A lahko krožnik druge barve, prosim?

Aktualno-politična novica
3. 1. 2023 - 8.05

Ste kdaj pomislili, da bi lahko z barvo posode prelisičili izbirčne ljudi, da bi ti okus hrane zaznali drugače? Študijo o tem, ali barva sklede vpliva na zaznavo okusa hrane pri izbirčnih ljudeh, je opravila britanska raziskovalna skupina. Rezultate je objavila v reviji Food Quality and Preference.

Izbirčnost pri prehranjevanju se navadno nanaša na to, da se omejeno prehranjujemo, specifično pripravljamo hrano in imamo odpor do preizkušanja nove hrane. Predmet zanimanja v raziskavah je predvsem zato, ker lahko skopa prehrana vodi v pomanjkanje hranil in druge zdravstvene težave. Prav tako pa predstavlja oviro v socialnih situacijah. Predhodne raziskave so se večinoma osredotočale na vpliv vonja in teksture hrane na zaznavo njenega okusa pri izbirčnih ljudeh, v glavnem pri otrocih. V študiji, ki jo predstavljamo danes, pa so se lotili preučevanja učinka barve na okušanje hrane, in sicer pri odraslih.

V eksperiment je bilo vključenih sedeminštirideset odraslih ljudi. Ti so sprva rešili nekaj vprašalnikov, med drugim lestvico prehranske neofobije, ki meri odpor do preizkušanja nove hrane. Raziskovalna skupina jih je na podlagi rezultatov vprašalnika o prehranski neofobiji razdelila v dve skupini – izbirčne in neizbirčne ljudi. Obe skupini sta pokusili iste prigrizke – čips, ki so ga postregli enkrat v rdeči, drugič v beli in tretjič v modri posodi. Po zaužitju čipsa so udeleženci ocenili njegovo slanost, intenzivnost okusa in zaželenost.

Rezultati so pokazali, da je barva sklede pomembno vplivala samo na zaznavo slanosti in zaželenosti prigrizkov pri skupini izbirčnih udeleženk in udeležencev. Ti so čips ocenili kot bolj slan, če je bil postrežen v rdeči ali modri skledi napram beli. Najmanj so si želeli pokusiti čips v rdeči skledi. Čips v modri skledi pa so zaznavali kot najbolj slan in najbolj zaželen. Neizbirčna skupina okusa prigrizkov ni zaznavala različno glede na barvo sklede, v kateri so bili postreženi.

Raziskovalna ekipa razlaga, da modra barva na zaznavanje slanosti vpliva verjetno zato, ker so v Veliki Britaniji prigrizki pogosto v modri embalaži. Tako zaradi pričakovanja slanega okusa hrane v modri embalaži to tudi zaznavajo kot bolj slano. Vpliv rdeče barve na manjšo zaželenost hrane pa razlagajo s tem, da naj bi se ta povezovala z negativnimi stvarmi. Predhodne študije so pokazale različne rezultate. Tako bi v nadaljevanju lahko podrobneje preučili te povezave ter natančneje pojasnili, zakaj določeno barvo povezujemo s specifičnim okusom. Raziskovalna ekipa si prizadeva raziskati, kako bi lahko na podlagi barve posode izbirčne ljudi spodbudili k uživanju določene hrane. V ta namen bi bilo v nadaljnje raziskave smiselno vključiti še druge vrste hrane in posode drugih barv. 

Barvne krožnike za izbirčne goste in gostje si bo priskrbela Katja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness