Čebelice in viruski

Aktualno-politična novica
5. 5. 2020 - 7.05

Opraševalci so nujni za razmnoževanje večine cvetočih rastlin in s tem tudi za ohranjanje biološke raznolikosti in pridelavo hrane. Število medonosnih čebel in drugih divjih opraševalcev se v zadnjih letih zmanjšuje, za kar je odgovornih več dejavnikov, vključno z različnimi patogenimi organizmi. Raziskovalna skupina z Univerze v Newcastlu v nedavni objavi poroča o porastu okužb z virusom kronične paralize čebel v Združenem kraljestvu. V reviji Nature Communications so objavili podatke o številu okuženih čebeljih kolonij, ki se je od leta 2007 do 2017 eksponentno povečalo. 

Virus kronične paralize čebel je v preteklosti veljal za povzročitelja redke, vendar smrtonosne oblike bolezni pri čebelah. Virus pri čebelah povzroča nenormalno tresoče gibanje kril, nezmožnost letenja in napihnjenost zadka. Čebelarji pogosto poročajo o izgubi celotnih kolonij čebel. 

Podatki, zbrani med 24 tisoč inšpekcijskimi obiski čebelarjev, kažejo, da so v Združenem kraljestvu prisotnost virusa zaznali leta 2007, desetletje kasneje pa je bil prisoten že v večini okrajev Anglije in Walesa. Raziskovanje širjenja virusa v preteklih letih je pokazalo, da se virus vsako leto pojavi na novih območjih; na posameznem območju se nato razširi do 40 kilometrov.

Ugotovili so tudi, da se virus pogosteje pojavlja pri profesionalnih čebelarjih kot pri amaterskih. To si lahko razložimo predvsem z večjim številom kolonij na določenem območju in drugačnim upravljanjem s čebelami. Dejavnik tveganja pa predstavlja tudi uvoz čebel matic iz drugih evropskih držav. Čebele, ki prihajajo z drugih območij, so torej lahko nosilke virusne bolezni ali pa so bolj dovzetne za že obstoječe virusne seve. 

Virus kronične paralize čebel vse pogosteje prizadene medonosne čebele tudi v drugih državah po svetu. Ni še povsem jasno, zakaj se je število čebel, okuženih z virusom, v zadnjem desetletju povečalo. Raziskovalke in raziskovalci pa opozarjajo na vpliv različnih načinov čebelarjenja in na previdnost pri uvozu in izvozu čebel. 

ZbritOFF je pripravila Katarina.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.