25. 5. 2023 – 17.00

Vija, vaja, ven iz ŠD3

Audio file

Stanovalke in stanovalce doma ŠD3 v študentskem naselju Mestni log je prejšnji ponedeljek presenetila novica, da v javnem zavodu Študentski dom Ljubljana, krajše ŠDL, s prvim avgustom načrtujejo obsežno prenovo kopalnic in sanitarnih vodov, zaradi česar bo moralo 457 stanovalk in stanovalcev dom za pet mesecev zapustiti. V tokratni oddaji Kaj pa univerza se sprašujemo o načrtih in izvedbi prenove v ŠD3, o možnostih, ki jih imajo stanovalke in stanovalci za bivanje v tem času, in o posledicah obnovitvenega dela na čakalno vrsto za sprejem v študentske domove v naslednjem študijskem letu.

Prenova sanitarnih prostorov in sanitarnih vodov v domu ŠD3 je večji projekt, v ŠDL-ju so ga načrtovali že dlje časa, saj so sanitarni vodi stari že več kot 40 let in posledično precej dotrajani ter potrebni prenove. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev za tovrstne večje investicije so v ŠDL-ju s pripravljeno projektno dokumentacijo za investicijska sredstva za prenovo v ŠD3 in še nekatere druge investicije kandidirali na javnem pozivu za investicijsko-vzdrževalna dela, ki ga je letos pripravilo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Ministrstvo je v izjavi zapisalo, da so javni poziv za sredstva za investicije v vzdrževalna dela za leti 2023 in 2024 javnim študentskim domovom posredovali 19. januarja, rok za oddajo pa je bil 22. februar. Na ministrstvu so poleg tega zapisali, da so za ŠDL namenjena sredstva v višini slabih treh milijonov evrov, v skladu s sklepom o dodelitvi sredstev pa jih morajo porabiti do konca leta 2024. V ŠDL-ju so za sredstva zaprosili takoj po objavi poziva, preliminarno informacijo o dodelitvi sredstev so dobili konec marca, 25. aprila pa so prejeli končno informacijo o tem, s kakšnim zneskom razpolagajo in za katere investicije. 

Ocenjena vrednost investicije za prenovo v ŠD3 na podlagi Letnega poročila o delu javnega zavoda Študentski dom Ljubljana za leto 2022 je en milijon evrov. Razpis za izvajalca obnovitvenih del je bil na portalu javnih naročil objavljen v ponedeljek, 22. maja, zaključi pa se 5. junija. Zaradi kratkega časovnega obdobja izbire izvajalca smo ŠDL vprašali, kaj sledi, če jim izvajalca v tem roku ne uspe pridobiti.

IZJAVA

V ŠDL-ju so vseeno prepričani, da bodo kljub kratkemu časovnemu roku razpisa izvajalca del dobili pravočasno. Načrtovana obnova sanitarnih prostorov in vodov v ŠD3 pa ima nekaj specifik, povezanih s samo konstrukcijo doma. Dom ŠD3 velja za enega izmed štirih največjih objektov. V priloženih dokumentih v razpisni dokumentaciji za izvajalca del je zapisano, da je v stavbi 38 apartmajev za 12 oseb, en apartma za 1 osebo in hišniško stanovanje. V vsakem od apartmajev za 12 oseb sta dve kopalnici in dve stranišči, poleg tega pa je v stavbi še nekaj posebnih sanitarnih prostorov. Načrtovanega dela pa ne morejo opraviti tako, da bi stanovalke in stanovalci v času obnove bivali v domu, ker objekt nima klasičnih horizontalnih povezav za sanitarne vode, ampak ima te napeljane čez celoten objekt, kar pomeni, da morajo med obnovitvenimi deli vodo odklopiti za celoten dom. Posledično morajo torej stanovalke in stanovalci v času prenove dom v celoti izprazniti. To predvideva 4. točka 17. člena Domskega reda, v kateri je zapisano, da se morajo stanovalke in stanovalci preseliti v drugo sobo ali dom, če to zahteva narava obnovitvenih ali vzdrževalnih del

Stanovalke in stanovalci so novico o načrtovani prenovi prejeli šele prejšnji ponedeljek, čeprav so v ŠDL-ju končni sklep o dodelitvi sredstev za investicijo dobili že konec aprila. Predstavnik ŠDL-ja za odnose z javnostjo, Igor Brlek, je povedal, da so se takoj po prvomajskih praznikih sestali s predsednikom Študentskega sveta stanovalcev in predstavniki treh domov v naselju Mestni log – ŠD3, ŠD4 in Gerbičeva. Po tem so na domskem sestanku 15. maja – torej dobra dva meseca pred tem, ko mora biti dom v celoti izpraznjen – informacije o dogajanju od predstavnika doma dobili še tisti stanovalci in stanovalke, ki so se sestanka udeležili. V naslednjih dneh pa so bile delne informacije objavljene v Facebook skupini doma. Stanovalka doma se opredeli do obveščanja ŠDL-ja.

IZJAVA

ŠDL ima sicer za obveščanje posebno aplikacijo, imenovano Moj študent. Po tej so stanovalke in stanovalci prejšnjo sredo tudi dobili vabilo na domski sestanek z upravo, ki je potekal v ponedeljek zvečer in na katerem je bilo po ocenah stanovalk približno 100 ljudi, torej slaba četrtina bivajočih v ŠD3. Zakaj so se v ŠDL-ju odločili, da stanovalk in stanovalcev o načrtovanem projektu in kasnejših diskusijah o strategijah izseljevanja in preseljevanja ne bodo obvestili že v začetku maja z aplikacijo, pove Brlek. 

IZJAVA

Na sestanku v ponedeljek zvečer so predstavniki zavoda ŠDL stanovalkam in stanovalcem predstavili projekt prenove kopalnic in sanitarnih vodov ter dve opciji, ki ju imajo študentke in študentje za bivanje v času obnove – začasno izselitev in začasno preselitev. Ti naj bi se izvedli do konca julija, v obeh primerih pa stanovalke in stanovalci po končanih delih dobijo nazaj svojo sobo. Brlek je v izjavi sicer povedal, da sta dve možnosti standardna postopka, ki ju uporabljajo v primerih začasne izpraznitve celotnega doma.

Možnost začasne izselitve je namenjena stanovalkam in stanovalcem, ki sobe od julija do konca septembra ne potrebujejo in se v tem primeru lahko izselijo in s tem zamrznejo svojo nastanitveno pogodbo, kar pomeni, da so v tem obdobju oproščeni plačila stanarine. Če se dogovorijo tako, jih ŠDL v začetku naslednjega študijskega leta naseli v nadomestno sobo. Lahko pa se dogovorijo za začasno izselitev za celoten čas prenove, torej predvidoma do konca tega koledarskega leta. Druga možnost je začasna preselitev – stanovalke in stanovalci se julija preselijo v proste sobe v drugih domovih. V tem primeru stanarino plačujejo za nadomestno sobo, v katero so bili preseljeni, in ne za sobo v ŠD3. Ker v ŠDL-ju ne vedo, koliko ležišč bo julija na voljo in kdaj bo to, so na ponedeljkovem sestanku predstavili sistem, po katerem bodo stanovalke in stanovalci pridobivali nadomestne sobe: na aplikaciji Moj študent bodo v začetku julija dnevno objavljali ležišča, ki se bodo sprostila v domovih, stanovalke in stanovalci ŠD3 pa bodo ob pojavu prostega ležišča to morali rezervirati. Idejo pokomentirata stanovalki. 

IZJAVA

Redno spremljanje objav na spletni aplikaciji, hiter internet in hitro klikanje bodo tako pogoji za čim hitrejše pridobivanje nadomestne sobe. Če nadomestne sobe stanovalcem in stanovalkam pred začetkom obnovitvenega dela ne uspe pridobiti, so jim na ponedeljkovem sestanku predstavniki ŠDL-ja obljubili tudi drugačne rešitve, ki zajemajo iskanje prostih ležišč izven študentskih domov, na primer začasno bivanje v dijaškem domu. To pomeni, da se bodo morali stanovalke in stanovalci dvakrat preseliti, enkrat pred začetkom del in še enkrat, ko dobijo prosto sobo v enem izmed študentskih domov, kar je za posameznika ali posameznico, milo rečeno, neugodno. V obeh primerih morajo stanovalke in stanovalci sicer do prvega avgusta iz sobe vzeti stvari, ki jih bodo potrebovali v petih mesecih, saj vstop v sobo po tem datumu ne bo več mogoč. Poleg tega morajo izprazniti kopalnice in WC-je ter druge skupne prostore; stvari naj bi odnesli drugam ali pa jih spravili v sobe. V sobe naj bi morali umakniti tudi stvari, ki sodijo v skupni domski inventar, na primer hladilnike.

IZJAVA

V ŠDL-ju bodo za pridobitev informacije o tem, koliko kapacitet potrebujejo, v prvi fazi po aplikaciji Moj študent stanovalkam in stanovalcem doma ŠD3 poslali anketo, v kateri se bodo stanovalke in stanovalci opredelili do možnosti bivanja v času obnovitvenih del, ki so jim jih ponudili v ŠDL-ju. Ankete bodo izpolnjevali tudi v drugih dveh sosednjih domovih – v domu ŠD4 in domu Gerbičeva, saj bo možnost začasne izselitve ponujena tudi njim. Glede na te odgovore bi v ŠDL-ju izvedeli, koliko stanovalk in stanovalcev sosednjih domov bi lahko začasno odstopilo svoje sobe sosedam in sosedom, ali za čas celotne prenove ali do konca septembra. Poleg tega je bilo v Facebook skupini doma ŠD4 prejšnji teden tudi zapisano, da uprava naproša tiste, ki se nameravajo izseliti konec septembra, naj se iz doma izselijo že prej. 

V ŠDL-ju torej še ne vedo, koliko ljudi bo izbralo katero opcijo in koliko ležišč bo na razpolago. Dodaten logistični problem je dejstvo, da se lanska čakalna lista za vstop v študentske domove še ni izpraznila. Predstavnik ŠDL-ja Igor Brlek je povedal, da je na čakalni listi trenutno še 360 študentk in študentov, ki naj bi se vselili konec junija ali začetek julija ter imajo prednost pred preselitvami študentk in študentov iz ŠD3. Dolga čakalna vrsta za sprejem v dom je že nekaj časa stalnica v ŠDL-ju, saj že leta primanjkuje namestitvenih kapacitet. Kakšne posledice ima začasen izpad ležišč v ŠD3 za čakalno listo za sprejem v dom v naslednjem študijskem letu, pove Brlek.

IZJAVA

Poleg začasnega izpada ležišč v domu ŠD3 se napoveduje tudi izpad 207 ležišč v domu Akademski kolegij. Igor Brlek je v izjavi povedal, da so v ŠDL-ju letos že podali namero za podaljšanje pogodbe za najem za naslednje študijsko leto. Sicer uradnega odgovora do sedaj še niso prejeli, a verjamejo, da bodo dom obdržali še v naslednjem študijskem letu. Obenem so prepričani, da bodo na javnem razpisu pravočasno pridobili izvajalca obnovitvenih del v ŠD3, in verjamejo, da bodo stanovalkam in stanovalcem ŠD3 pravočasno zagotovili nadomestno nastanitev. Ali temu verjamejo tudi stanovalci in stanovalke v ŠD3?

IZJAVA

Avtorji del
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj