Ekološko veljavni krOFF

Aktualno-politična novica
31. 3. 2021 - 15.05
 / KrOFF

Te dni sta v javnost prišli dve novi študiji učinkovitosti cepiv v realnih situacijah. Raziskava, objavljena v Nature Medicine, kaže, da je Pfizerjevo cepivo proti virusu SARS-CoV-2, v primeru okužbe 12 do 37 dni po cepljenju s prvo dozo in prejemu druge doze na enaindvajseti dan, bistveno zmanjšalo virusno breme v precepljeni populaciji. Raziskava, izvedena v laboratorijih Maccabi Healthcare Services v Izraelu, je analizirala vzorce že cepljenih posameznikov iz različnih demografskih skupin. Virusno breme označuje količino virusnih delcev v vzorcu. Okuženi in predhodno cepljeni posamezniki in posameznice so imeli v vzorcu do 4,5-krat manj virusnih delcev, manjša količina pa pomeni nižjo verjetnost prenosa virusa na druge. Raziskava torej nakazuje, da imajo cepljeni posamezniki, tudi ob potencialni okužbi s SARS-CoV-2, manjšo možnost širjenja virusa. Cepiva tako poleg preprečevanja okužbe potencialno tudi zmanjšajo prenos virusa v okolico in s tem kužnost, če do okužbe po cepljenju vendarle pride, s tem pa pripomorejo k omejevanju širjenja virusa in posledični zajezitvi epidemije. 

Druga študija, ki je bila izvedena na osmih lokacijah v ZDA od decembra 2020 do marca 2021, pa je pokazala visoko učinkovitost cepiv Moderne in Pfizerja proti okužbi z virusom SARS-CoV-2 v populaciji zdravstvenih in drugih esencialnih delavcev. Ključno pri raziskavi je, da potrjuje rezultate tretje faze kliničnih študij tudi v laboratorijsko nenadzorovanih situacijah vsakdana. S tem potrjuje pomembnost cepljenja pri omejevanju epidemije z večjo ekološko veljavnostjo.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Vprasanje - ali ste res prebrali izraelsko studijo? Predlagam, da preverite upad udelezencev tekom studije - prvi graf, stevilke spodaj. Gruca avtorjev ne omenja tudi koliko udelezencev je bilo izkljucenih, ker niso dobili druge doze in zakaj je niso prejeli. So se morda slabo pocutili? Tudi izbira dnevov je precej arbitrarna oz. tako da pokaze "bistven" dvig Ct. Ce zacnete meriti drugo poprecje le en dan prej, boste tezko dobili neko bistveno razliko. Za splosne pojme je taksna raziskava zelo neveljavna, njihova in vasa prizadevanja pa so na zalost marketing.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness