Povolilna makabra

Oddaja
8. 6. 2018 - 14.00

Prejšnjo nedeljo smo dobili novo sestavo parlamenta. Najverjetneje nam ni treba omenjati vsega, kar se je zgodilo prej in potem. Včeraj je predsednik Pahor podelil mandatarstvo Janši, ki bo zdaj poizkusil sestaviti koalicijo. Ob vsem trušču in pompu, ki ga te dni doživljamo, se na univerzitetni redakciji sprašujemo: Kaj pa univerza? Kaj lahko o volitvah povemo s stališča mladih in s stališča šolstva?

Pred časom nam je v eni izmed oddaj, ki so se ukvarjale s stavkami v javnem sektorju, Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ-a - Sindikata izobraževanja in vzgoje, ki združuje šolnike v osnovnih in srednjih šolah - omenil, da bodo po Cerarjevem odstopu z nadaljnjimi aktivnostmi počakali do volitev. Ta teden se je zopet pogovarjal z nami in sprva na kratko pokomentiral volitve.

Izjava

 

V nadaljevanju nam je povedal tudi, kako bo SVIZ nadaljeval svoje aktivnosti.

Izjava

 

Klicali smo še na sindikat Mladi plus, Sindikat študentov, dijakov in mladih brezposelnih. Z nami je govorila Teja Jarc, predsednica sindikata. Tudi ona je za začetek komentirala volitve.

Izjava

 

Klicali smo tudi študentske organizacije. V imenu Študentske organizacije Slovenije je volitve komentiral predsednik Jaka Trilar.

Izjava

 

Trilar je povedal, kako namerava ŠOS sodelovati z vlado, kakršnakoli ta že bo.

Izjava

 

Zdi se, da je mladinskim organizacijam na momente morda težko komentirati volitve, ker se o mladih v politični kampanji ni govorilo toliko kot o gospodarstvu ali beguncih. Posledično je bila tudi udeležba mladih nižja od državnega povprečja, čeprav je bila morda višja kot prejšnja leta.

Volilno udeležbo mladih je za sindikat Mladi plus komentirala predsednica Teja Jarc.

Izjava

 

Jaka Trilar je povedal, da se pri ŠOS-u strinjajo, da se politične kampanje niso dovolj osredotočale na mlade.

Izjava

 

Trilar je povedal tudi, da si v ŠOS-u želijo, da bi bila volilna udeležba mladih še večja.

Izjava

 

Za študentsko organizacijo Iskra je politične kampanje in ignoranco do mladih komentiral Jošt Vadnjal.

Izjava

 

Če potegnemo črto, lahko sklepamo, da je večina političnih strank izkazala precejšnjo mero ignorance do mladih in do šolskega sistema. Bolj obsežen komentar ali izčrpnejša analiza zdaj sicer še ni mogoča, kajti ni še jasno, kdo, če sploh, bo v koaliciji in kako bo koalicija delovala. Jasno pa je, da obstaja utemeljen sum, da do velikih sprememb pri odnosu politike do mladih ne bo prišlo. Res pa je, da se bo prihajajoča vlada morala zelo hitro soočiti s sindikati in ostalimi problemi na področju šolstva, ki jih kot doto predaja Cerarjeva koalicija v odhodu.

 

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness