Čili proti depresiji

Aktualno-politična novica
10. 1. 2019 - 7.05

Prevelika količina čilija v večerji razveseli le malokoga. Toda ravno spojina, ki čiliju daje pekoči okus, ki ga obožujemo ali sovražimo, naj bi delovala kot učinkovito sredstvo proti depresiji.

 

V članku revije Physiology and Behavior so raziskovalke in raziskovalci dokazali, da kapsaicin, pekoča sestavina čilija, v manjših dozah deluje kot antidepresiv. Kapsaicin se lahko veže na tako imenovane membranske receptorje TRPV1 v celicah  v centralnem živčnem sistemu, ki so jih prejšnje študije povezale z depresijo in anksioznostjo. Druge snovi, ki se vežejo na te receptorje lahko olajšajo simptome depresije in anksioznosti, vendar tovrstno delovanja kapsaicina do zdaj še ni bilo potrjeno.

Antidepresiven učinek kapsaicina je bil preizkušen na miših s tako imenovanim testom prisilnega plavanja. Ta se pogosto uporablja za testiranje antidepresivov. Po treh zaporednih injekcijah različnih koncentracij kapsaicina so bile miši postavljene v pol metra visok valj, napolnjen z vodo. Živali so se v njih najprej 15 minut prilagajale na novo situacijo, naslednji dan pa je sledil pravi test. Miši so za pet minut spet dali v valj in opazovali njihovo aktivnost. Depresivno obnašanje se je pokazalo kot mirovanje in neaktivnost.

Vpliv kapsaicina so raziskovalke in raziskovalci primerjali z delovanjem amitriptilina, ki je v prodaji kot zdravilo proti depresiji in tesnobnosti. Ob manjši dozi je imel kapsaicin na negibnost miši v vodi podoben vpliv kot uveljavljen antidepresiv. Miši so bile v svoji vodni pasti najaktivnejše, ko so z odmerkom kapsaicina hkrati prejele tudi manjšo dozo amitriptilina. Tega je bilo premalo, da bi sam po sebi vplival na miši, vendar je izboljšal delovanje kapsaicina.

Da bi izločili možnost, da je bilo delovanje kapsaicina zgolj posledica njegovega pekočega okusa, so raziskovalke in raziskovalci poskus ponovili in ga nadomestili s palvanilom. Ta je kemijski analog kapsaicinu, vendar je brez okusa in kulinarične vrednosti. Učinek nepekoče različice je bil podoben učinku kapsaicina. Delovanje kapsaicina je torej posledica njegovega vpliva na centralni živčni sistem.

 

Lahko čili pozdravi depresijo? Najbrž ne. Te pa lahko očitno pripravi do tega, da se ne vdaš tako hitro - vsaj če si miš.

 

Znanstveni britoff vam je skuhala vajenka Bronja.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness