Študentski obvestilnik

Oddaja
18. 9. 2023 - 16.00

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj, s tujo kratico OECD, je v sredo objavila anualni mednarodni zbornik podatkov o stanju izobraževalnih sistemov: Pogledi na izobraževanje 2023. V njem so zbrani podatki o strukturi, financah in uspešnosti izobraževalnih sistemov v državah članicah OECD in partnerskih državah. Poudarek letošnjega zbornika je bil sicer na poklicnem izobraževanju in usposabljanju; ugotovili so, da ima tretjina oseb v starosti od 25 do 34 let v državah OECD poklicno izobrazbo, ne glede na raven najvišje dosežene izobrazbe, v Sloveniji ta delež dosega slabih 40 odstotkov. Delež mladih v starostni kategoriji od 25 do 34 let, ki imajo doseženo poklicno izobrazbo kot najvišjo stopnjo izobrazbe, pa je v Sloveniji 46-odstoten.

Zbornik obsega tudi podatke o deležu bruto domačega proizvoda, ki ga države namenjajo izobraževalnim institucijam od primarnega do terciarnega izobraževanja. V letu 2020 je povprečen delež BDP-ja držav OECD znašal dobrih 5 odstotkov, Slovenija pa tu zaostaja pri 4,6 odstotkih. Od tega Slovenija dobro polovico sredstev namenja osnovnošolskemu izobraževanju, 20 odstotkov srednješolskemu izobraževanju, 1 odstotek višješolskim strokovnim programom ter 26 odstotkov dodiplomskim, magistrskim in doktorskim študijskim programom. Kot še ugotavljajo v zborniku, so v državah OECD, kot tudi v Sloveniji, povprečne izplačane plače učiteljev in učiteljic v povprečju nižje od povprečnih plač terciarno izobraženih oseb v starosti od 25 do 64 let, ki so zaposlene za polni delovni čas. Pojavljajo pa se tudi razlike med različnimi stopnjami izobraževanja, saj znašajo plače učiteljic v gimnaziji 94 odstotkov, plače vzgojiteljic pa 72 odstotkov povprečne plače terciarno izobraženega.

Mednarodna podiplomska šola Jožef Štefan se je pred dvema tednoma pridružila tujim izobraževalnim in raziskovalnim partnerjem v projektu SpeceMed Erasmus Mundus Joint Master. V šestletnem projektu, ki daje zagon razvoju vesoljskega sektorja v Sloveniji, bodo na Inštitutu Jožef Štefan kot slovenski del novega mednarodnega podiplomskega študijskega programa začeli z izvajanjem enega semestra tega programa, ki je namenjen poučevanju fiziologije in medicine ljudi v vesolju in ekstremnih pogojih. V okviru dvoletnega študija bo tako po enem semestru v Franciji in enem v Nemčiji v Slovenijo za en semester, ki traja štiri mesece, prišlo letno približno 25 študentov. Ti bodo laboratorijski del študija opravljali v prostorih inštituta v Planici, terenske vaje pa se bodo izvajale v sodelovanju s Slovensko jamarsko zvezo in Slovensko planinsko zvezo na Kaninu in v kraških jamah. Institucije, ki bodo izvajale program SpaceMed, bodo mesečno dobile 750 evrov na študenta, najboljšim študentom v šestih letih pa bo na voljo sto štipendij v višini 1400 evrov mesečno.

 

Kaj pa lahko mlade in mladi počnemo v naslednjih dveh tednih?

V četrtek je v Mali galeriji BS potekala otvoritev razstave V iskanju velikega voza, ki so jo pripravili študenti in študentke kiparstva Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. V razstavljenih delih skozi estetiko blišča zabaviščnih parkov in človekove simulakerske vpetosti vanj razmišljajo o povezavi med retorično ambicioznostjo sodobnih umetniških del in njihovo dejansko vsebino. Razstavo si lahko ogledate do 4. oktobra.

V torek in sredo bo v dvorani Mestnega muzeja Ljubljana potekal dvodnevni kolokvij Slovenija - v dolg zakleta. Na kolokviju bo govora o tem, zakaj in kako je Slovenija zasedla položaj polperiferne, odvisne države v svetovnem sistemu. V torek bodo govorci od petih do osmih popoldan razpravljali o monografiji Iz socializma v periferni kapitalizem: neoliberalizacija Slovenije in o aktualnem družbenopolitičnem dogajanju v Sloveniji. V sredo pa v istem časovnem intervalu sledita še pogovor o geopolitičnih razsežnostih razpada realsocialističnih držav in vojne v Ukrajini, po tem pa še okrogla miza o vidikih sodobne krize kapitalizma ter o možnostih progresivnega družbenega ukrepanja.

V sredo in četrtek bo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani potekal dogodek Tajnosti naproti s soustvarjanjem na področju STEAM izobraževanja 2023, ki ga organizira Center Univerze v Ljubljani za uporabo IKT v pedagoškem procesu. Na dogodku, ki je namenjen vsem v izobraževalnem sektorju, ki jih navdušuje področje STEAM - področje, ki označuje preplet naravoslovja, tehnike in tehnologije, umetnosti ter matematike - bo govora o dobrih praksah poučevanja in učenja STEAM, o sodobnih raziskovalnih spoznanjih področja, o zaposlitvenih možnostih področja in tako dalje. Poleg predavanj pa bodo v dogodek vključene tudi delavnice, okrogle mize in druge aktivnosti, namenjene predvsem učencem in dijakom ter drugim mladim navdušencem nad področjem.

V četrtek, 21. septembra, trideset let obstoja praznuje Založba ZRC, ki v ta namen od desetih dopoldne do desetih zvečer organizira več dogodkov. Dogajanje se bo začelo s tridesetodstotnimi popusti knjig založbe na knjižnem sejmu pred knjigarno Azil, nadaljevalo ob šestih popoldne s pogovorom tridesetletnih sodelavcev ZRC o branju, pisanju in znanstveni publicistiki v Atriju ZRC, zaključilo pa na Novem trgu 2 ob torti in zvokih iz mešalke didžejev.

Na isti dan bo ob šestih popoldan na Pedagoški fakulteti v Ljubljani potekal pogovor Pot k vključujoči družbi: enakost kot skupna odgovornost. Na dogodku bodo predstavnice in predstavniki iz vrst psihologije, socialne pedagogike, sociologije in pisateljevanja govorile o tem, kako lahko skupaj, kot vključujoča in odgovorna družba, zagotovimo enake možnosti depriviligiranim skupinam. Govora bo o premoščanju različnih stereotipov in predsodkov, o materialnih dejavnikih, ki vplivajo na življenje članic in članov družbe ter o tem, kako vsaka izmed nas prispeva svoj delež k vključujoči in enaki družbi.

Socialna akademija je odprla prijave na spletno usposabljanje Ustvari film: od scenarija do montaže. Na petnajsturni delavnici, ki bo potekala v oktobru in novembru, se bodo mladi spoznali z zgodovino in teorijo, scenaristično strukturo, režijo, kadriranjem, snemanjem in montažo filma. Delavnica je sicer brezplačna, za udeležbo pa potrebujete računalnik z mikrofonom in kamero ter pametni telefon, saj na koncu tudi sami ustvarite film. Prijave organizatorji zbirajo do zapolnitve prostih mest, spletni obrazec in podrobnejši program dela pa je mogoče najti na spletni strani Socialne akademije. 

Društvo za nenasilno komunikacijo vabi k prostovoljstvu v programu Pomoč otrokom in mladim z izkušnjo nasilja. Pred pričetkom prostovoljnega dela, ki poteka v obliki druženja z otrokom enkrat tedensko skozi šolsko leto, je treba zaključiti uvodno usposabljanje. S tem bodo v društvu začeli 9. oktobra v Ljubljani in 16. oktobra v Kopru, trajalo pa bo slab mesec. Prijave v društvu zbirajo do 5. oktobra, kontaktne podatke skupaj s programom dela pa najdete na spletni strani društva

 

 

Spremljevalna slika je rezultat fotošopirjenja avtorice prispevka. Za podlago je uporabljena slika Free vector realistic galaxy background.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.