Alkoholfrei

Alkoholfrei

Aktualno-politična novica
14. 5. 2018 - 7.05

Mednarodna skupina znanstvenikov in znanstvenic s Kitajske in iz Združenih držav Amerike se je odločila, da bi ljudem rada polepšala sobotna jutra. Svoje moči so namreč usmerili v zdravljenje težave, ki jo pozna skoraj vsak človek, četudi je načeloma zdrav kot riba. Govora je torej o mačku, pa ne o tistem, ki mijavka in prede.

 

Pri dotičnem zdravilu gre za precej preprosto idejo. Alkohol v naših jetrih namreč že precej dobro razgrajuje kaskada encimov, ki se začne z encimoma alkohol-dehidrogenaza in aldehid-dehidrogenaza. Skupina znanstvenikov se je zatorej odločila, da bo izkoristila domači aparat za razgradnjo alkohola in mu dodala plina.

 

Ustvarili so dve različni nanokapsuli. Prva vsebuje alkohol-oksidazo ter katalazo, druga pa že omenjeno aldehidno dehidrogenazo. Prva kapsula je torej namenjena razkroju alkohola v acetaldehide in vodikov peroksid, ki ga nato razgradi katalaza, medtem ko druga kapsula nadalje razgradi nastajajoče acetaldehide. Nanokapsule torej izvajajo delo, ki ga drugače opravljajo naše jetrne celice.

 

Čeprav omenjeni projekt ni prvi, ki se je lotil odstranjevanja alkohola iz krvi na ta način, je inovativen ravno v načinu dostavljanja omenjenih encimov v jetra. Prejšnje skupine je namreč pestil nizek izkoristek dostavljenih encimov, kar je posledično pomenilo nižjo učinkovitost. Pozitivno nabite nanokapsule, ki so jih razvili v tem projektu, pa se po injiciranju preferenčno zadržijo prav v jetrih.

 

Nanonapravice so testirali tudi na živalskih modelih. Mišim, ki so prejele zdravilo, se je vsebnost alkohola v krvi zniževala mnogo hitreje kot tistim, ki ga niso. Pomembno pa je tudi dejstvo, da je nivo acetaldehida ostal konstantno nizek, saj je acetaldehid mnogo bolj škodljiv za jetrne celice kot sam alkohol. S tem so potrdili, da princip delovanja deluje.

 

Seveda pa pri tem zdravilu ne gre samo za lajšanje življenja ljudem, ki ga radi žurajo. Alkohol je eden najhujših povzročiteljev bolezni v zahodnem svetu, zastrupitev z alkoholom pa je odgovorna za kar 8 do 10 odstotkov vseh obiskov urgentne sobe.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness