10. 12. 2021 – 16.00

Stavkajoči predavatelji

Audio file

FOTO: Jim Aindow

Audio file
9. 11. 2018 – 14.00
O tem, zakaj šolniki v Veliki Britaniji letos ne bodo stavkali, čeprav želijo.

Tokrat bomo skočili čez meje Evropske unije, v Združeno kraljestvo, kjer se je prejšnji teden odvila stavka Sindikata zaposlenih na univerzah in kolidžih oziroma University and College Union, krajše UCU. S serijo stavk in demonstracij, ki so trajale od srede do petka, so zaposleni z 58 univerz stopili skupaj v sindikalni akciji. Gre za nadaljevanje odpora proti neoliberalnim politikam države in univerzitetnih elit v visokem šolstvu, ki ga lahko v Združenem kraljestvu v valovih spremljamo že več let.

V zvezi z nevzdržno pokojninsko politiko v visokem šolstvu so zaposleni in študenti leta 2018 izvedli najdaljšo in najintenzivnejšo stavko v zgodovini tamkajšnjega visokošolskega sistema. Pridobili so si dodaten čas, vendar pritisk univerzitetnih elit ni popustil, zato so sindikalne akcije nadaljevali jeseni leta 2019. V sindikatu so takrat posebno pozornost namenili odpravi razlik v plačah glede na spol, etnično pripadnost in posebne potrebe.

Audio file
28. 5. 2021 – 16.00
Zasedba univerz Združenega kraljestva in upor proti marketizaciji izobraževanja

Nazadnje smo o stavkah tamkajšnjih predavateljev poročali v začetku leta 2020, potem pa so se zaradi epidemije prekinile. Sledila je najemniška stavka študentk in študentov zaradi visokih najemnin v prostorih, ki si jih lastijo univerze, pri čemer jih je omenjeni sindikat podprl. Zdaj se študentje in predavatelji zopet združujejo v boju proti skupnim nasprotnikom.

Prejšnji teden so tako zopet opozarjali na slabšanje delovnih razmer ter prenizke plače in pokojnine. Več o svojih razlogih za stavko pove Joseph Choonara, predavatelj na Univerzi v Leicestru in član predsedstva tamkajšnje izpostave Sindikata zaposlenih na univerzah in kolidžih.

IZJAVA

Kot pojasni Karen Brooks iz Sindikata zaposlenih na univerzah in kolidžih, je to posledica komercializacije šolstva in napadalnega odnosa univerzitetnih elit.

IZJAVA

Toda pravica do stavke v Združenem kraljestvu ni samoumevna.

IZJAVA

Ker je pravica do stavke v Združenem kraljestvu močno omejena z zakonodajo, se morajo tamkajšnji sindikati zanašati tudi na druge taktike, ki jih imenujejo action short of a strike.

IZJAVA

Zakonodajo iz leta 2016, ki jo omenja Brooks, je sprejela tedanja vlada Davida Camerona, vodje konservativne stranke, ki jo je zdaj prevzel Boris Johnson. Z zakonom o sindikatih so uvedli obvezno 50-odstotno udeležbo vseh zaposlenih na glasovanju o stavki. Tudi pri nas lahko odločitev za stavko sprejme večina zaposlenih v nekem podjetju, ampak to ni nujno, saj je običajna praksa, da odločitev sprejme organ sindikata.

IZJAVA

Ob napovedi sindikalne stavke so se do nje opredelili tudi v Nacionalni študentski organizaciji oziroma National Union of Students. Sprejeli so argument sindikata, da so delovne razmere predavateljev neposredno povezane s kakovostjo študija, zato so se študenti tudi sami udeležili demonstracij.

IZJAVA

Izpolnitve sindikalnih zahtev si še niso izborili, zato trenutno izvajajo prej omenjene ukrepe, imenovane action short of a strike. To pomeni, da predavatelji delajo točno toliko, kot je zapisano v njihovi pogodbi, in nič več ter zavračajo vse dodatne obremenitve.

IZJAVA

V bližajočem se letu se Združenemu kraljestvu očitno obeta nadaljevanje boja v visokem šolstvu, ki bo odvisen od medsebojne solidarnosti študentov in predavateljev.

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.