Plačilo na napotnico – pravilo ali izjema?

Oddaja
16. 9. 2022 - 16.00

V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo, krajše Gibanju, so v ponedeljek objavili novico o nepravilnostih pri izplačevanju zaslužka z naslova študentskega dela s strani Zveze študentskih klubov Slovenije, krajše ŠKIS. Na Gibanje sta se obrnili študentki, ki sta letos opravljali študentsko delo na Škisovi tržnici. Več pove članica Gibanja Hana Radilovič. 

O praktičnosti študentskega dela v luči varčevanja...
 / 15. 6. 2012

Izjava

Za pojasnilo in odgovor na očitke smo se obrnili na zvezo ŠKIS. Odgovora do zaključka redakcije nismo prejele, o odzivu zveze ŠKIS v drugih medijih pa pove Radilovič. 

Izjava

Kar preseneča, ni, da se tovrstna praksa pojavlja, temveč to, da so si jo le nekaj let po fiasku z izginulim denarjem privoščili v zvezi ŠKIS. Ta spada pod Študentsko organizacijo Slovenije in se posredno financira z dajatvami iz študentskega dela. Praksa je sicer razširjena v številnih panogah, predvsem v dejavnostih gostinstva, promocije in prodaje. Kljub temu da zakonodaja določa, da se začasno in občasno delo dijakov in študentov lahko pri delodajalcu opravlja samo na podlagi napotnice, je v veliko primerih drugače. O svoji izkušnji pove dijakinja, ki je zaradi občutljivosti teme, tako kot ostale sogovorke in sogovorci, želela ostati anonimna. 

Študentsko delo in položaj mladih med epidemijo
 / 4. 3. 2021

Izjava

Podobno izkušnjo z delom v gostinstvu ima tudi študent.

Izjava

Tovrstnih primerov, ki jih nismo izpostavili, je v praksi še mnogo. Delodajalci omenjeno prakso plačevanja na roke opravičujejo s tem, da bodo tako študentje prejeli več. Radilovič razloži, zakaj je praksa plačevanja na roke problematična. 

Izjava

Na nas se je obrnilo več študentov, ki so opravljali delo na najrazličnejših področjih. Ena izmed študentk je denimo delo opravljala v znanem ljubljanskem centru za inštrukcije. 20 odstotkov plače je dobila preko študentske napotnice, drugih 80 pa na roke. Druga študentka ima podobno izkušnjo s področja promocije oziroma prodaje. 

Izjava

Direktor podjetja TOP TEAM d. o. o Miloš Bulatović nam je zatrdil, da študentje nimajo možnosti plačevanja na roke, ker je to zakonsko prepovedano. V uredništvo pa smo o istem podjetju prejele pričevanje še ene študentke.

Izjava

Bulatović je v odgovoru na očitke zapisal, da so podjetje, ki se ukvarja z lepo akcijo in da vsak mesec glede na pogodbo vplačajo povprečno 4 tisoč evrov za donacijo društvu za otroke s posebnimi potrebami. Dodal je, da v vsakem primeru, ne glede na število prodanih revij, študentje dobijo 9 evrov, da pa gre pri tem za to, da morajo za zagotovitev dela v prihodnosti prispevati pričakovane rezultate in tako opravičiti urno postavko. Razlago slednjega prepuščamo vam. 

O neizplačevanju študentskega dela
 / 17. 4. 2020

Za konec poglejmo še, kaj lahko študentje naredimo, če se srečamo z omenjenimi nepravilnostmi. 

Izjava

Četudi se nekateri študentje z nezakonito prakso plačevanja za opravljeno študentsko delo strinjajo, saj tako zelo verjetno zaslužijo več, za pokojninsko dobo pa jih ne skrbi, to ne upravičuje dejstva, da se ta izvaja. Delodajalci bi morali študentom ponuditi konkretno plačilo za opravljeno delo, ne pa igrati vloge dobrotnika, ki želi na nezakonit način študentom zgolj pomagati. 

 Nakazila na napotnico si želi Eva.

-- 

Naknadno pridobljen odgovor Zveze ŠKIS: 

"Zveza ŠKIS je delovala transparentno in v skladu z vsemi določbami. Obtožbe za delo na črno so neopravičene saj sta bili študentki za opravljanje dela na Škisovi tržnici 2022 prijavljene preko študentske napotnice in sta prejeli celotno plačilo na ta način. Vodstvo Zveze venomer skrbi, da ne prihaja do nepoštenih dogovarjanj glede izplačil. V kolikor je prišlo do ponudbe plačila na roko, se to nikakor ni zgodilo s pooblastilom Zveze ŠKIS oziroma organizatorja dogodka. Zoper pravilnosti je bila sprožena preiskava."

 

Vir fotografije: osebni arhiv

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Seveda bi bilo lepše, če bi bili plačani preko napotnice. Lepše bi bilo tudi, da recimo ne bi bila plačana 11,37 evra za pisanje tega članka (predvidevam iz zaslonske slike), ko zanj porabiš več ur ali dni - kar je veliko bolj neetično in celo (bolj) ilegalno. Se mi zdi, da bi se moralo gibanje Gibanje za dostojno delo in socialno družbo raje ukvarjati s tem, da ljudje delajo praktično zastonj, kot pa da pregajanja/te ŠKIS za teh nekaj evrov, ki jih bo sedaj prejel ŠOU in drugi, namesto študentki v svoj žep. Moralizirati o tem, da je to neetično, in ne vsaj malo samorefleksirat o delovananju RŠ, se mi zdi mal bedno.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.