There's an app for that

There's an app for that

Aktualno-politična novica
14. 4. 2020 - 15.10
 / KrOFF

Vodja svetovalne skupine Ministrstva za zdravje Bojana Beović je na tiskovni konferenci vlade napovedala prve sprostitve ukrepov pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Te naj bi bile osredotočene na življenjsko pomembne dejavnosti in omilitev gospodarske škode. V govoru je mimogrede omenila tudi možnost uporabe aplikacije za sledenje stikom, ki so jih nedavno imeli potrjeno okuženi. V Sloveniji imamo po njenih besedah malo usposobljenega kadra za sledenje širitvi virusa, zato si veliko obeta od podpore, ki jo lahko nudi sodobna tehnologija. Po njenih besedah tako epidemiološki službi ni treba iskati stikov s poizvedovanjem. 

Slovenija ni edina, ki v tehnologiji išče rešitve za sicer netehnološki oziroma družbeni problem. V Belgiji in na Nizozemskem tako različne skupine opozarjajo, da je pred sprejetjem aplikacije treba raziskati vse možnosti sledenja širjenju okužbi brez uporabe tehnologije in razmisliti tudi o tem, kaj tovrstna aplikacija pomeni za tiste, ki tehnologije pametnih telefonov ne uporabljajo. Poleg tega mora biti nedvoumno navedeno, kdo ima dostop do podatkov, kakšne podatke se zbira in kako dolgo. 

Kot ena od možnosti se trenutno kaže evropska aplikacija Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing. Med podizvajalci tega projekta je navedeno podjetje, ki ima sedež v Izraelu in deluje tudi v Združenih državah Amerike. Morda bi bilo bolj smiselno raziskati možnosti novih zaposlitev in dodatnega izobraževanja tistih, ki bi lahko na terenu nadomestili kader, ki nam ga primanjkuje - pri epidemijah namreč ne gre le za zdravnike. 

 

Casey Newton - The Verge - Why Bluetooth apps are bad at discovering new cases of COVID-19

Quantifying SARS-CoV-2 transmission suggests epidemic control with digital contact tracing

The long tail of contact tracing

Can your smartphone crack Covid?

Nicky Case - Contact Tracing comic

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness