KAJ PA POSLANICA?

Oddaja
5. 10. 2019 - 14.00

V torek se je pričelo novo študijsko leto na vseh višješolskih in visokošolskih zavodih. Minister za izobraževanje, znanost in šport vsako leto protokolarno zaželi uspešno študijsko leto vsem študirajočim kakor tudi zaposlenim. Letos je bila voščilnica študentom, če se izrazimo astrološko, v znamenju priprave na poklic in potrebščin za življenje. Takole je pričel svoje voščilo trenutni minister Pikalo.

Izjava

Pozdravljen, kolega Pikalo. Ali vas lahko vprašam po enem specifičnem problemu? Koliko študentskih postelj bi morali zagotoviti, da bi prišli vsaj na optimalno ponudbo?

Izjava

Ampak je študentska soba, ne glede na to, ali gre za najemniško stanovanje ali za študentski dom ter druge oblike, res vse, kar študent potrebuje in kar mu študij da? Kako ste vi doživljali svoja leta študija?

Izjava

No, pa smo spet pri preseljevanju in stanovanjskih nastanitvah. Letos je na razpisu za subvencionirano bivanje študentov v študentskih domovih in pri zasebnikih 12.145 mest, kar je 204 mesta več kot v minulem študijskem letu. Za sprejem v študentske domove po celotni Sloveniji je bilo razpisanih 4.718 študentskih postelj, medtem ko je bilo za podaljšanje bivanja razpisanih 7.403 postelj, 24 pa jih je bilo razpisanih oz. namenjenih študentom s priznano mednarodno zaščito. Mislim, da se strinjam z vami, da je tem okoli 12 tisočim posteljam treba dodati še vsaj teh 8 tisoč.

No, če nadaljujema. Letos bodo uvedene nekatere novosti v pravilnikih? Vas katera še posebej veseli, minister Pikalo?

Izjava

Hvala, kolega Pikalo.

Od posebnih potreb pa do posebnih potrebščin. S študentom iz Fakultete za arhitekturo smo se pogovarjali o nekaterih njegovih potrebah in problemih pri soočanju s študijem. Najprej o njegovi sicer rahlo ugodni situaciji bivanja v ljubljani.

Izjava

Stroški študija se razlikujejo od fakultete do fakultete. Kako je izgledalo soočenje študenta s stroški ob prvem vstopu na poslopje fakultete?

Izjava

Za konec smo ga povprašali tudi o tem, kako si pokrije stroške, ki nastanejo med študijem.

Izjava

Toliko o poslanici in nekaterih posebnih primerih stroškov, ki nastanejo ob študiju.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness