Kaj pa študentski dolgovi v ZDA?

Oddaja
28. 10. 2022 - 16.00

Združene države Amerike še niso sprejele dokončne odločitve o odpustu študentskih dolgov. Spomnimo: zaradi finančnih stisk, ki so se povečale v času epidemije covida-19, je vlada takratnega predsednika Donalda Trumpa zagnala izredni ukrep, s katerim je začasno zamrznila odplačevanje študentskih posojil. Zamrznitev je bila nato še večkrat podaljšana, enkrat decembra 2021 za devetdeset dni in nazadnje avgusta do konca letošnjega leta. 

Avgusta letos je predsednik ZDA Joe Biden podpisal odredbo, ki omogoča odpis dolgov v višini do 10 tisoč dolarjev vsem ameriškim diplomantom in diplomantkam, katerih letni prihodek ne presega 125 tisoč dolarjev, in gospodinjstvom z manj kot 250 tisoč dolarji letnega prihodka. Študentom in študentkam, ki so prejemali državno štipendijo Pell za študente z nizkim prihodkom, pa odredba omogoča odpis v višini do 20 tisoč dolarjev. Sredstva, ki bi jih vlada namenila odpisu, znašajo 300 milijonov dolarjev, potencialno pa bi koristila 40 milijonom nekdanjih študentk in študentov, od tega v 95 odstotkih tistim, ki letno zaslužijo manj kot 75 tisoč dolarjev. 

Bidnova administracija je vzpostavila spletno stran, na kateri se nekdanji študenti in študentke lahko prijavijo za odpis dela dolgov. Za zdaj je obrazec izpolnilo več kot 22 milijonov ljudi. Vendar pa je Zvezno prizivno sodišče v ameriški zvezni državi Misuri ukrep zamrznilo, dokler ne bo opravljena ocena ustavnosti. Tožbo, ki jo je avgusta vložilo šest republikanskih držav, je zvezno sodišče na prvi stopnji sicer zavrglo, po pritožbi pa jih je konservativno prizivno sodišče v Misuriju uslišalo. Arkansas, Iowa, Kansas, Misuri, Nebraska in Južna Karolina trdijo, da je Bidnova vlada s tem programom presegla svoja pooblastila in da odločitev ni poštena do tistih, ki so dolgove že odplačali ali pa se zaradi visokih dolgov sploh niso odločili za študij. Pogovarjali smo se z Robertom Poredošem, dopisnikom STA iz Združenih držav, ki v zvezi s pooblastili izpostavlja zakon iz leta 2003, imenovan HEROES Act.

Izjava

Poredoš dodaja, da bodo do odpusta – če se uresniči – upravičeni samo prejemniki zveznih oziroma državnih štipendij. Druga sogovorka, Lindsey Muniak, organizatorka različnih dejavnosti v kolektivu Debt Collective oziroma Sindikatu dolžnikov, pa je opozorila, da so konec septembra možnost odpusta že odvzeli eni skupini štipendistov. To so prejemniki štipendij Federal Family Education Loans, krajše FFEL, ki so jih sicer financirala zasebna podjetja, a je zanje jamčila država in dejansko delovala kot posrednik. 

Izjava

Kljub trenutni zaustavitvi aktivacije odpisa je Biden ljudi opomnil, da lahko še vedno izpolnijo vlogo za odpust, prav tako pa nameravajo še naprej pregledovati prejete vloge. Tudi Muniak vztraja, da je odpust najmanj, kar lahko država stori za nekdanje študentke in študente. 

Izjava

Odpis študentskih dolgov pa seveda ne rešuje sistemskih problemov visokega zadolževanja v Združenih državah. Neprofitna organizacija The Center for a Responsible Federal Budget oziroma Center za odgovorni zvezni proračun ocenjuje, da bo študentski dolg v naslednjih petih letih ponovno dosegel trenutno raven 1,7 milijarde dolarjev. Na odločitev za odpis dolgov nedvomno vplivajo tudi bližajoče se volitve v kongres, ki bodo potekale letos novembra. Robert Poredoš je v pogovoru povedal, da sta tako odločitev za sprejetje odpisa kot tožba s strani republikancev politični potezi. Republikanci se s tožbami želijo približati ljudem, ki so dolgove že odplačali ali pa se zaradi previsokih stroškov študija nanj sploh niso vpisali, medtem ko demokrati prav zaradi odpisa računajo na višjo podporo na volitvah.

Organizacija Debt Collective namerava nadaljevati z aktivnostmi, če se s prvim januarjem 2023 prekine zamrznitev odplačevanja študentskih posojil. 

Izjava

Muniak zaključuje optimistično:

Izjava

Dolgove sta poravnavali Hana in Lučka.

 

 

 

Slika: The Debt Collective

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness