskih praznikih se bo počasi poleglo. Danes ste nekateri že začeli z redno jutranjo izmeno. Nekateri od vas ste se v preteklosti verjetno izobrazili tudi na delavskih univerzah, danes bolj znanih pod imeni ljudska univerza, razvojni centri in “inštitut za delavske študije”. Takšnih institucij, ki se pretežno ukvarjajo z izobraževanjem odraslih, je danes v Sloveniji že okoli 35. Danes bomo v oddaji Kaj pa univerza govorili o bivši delavski univerzi v Slovenski bistrici oziroma današnji Ljudski univerzi Slovenska Bistrica. Govorili smo z direktorico te institucije Brigito Kruder. Leta 1959 je bila v Slovenski Bistrici ustanovljena delavska univerza. Četrtega avgusta letos bo ustanova tako praznovala 60 let svojega obstoja. Primarna dejavnost institucije je bila v začetnih letih usmerjena v izobraževanje odraslih, ki je takrat obsegalo področja od družbenoekonomskih do poljudnoznanstvenih izobraževanj. Še pred ustanovitvijo delavske univerze pa je v istih prostorih, kjer danes stoji Ljudska univerza Slovenska Bistrica, delovalo že več drugih izobraževalnih institucij. Leta 1798 je tako tam delovala prva šolska stavba v mestu, v kateri je bila dekliška šola. V sosednji stavbi pa je delovala fantovska šola. Kaj vse se je še zvrstilo v tej stavbi v naslednjem stoletju, nam pove Brigita Kruder.

IZJAVA

Kot omenjeno, je bila leta 1959 ustanovljena delavska univerza v Slovenski Bistrici. Situacijo, v kateri je bila ustanovljena, in njeno delovanje nam opiše Kruder.

IZJAVA

Brigito Kruder smo povprašali tudi o tem, kako je v teh šestdesetih letih delovanja potekalo povezovanje z lokalnim gospodarstvom.

IZJAVA

Poudari tudi, da morda tisto, kar se je nekoč kot ideološko očitalo delavskim univerzam, rahlo umanjka pri današnjem osmišljanju tega, kaj pomeni biti član neke lokalne skupnosti. Če je nekoč potekalo idejno politično izobraževanje na ravni skupnosti, se je danes to na ljudskih univerzah spremenilo v individualno svetovanje posameznikom, ki ponovno vstopajo v sistem institucionalnega izobraževanja ter s tem osvajajo določene mehke socialne veščine.

IZJAVA

Ljudske univerze so javni zavodi, zato v svojem delovanju izvajajo javno službo. Obenem delujejo tudi na področju izobraževanja oziroma šolstva, zato jih pri delovanju zavezuje tudi zakonodaja s tega področja. Brigito Kruder smo povprašali, kako se je od tranzicijskih časov pa do danes spremenilo samo financiranje Ljudske univerze v Slovenski Bistrici.

IZJAVA

Danes je zagotavljanje temeljnih storitev, ki jih nudijo ljudske univerze, odvisno predvsem od evropskih sredstev. Kot nam pojasni Brigita Kruder, to predstavlja veliko težavo za samo nemoteno delovanje.

IZJAVA

Za konec smo se dotaknili še nudenja izobraževanja priseljencem. Kruder nam pojasni, kakšno je bilo stanje na tem področju v Slovenski Bistrici v preteklosti in kako so se sami spopadali z njim.

IZJAVA

In kako je s tem danes?

IZJAVA

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness