Neposredna zaposlitev receptorjev na MIZŠ

Oddaja
13. 1. 2020 - 16.00

 

Tretjega januarja letos smo na Facebook strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, krajše MIZŠ, lahko zasledili zapis, da so od tega dne njihovi receptorji in receptorke neposredno zaposleni na ministrstvu. Tako je receptorje, ki so poprej prek zunanjega izvajalca bili zadolženi za receptorsko in nekatere varnostne naloge, ministrstvo, kot povedano, zaposlilo neposredno. Potezo so pojasnili z navezavo na preprečevanje prekarnosti.

Novica ni bila posebej močno izpostavljena v medijih, vsaj ne v primerjavi z zaposlitvijo čistilk na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ali pa situacijo s čistilno službo na ministrstvu za javno upravo. Generalni sekretar MIZŠ Mitja Blaganje nam je to pojasnil.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je že v marcu pozval šole ter vzgojne in izobraževalne zavode, naj za dela, ki jih redno potrebujejo, ljudi tudi redno zaposlijo in tako prenehajo s tako imenovanim outsourcingom. Več sindikalnih in sorodnih organizacij je v tem času v medijih objavljalo podobne pozive, predvsem Delavska svetovalnica je konsistentno zahtevala neposredno zaposlovanje od javnih in zasebnih delodajalcev. Formalnih vzvodov, ki bi uveljavili neposredno zaposlovanje v sicer samostojnih javnih vzgojnih in izobraževalnih zavodih, ministrstvo nima, toda pozive je zaenkrat nadgradilo z zgledom.

Kako so do odločitve o zaposlitvi prišli, nam je razložil Blaganje. MIZŠ torej za nujne varnostne naloge še vedno najema delavce prek zunanjega izvajalca, ker sámo nima pristojnosti, da bi organiziralo dejavnost varovanja. Ljudi, ki so poprej opravljali naloge tako receptorja kot varnostnika, so zdaj torej zaposlili kot receptorje, naloge varovanja pa morajo še vedno outsourcati.

Da bi nedoslednosti pri zaposlovanju čistilk, varnostnikov in receptorjev v prihodnosti bolj enotno reševali na organih državne uprave, je MIZŠ predlagal centralizacijo teh služb.

Outsourcing bo nadalje spremljala Hana R.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.